25. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 24 viikosta ja 0 päivästä 24 viikkoon ja 6 päivään (24+0 – 24+6).Sikiön paino: 650 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 21 cm
Koko pituus: 29 cm

Raskausviikon 25. alussa sikiö on 22 viikkoa vanha. Sen tasapainoelin kehittyy korvan sisällä, ja jatkossa sikiö tiedostaa entistä paremmin oman asentonsa suhteessa sinuun. Äitiä saattavat vaivata selkä- ja lantiosäryt.

Sikiö kuulee elimistösi äänet

Päinvastoin kuin monet luulevat, kohdussa ei ole hiljaista. Sikiö voi kuulla hengityksesi äänet, kohtusi takana kulkevan päävaltimon sykkeen, ruoansulatuksen pulputuksen… Ja tietysti sinun äänesi, aina kun puhut. Sikiö tunnistaa äänesi ja muistaa tutut laulut myöhemminkin!

Moni pikkuvauva myös rauhoittuu tasaisessa äänimaisemassa paremmin kuin täydellisessä hiljaisuudessa: pesukoneen kohina, tasainen rahina vaunun pyörien alla, humina auton takapenkillä – ne muistuttavat äänimaisemaltaan kohtua ja luovat turvallisen, tutun olon.

Tasapaino muotoutuu

Kuuloaistin kehittymisen lisäksi myös tasapainoaisti alkaa muodostua. Kun tasapainoelin on paikoillaan korvassa, sikiö hahmottaa itsensä ja asentonsa entistä paremmin. Kaikkien korvan rakenteiden kovettuminen jatkuu, ja kuuloaisti tarkentuu päivä päivältä.

Hengitysjärjestelmä kehittyy, mutta keuhkoista ei vielä siirry happea vereen eikä veren hiilidioksidia keuhkoihin. Happi ja hiilidioksidi kulkevat istukan kautta.

Painopiste siirtyy eteen

Sikiö alkaa täyttää kohdun, ja siksi tunnet sen liikkeet entistä selvemmin. Samalla vartalosi painopiste siirtyy eteenpäin, kun kohtu ja sen sisältö alkavat painaa. Muista, että hyvä ryhti voi vähentää selkävaivoja.

Valitettavasti monet odottavat äidit vaistomaisesti nojaavat ylävartaloaan taaksepäin, tasatakseen vatsan painoa. Siitä aiheutuu rasitusta selkälihaksille, jolloin selkä voi kipeytyä.

Nivelsiteet löystyvät

Lisäksi raskaushormonit saavat nivelsiteet venymään ja löystymään, erityisesti ristiselässä. Tämä tekee ne alttiiksi rasitukselle. Jos olosi tuntuu kipeältä, saatat tarvita ammattilaisen neuvoja, esimerkiksi fysioterapeutilta?

Näitä vaivoja voidaan ehkäistä ja vähentää pienin konstein. Voisi olla hyvä ottaa tavaksi käydä pienellä kävelyllä joka ilta (mieluiten pehmeällä alustalla, ei asfaltilla). Huolehdi myös ryhdistäsi ja ole tarkkana siitä, millaisissa asennoissa työskentelet.

Kohdunpohjan korkeus häpyluusta (sf-mitta) on 20–22 cm.

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

 

Mitä mieltä olet artikkelista?