Sikiön paino: 3800 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 37 cm
Koko pituus: 52 cm

Viimeksi päivitetty 25.1.2005

Raskausviikon 42. alussa sikiö on 39 viikkoa vanha. Laskettu aika on nyt ohitettu, mutta ei ole mitenkään epätyypillistä, että niin käy. Suomalaisen synnytysrekisterin mukaan 57 prosenttia naisista synnyttää kahden viikon haarukassa, lasketun ajan molemmin puolin.

Jos raskaus menee kymmenen päivää yli ultraäänellä arvioidun lasketun ajan, odottava äiti saa yleensä kontrolliajan synnytysosastolle tai äitiyspoliklinikalle. Tarkastuksessa arvioidaan kohdunkaulan kypsyysaste, sillä se ratkaisee, milloin ja miten synnytys mahdollisesti käynnistetään.

Jos synnytys ei käynnisty, riskit kasvavat

Älä ole huolissasi, vaikka synnytyksesi ei ole vielä käynnistynyt: Suomessa vain noin viisi prosenttia kaikista raskauksista ylittää 42. raskausviikon. Todennäköisesti tunnet supistukset hetkenä minä hyvänsä.

Ja jos synnytys ei käynnisty itsestään tällä viikolla, saat ensi viikolla ajan synnytyksen käynnistämiseen: riskit äidille ja sikiölle lisääntyvät ensi viikolla, ja siksi synnytykset käynnistetään Suomessa yleensä viimeistään 43. raskausviikon alussa.

Älä murehdi liikaa vielä tulevaa viikkoa tai edes huomispäivää, sillä sinun synnytyksesi voi käynnistyä millä hetkellä tahansa. Tärkeintä on, että pidät itsestäsi huolta ja pysyt rauhallisena. Kuulostele lapsesi liikkeitä ja omaa oloasi: se antaa sinulle itsevarmuutta.

Haluatko sähköpostiisi kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä ja lapsesi kehityksestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Mitä mieltä olet artikkelista?