39. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 38 viikosta ja 0 päivästä 38 viikkoon ja 6 päivään (38+0 – 38+6).
Sikiön paino: 3200 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 34 cm
Koko pituus: 48 cm

Viimeksi päivitetty 25.1.2005

Raskausviikon 39. alussa sikiö on 36 viikkoa vanha. Pään aukileet eivät ole luutuneet, jotta lapsen pää mahtuu synnytyskanavan läpi. Äitiä saattaa erityisesti selinmakuulla alkaa heikottaa, sillä kohtu painaa selän suurta laskimoa.

Käsien otteet tulevat lujemmiksi ja sikiö reagoi yhä selvemmin valoon ja ääniin. Sen vartalo on jo vauvamaisen pullea. Yleensä pää on alaspäin, ja ehkä jo kiinnittyneenä lantioosi – tunnet kovan päälaen lantiosi sisäpuolella kun liikut.

Lapsen suolistossa on nyt kunnon määrä vauvan ensimmäistä ulostetta, mekoniumia tai kansanomaisesti ”lapsenpihkaa”. Nyt kohdussa on jo niin ahdasta, että lapsesi kädet ja jalat pysyvät tiukasti kiinni vartalossa.

Aukileet joustavat synnytyksessä

Sikiön luusto muuttuu kovemmaksi, mutta kaikki kehon luut eivät ole kovia vielä synnytyksessäkään. Pääkallon luulaatat eivät ole vielä luutuneet kiinni toisiinsa, vaan niiden välissä on niin sanottuja aukileita. Aukile on luuton kohta, joka joustaa synntyksessä ja pään vauhdikkaan kasvun aikana – kahden ensimmäisen ikävuoden aikana aivot kasvavat nopeammin kuin niitä ympäröivät pään luut, ja viimeinen aukile umpeutuu vasta lapsen toisen ikävuoden aikana.

Aukileiden ansiosta lapsen pää mukautuu synnytyksen aikana synnytyskanavaan ja joustaa hieman. Tämän muovautumisen muoksi lapsen pää saattaa näyttää hieman oudolta heti syntymän jälkeen, mutta se palautuu nopeasti luonnolliseen muotoonsa.

Pääkallossa on pieniä aukkoja, jotta pää pystyy mukautumaan synnytyskanavaan. Pää voi näyttää hieman oudolta heti synnytyksen jälkeen, mutta se palaa oikeaan muotoonsa nopeasti. 

Selinmakuulla heikottaa 

Kun menet makuuasentoon tai istut paikallasi pitemmän aikaa, voit tuntea olosi huteraksi ja voida pahoin. Se on normaalia ja sitä kutsutaan vena cava -syndroomaksi. Suureksi kasvanut kohtu painaa selkärangan lähellä yhtä isoimmista laskimoistasi ja hidastaa veren virtaamista takaisin sydämeesi.

Tämä ei ole vaarallista, mutta joskus sangen epämiellyttävää, ja vaiva korostuu selinmakuulla, kun kohdun paino litistää verisuonta.

Monille paras makuuasento on vasemmalla kyljellä, sillä silloin kohduin paino vaikuttaa vähiten kehon verenkiertoon.

Kohdun pituus häpyluusta kohdun korkeimmalle kohdalle vaihtelee riippuen siitä, onko lapsen pää kiinnittynyt vai ei. Kun pää kiinnittyy, tunnet painetta lantiossa.

Pian on synnytyksen aika! Kuuntele podcast kivunlievitysvaihtoehdoista synnytyksen aikana:

Haluatko sähköpostiisi kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä ja lapsesi kehityksestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Mitä mieltä olet artikkelista?