38. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 37 viikosta ja 0 päivästä 37 viikkoon ja 6 päivään (37+0 – 37+6).Sikiön paino: 2950 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 33 cm
Koko pituus: 46 cm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikon 38. alussa sikiö on 35 viikkoa vanha. Se lasketaan nyt täysiaikaiseksi. Synnytys voi käynnistyä milloin vain, joten äidin kannattaa nauttia jäljellä olevasta raskausajasta.

Tästä eteenpäin lapsesi kehityksessä tapahtuu enää vain hienosäätöä. Sikiö jatkaa pulskistumistaan ja on pian valmis syntymään. Tästä raskausviikosta eteenpäin syntyneitä lapsia pidetään täysiaikaisina.

Nämä viimeiset viikot sikiö kasvaa aiempaa hitaammin, pojat hieman nopeammin kuin tytöt. Ihoa peittävä ”lapsenkina” on häviämässä, mutta pieni osa siitä jää vauvan iholle ja auttaa synnytyksessä: öljymäinen voidekerros helpottaa sikiön kulkua synnytyskanavan läpi, ja suojaa vauvan ihoa myös syntymän jälkeen.

Joko nyt? Tai nyt?

Synnytyksen hetket ovat nyt käsillä, joten valmistaudu siihen, että hetkenä minä hyvänsä voi alkaa tapahtua. Toiset joutuvat odottelemaan jälkikasvuaan vielä kuukauden päivät, toisilla supistukset voivat alkaa seuraavana silmänräpäyksenä – ja mistään et voi tietää, kumpaan joukkoon sinä kuulut.

Kuuntele vau.fi podcast siitä, miten synnytys alkaa ja miten se etenee:

Käytä aika hyväksi

Tee niitä asioita, joista itse saat voimaa: toisille se on pihalla puuhastelu, toisille lukeminen, toisille ihmisten tapaaminen.

Ei ole lainkaan huono ajatus tehdä hieman ruokaa tai herkkuja pakastimeen, jotta voit synnytystä seuraavina päivinä vain napata tarvitsemasi sieltä sulamaan.

Ihmeellinen yhteinen raskaustaipaleenne lapsesi kanssa on päättymässä – ajatus saattaa sekä innostaa, pelottaa että tuntua haikealta. Ehkä sittenkin olisi mukava vielä ottaa sinusta kuva, jossa mahasi näkyy: vaikka se ei nyt tuntuisi merkittävältä, se saattaa myöhemmin olla tärkeä muisto sinulle – tai lapsellesi.

Haluatko sähköpostiisi kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä ja lapsesi kehityksestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

Mitä mieltä olet artikkelista?