15. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 14 viikosta ja 0 päivästä 14 viikkoon ja 6 päivään (14+0 – 14+6).
Sikiön paino: 50 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 8 cm
Koko pituus: 10 cm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikon 15. alussa sikiö on 12 viikkoa vanha. Liikkeet kehittyvät jatkuvasti hallitummiksi ja on mahdollista, että ne alkavat tällä viikolla jo tuntua. Joillekin odottaville äideille ilmestyy vatsaan tumma viiva, linea negra.

Pulleat posket kehittyvät imemistä harjoitellessa

Pää on edelleen iso suhteessa vartaloon mutta se pysyy jo pystyssä kaulan ja niskan avulla. Hiuspyörteet sikiön päässä alkavat juuri ja juuri erottua. Sikiö alkaa tuottaa sylkeä. Imemiseen tarvittavat lihakset kasvavat imemisharjoitusten myötä poskissa, ja niiden kasvaessa kasvot saavat vauvamaisen pyöreät piirteet.

Sikiö myös nielee lapsivettä, ja pissaa sen myöhemmin ulos. Istukka puhdistaa nämä kuonat lapsivedestä, ja koko lapsivesi uusiutuukin joka kolmas tunti.

Sydän pumppaa verta

Keuhkot kehittyvät edelleen, ja sikiö alkaa hengittää sisään ja ulos pieniä määriä lapsivettä. Tämä on erittäin tärkeää, jotta keuhkot kehittyvät oikein.

Sikiön sydän pumppaa 28 litraa verta joka päivä. Se saattaa kuulostaa melkoisen suurelta määrältä, mutta vastasyntyneen lapsen sydän pumppaa kokonaiset 350 litraa vuorokaudessa!

Pientä kuplintaa – oliko se liikettä?

Sikiön kädet ovat melkein saavuttaneet lopulliset paikkansa, mutta jalat ovat edelleen suhteellisen lyhyet. Liikkeet tulevat kasvavan koordinaation ansiosta pehmeämmiksi ja kontrolloidummiksi.

Jotkut tuntevat jo nämä höyhenenkevyet liikkeet, mutta useimmat eivät tule tuntemaan niitä vielä muutamaan viikkoon. Jos tunnet kevyttä ”kuplintaa” mahasi pohjalla, voit vain arvailla oliko kyseessä kehittyvä lapsesi, vai suolistossa kulkeva ilma.

Linea negra ja tummentuvat nännit

Näillä viikoilla joillekin raskaana oleville naisille ilmestyy vatsan iholle tumma viiva, joka kulkee navasta alas aina häpykarvoitukseen asti. Sen nimi on linea negra ja se katoaa synnytyksen jälkeen. Myös nännit tummenevat ja saattavat suurentua kooltaan hieman.

Kohtu kohoaa

Kohdun korkein kohta (fundus) on nyt korkeammalla kuin lonkkaluut, ja tuntuu useimmilla noin 8–10 cm navan alapuolella.

Kohdun korkeutta tunnustellaan neuvolakäynneilläsi säännöllisesti, ja sen perusteella seurataan raskauden etenemistä. Nyt luultavasti löydät sen jo itsekin maatessasi selälläsi.

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

 

Mitä mieltä olet artikkelista?