Raskaana oleminen aiheuttaa monelle odottajalle etenkin loppuraskaudesta närästystä. Myös alkuraskaudesta närästys voi olla voimakasta hormonien takia. Raskausajan närästykseen on saatavilla lääkehoitoa. Mutta voiko elintavoilla vähentää raskausajan närästystä?

Viimeksi päivitetty 20.2.2018

”Närästyksessä on kyse happaman mahasisällön nousemisesta ruokatorveen”, sisätautilääkäri Joni Suomi kertoo.

Mahan happamien nesteiden nouseminen ruokatorveen johtuu useista eri seikoista.

”Takaisinvirtausta esiintyy erityisesti silloin, jos ruokatorven alaosan sulkijalihas on väljä”, Suomi sanoo.

Närästys raskausoireena johtuu useasta eri syystä

Närästys on myös yksi yleinen raskausoire. Närästys raskausaikana juontuu useasta eri syystä. Lääketieteen tutkija Miina Nurmi Turun yliopistosta kertoo, miksi raskaana närästää:

 • Raskaushormoni relaksiini rentouttaa lihaksia. Hormonin tehtävänä on rentouttaa kohtulihasta ja valmistaa lantiota synnytykseen pehmentämällä sidekudoksia. Valitettavasti hormoni vaikuttaa myös vatsan sulkijalihaksen toimintaan. Mahanesteen takaisinvirtausta estävän sulkijalihaksen toiminta voi häiriytyä jo alkuraskaudesta juuri relaksiinin takia.
 • Raskausaikana keltarauhashormonin määrä kasvaa. Myös tämä hormoni lisää närästystä, sillä keltarauhashormoni hidastaa ruoansulatuselimistön eteenpäin kuljettavaa liikettä. Vatsa voi tyhjentyä tavallista hitaammin, ja siitä voi seurata ummetusta ja närästystä.
 • Kun vauva ja kohtu kasvavat, syntyy toisenlainen ongelma: Sisäelimet painuvat vauvan tieltä kasaan ylöspäin. Näin ollen paine vatsalaukussa kasvaa.  Paineistetussa mahassa mahanesteen nouseminen ruokatorveen tulee todennäköisemmäksi.

Raskausajan närästys ei niinkään ole sidottu raskauspahoinvointiin, vaikka raskauspahoinvointia ja -närästystä esiintyy samanaikaisesti. Närästys voikin pahentaa pahoinvointia. Närästystä kannattaakin suitsia raskausaikaan sopivilla närästyslääkkeillä. Hoitokeino voi helpottaa myös pahoinvoinnin tunnetta.

 

Raskauteen liittymätöntä närästystä voi usein hillitä ruokavaliolla

Kun närästys ei johdu raskaudesta, ruokavaliota säätämällä voidaan helpottaa närästystä. Seuraavat ruokatuotteet lisäävät toisilla ihmisillä närästystä:

 • Sitrushedelmät
 • Väkevät alkoholijuomat
 • Tomaatti
 • Kahvi
 • Sipuli
 • Voimakkaat mausteet
 • Rasvainen ruoka
 • Käristetty ruoka
 • Suklaa
 • Minttu

Närästysoireiden takia ei kuitenkaan kannata hylätä kaikkia listaan merkittyjä ruoka-aineita. On yksilöllistä, mikä ruoka-aine lisää närästystä. Närästysoireiden ilmaantuessa Suomi neuvoo kuitenkin kiinnittämään erityisesti huomiota aterioiden kokoon.

”Suuret ja rasvaiset ateriat pahentavat oireita. Lisäksi myös alkoholi pahentaa usein närästysoireita”, Suomi summaa.

Lue myös: Raskaus ja ruokavalio: testi kertoo syötkö terveellisesti

Kokeile hoitaa raskausnärästystä kotikonstein

Koska hormonit ja kasvava kohtu aiheuttavat raskausajan närästyksen, kotikonstit eivät toimi raskausoireeseen yhtä tehokkaasti kuin närästykseen, jonka alkusyy on ruokavaliossa. Närästystä hillitseviä kotikonsteja kannattaa kuitenkin kokeilla myös raskausaikana.

”Raskausajan närästystä voi jonkin verran helpottaa mm. välttämällä raskaita ruokia ja syömällä pieniä annoksia kerrallaan. Happamien maitotuotteiden nauttiminen ja pienen maito- tai vesimäärän juominen aterian lopuksi voi helpottaa oloa”, Nurmi kertoo.

Myös nukkumisasentoa kannattaa nostaa pystymmäksi, sillä silloin mahanesteet eivät valu yhtä helposti ruokatorveen.

Valitettavasti kotikonstit eivät tuo riittävää helpotusta läheskään kaikille odottajille. Oireiden jatkuessa kannattaakin kysyä sikiölle turvallista närästyslääkettä apteekista. Huomioi kuitenkin, että jotkin närästyslääkkeet on maustettu salmiakilla. Lakritsi ja salmiakki haittaavat sikiön kehitystä.

Lue lisää salmiakin haitosta tästä.

Lähde:  Lopujo.fi

Tältä närästys tuntuu:

On odottajia, jotka eivät ole ennen raskautta kokeneet närästystä. Toisille voi olla jopa vaikeaa tunnistaa poltetta närästykseksi.

Tässä muutamia oireita, jotka kuuluvat närästykseen:

 • Polttava tunne ruokatorvessa. Närästys tuntuu poltteena rintalastan alla.
 • Koska närästyksen aiheuttaa happaman nesteen nousu ruokatorveen, närästys voi myös maistua suussa.
 • Happamat röyhtäykset voivat tuntua ikäviltä polttelevassa ruokatorvessa.
 • Koska vatsahappojen määrä lisääntyy ruokailun yhteydessä, närästystä esiintyy usein etenkin tukevien ruokamäärien jälkeen.

Lähteet: Terveyskirjasto, Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?