21. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 20 viikosta ja 0 päivästä 20 viikkoon ja 6 päivään (20+0 – 20+6).
Sikiön paino: 325 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 16 cm
Koko pituus: 25 cm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikon 21. alussa sikiö on 18 viikkoa vanha. Raskaus on nyt laskennallisesti puolivälissä! Sikiön elämä alkaa nyt olla aikaisempaa rytmittyneempää: selkeät uni- ja valvejaksot vaihtelevat. Äiti huomaa aineenvaihduntansa vilkastuneen.

Sikiö nukkuu, kun äiti liikkuu

Jo aiemmin sikiön aktiviteettitaso ja liikehdinnän määrä ovat saattaneet tehdä aaltoliikettä päivän mittaan. Vasta nyt sille kuitenkin muodostuu selkeitä univaiheita, joskaan ei vielä mitään vakiintunutta rytmiä.

Kun sinä olet liikkeellä, liikkeesi usein tuudittavat sikiön uneen. Ja kun asetut aloillesi, vaikkapa illalla nukkumaan mennessäsi, sikiö herää. Jotkut sikiöt löytävät nopeasti ”suosikkinukkumisasennon”, esimerkiksi jommalla kummalla puolella mahaasi. Huomaat tämän kyllä!

Isoja ja pieniä kehitysvaiheita

Hienonhieno untuvakarvoitus, eli lanugo, peittää nyt koko sikiön. Ruskeaa rasvaa, joka auttaa lasta säilyttämään lämmön syntymän jälkeen, kehittyy nyt ihon alle kaulassa, rintakehässä ja nivusissa.

Kulmakarvat alkavat muotoutua. Tyttösikiöillä kohtu kehittyy valmiiksi tällä viikolla ja emätin muodostuu.

Lapsenkina suojaa kehittyvää sikiötä

Voidemainen vahakerros, jota kutsutaan lapsenkinaksi, alkaa hiljalleen peittää sikiön ihoa. Valkoinen, tahnamainen lapsenkina on rakenteeltaan öljyistä. Se sisältää sisältää muun muassa kuolleita ihosoluja, lanugosoluja ja öljyä rauhasista.

Lapsenkina suojaa sikiötä ja myös syntynyttä lasta infektioilta. Riippuen siitä, millä viikoilla lapsi syntyy, kinaa voi olla vielä jonkin verran iholla lapsen synnytyessä. Etuajassa tai yliajalla syntyneillä vauvoilla kinaa ei juurikaan ole.

Kina tekee lapsen liukkaaksi, jotta sen on helpompi kulkea synnytyskanavan läpi. Vastasyntyneillä on kinan jäänteitä kehollaan ja erityisesti kyynärtaipeissa, polvitaipeissa ja muissa ihopoimuissa. Kina imeytyy itsestään vastasyntyneen ihoon parissa tunnissa, eikä sitä kannata pestä pois. 

Puolimatkan krouvilla

Nyt olet raskauden puolimatkassa! Vielä toinen samanmoinen, niin laskettu aikasi on käsillä.

Eikö olekin ihanaa tietää, että pieni lapsi sisälläsi tulee koko ajan suuremmaksi ja suuremmaksi?

Kuuma ja hiki

Onko olosi lämpimämpi kuin tavallisesti ja hikoiletko enemmän? Se johtuu siitä, että kilpirauhasestasi tulee aktiivisempi: lepoaineenvaihduntasi on 20 prosenttia vilkkaampi kuin tavallisesti. Yöhikoilu auttaa jäähdyttämisessä, samalla kun kuona-aineita poistuu. Muistathan juoda riittävästi!

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

 

Mitä mieltä olet artikkelista?