RV 29 | 29. raskausviikko
Raskaus on kestänyt 28 viikosta ja 0 päivästä 28 viikkoon ja 6 päivään (28+0 – 28+6).
Sikiön paino: 1100 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 24,5 cm
Koko pituus: 33,5 cm

Viimeksi päivitetty 21.12.2022

29. raskausviikon alussa sikiö on 26 viikkoa vanha. Sen keuhkot ovat nyt kypsyneet valmiiksi ilman hengittämistä varten ja se osaa jo säädellä omaa ruumiinlämpöään. Odottajaa alkaa usein närästää raskauden loppuvaiheilla.


 


Sikiön 29. raskausviikko

Säännöllisiä hengitysharjoituksia

Sikiö osaa jo paremmin avata ja sulkea silmiään tietoisesti, sekä imeä ja niellä. Keuhkot pystyvät hengittämään ilmaa, ja sikiö tekee säännöllisiä hengitysharjoituksia.

Jokainen kuluva päivä parantaa mahdollisuuksia saada terve lapsi, vaikka synnytys käynnistyisi liian aikaisin.

Sikiö pystyy säätelemään ruumiinlämpöään

Keskushermosto alkaa myös olla jo niin kehittynyt, että sikiö pystyy itse varsin hyvin säätelemään ruumiinlämpöään. Puuttuva rasvakerros kuitenkin tekisi näillä viikoilla siitä vaikeaa kohdun ulkopuolella: Sikiön kehosta on nyt rasvaa vasta 2–3 %.

Aivoaaltojen kuviot ovat jo lähes samanlaiset kuin vastasyntyneellä. Pojilla kivekset laskeutuvat kivespusseihin.

Hyvin ennenaikainen syntymä

Jos lapsi syntyisi tällä viikolla, se olisi luokittelultaan ”hyvin ennenaikainen keskonen”. Sillä olisi kuitenkin jo suhteellisen hyvät mahdollisuudet selviytyä.

Suurin haaste näin aikaisessa vaiheessa syntyvälle olisi eristävän rasvakerroksen puute ja sen vuoksi vaikeus säädellä omaa ruumiinlämpöä kohdun ulkopuolella.

Keskoskaappi ja myöhemmin lämpöpatja olisivat tässä tapauksessa korvaamaton apu.

Myös ravitsemus on suuri haaste pienten keskosten kohdalla. Kun napanuora syntymän yhteydessä katkaistaan, vauvan pitäisi osata imeä sekä niellä, ja hänen suolistonsa tulisi toimia. Pikkukeskosen kohdalla välttämättä mikään näistä ei toteudu.

Odottajan 29. raskausviikko

Vauvakutsut tulossa?

Olet ollut raskaana seitsemän kuukautta – olisiko syytä juhlaan? Joissain kulttuureissa juhlitaan raskauden seitsemännellä kuukaudella uutta, kasvavaa elämää.

Jos suunnitteilla on vauvakutsut, niiden ajankohta luultavasti on pian käsillä. Aivan viime tippaan ei kannata jättää, sillä loppuvaiheessa äiti on usein jo sangen väsynyt.

29. raskausviikko eli RV29
Närästys ja happamet röyhtäisyt voivat vaivata odottajaa näihin aikoihin.

Närästys vaivaa

Kaikki ei kuitenkaan ole yhtä juhlaa: närästys ja happamet röyhtäisyt voivat olla melko tuntuvia näihin aikoihin.

Ruokatorven ja mahalaukun välissä sijaitseva sulkijalihas heikentyy raskauden aikana. Siksi mahahappoja voi päästä ylös ruokatorveen, ja pahimmillaan närästys tuntuu siltä, kuin kurkku olisi tulessa.

Hyvä neuvo on syödä ruoka hitaasti ja pureskella huolella. Syö pieniä annoksia kerralla ja vältä makuuasentoa tai kumartelua heti ruokailun jälkeen.

Yritä selvittää, mitkä ruoat aiheuttavat enemmän epämukavuutta kuin muut. Lasillinen piimää tai maitoa ruuan päälle voi auttaa, ja tarvittaessa närästykseen löytyy käsikauppalääkkeitä, joita voi käyttää raskausaikana.

Muut raskausviikot:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.  11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43.

Tilaa raskausajan uutiskirje

Saat räätälöityä postia kerran viikossa, oman raskautesi tahtiin.

Kaikki kuvat raskausviikoista © Vau Family Oy. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Mitä mieltä olet artikkelista?