Nenäverenvuodot raskausaikana ovat yleisiä. Mikä on ”normaalia” ja milloin huolestua? Katso myös keinot, joilla verenvuotoa voi estää ja hillitä.

Viimeksi päivitetty 30.3.2023

Raskaus kasvattaa nenäverenvuotojen riskiä. Arvioiden mukaan jopa 20 prosenttia odottajista kärsii niistä.

Vuodot voivat alkaa – riippuen lukuisista yksilöllisistä ja ympäristötekijöistä – missä vaiheessa raskautta tahansa ja jatkua lapsen syntymään asti.

Mistä nenäverenvuoto raskauden aikana johtuu?

Kun nenästä vuotaa verta, syypää on joko yksittäinen nenän limakalvolla rikkoutunut verisuoni tai laajemman ihoalueen verestys.

Nenäverenvuoto voi alkaa missä vaiheessa raskautta tahansa ja jatkua lapsen syntymään asti.

Raskauteen liittyvät fysiologiset muutokset vuotoherkkyyden takana

Odottajan nenä vuotaa verta tavallista helpommin. Syypäitä ovat raskauden keholle aiheuttamat muutokset:

Ensinnäkin veren määrä lisääntyy odottajan kehossa huomattavasti jo alkuraskauden aikana – jopa 50 prosenttia. Toiseksi nenäverenvuodoista voi syyttää kohoavia hormonitasoja.

Lisääntynyt verimäärä näkyy erilaisina turvotuksina, mikä puolestaan voi aiheuttaa muiden oireiden ohella nenän tukkoisuutta.

Veren määrä lisääntyy odottajan kehossa jopa 50 prosenttia

Lisäksi lisääntyneen verimäärän aiheuttama paine rikkoo nenän muutenkin herkkää hiussuonistoa.

Jos keho pääsee kuivahtamaan, niin käy myös nenän limakalvoille. Odottajan on siksikin tärkeää huolehtia riittävästä veden juonnista – keho tarvitsee raskausaikana muutenkin tavallista enemmän nestettä.

Mekaaninen rasitus, ympäristötekijät, sairaudet

Kun nenä on tukossa, odottajan yrittää helpottaa oloaan niistämällä tai muulla tavalla nenää ronklaamalla – mikä taas saattaa sekin vahingoittaa nenän limakalvoa.

Lämmitys, ilmastointi sekä kylmä tai kuiva sää kuivattavat niin ihoa kuin limakalvoja.

Myös tietysti erilaiset sairastelut ja ympäristön ärsykkeet voivat saada nenän ärtymään ja vuotamaan verta, raskaana tai ei.

Allergiat ja lentsut ja niihin liittyvä ahkera niistäminen rasittavat nenää.

Lisäksi lämmitys, ilmastointi sekä kylmä tai kuiva sää kuivattavat niin ihoa kuin limakalvoja. Pohjoisen olosuhteet ovat siis haasteelliset myös nenälle.

Nenäverenvuodolle raskauden aikana altistavat lääkkeet

On lääkeaineita, jotka niin ikään altistavat nenäverenvuodoille. Niistä tunnetuin on asetyylisalisyylihappo, mutta myös muut tulehduskipulääkkeet voivat lisätä vuotoherkkyyttä.

Tulehduskipulääkkeiden käytön kanssa on joka tapauksessa noudatettava varovaisuutta raskausaikana. Niitä on käytettävä korkeintaan harkiten, sillä ne lisäävät keskenmenon vaaraa ja loppuraskaudessa voivat vaikuttaa haitallisesti sikiön verenkiertoelimistöön.

Asetyylisalisyylihappoa saatetaan käyttää pieninä annoksina loppuraskaudessa pre-eklampsian ehkäisyyn.

Raskauden aikaisen nenäverenvuodon tunnusmerkit

Nenäverenvuoto voi säikäyttää, sen tietää jokainen joskus sen kokenut. Tilanne voi vaikuttaa dramaattiselta, sillä verimäärä voi näyttää suurelta, vaikka se ei sitä tosiasiallisesti olisikaan.

Nenäverenvuoto voi alkaa mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, myös kesken unien. 

Toisaalta verta voi tulla niin vähän, että siitä on todisteena vain niistäessä nenäliinaan jäävä verirantu.

Verta voi vuotaa yhdestä tai molemmista sieraimista ja vuoto voi alkaa mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, myös kesken unien.

Kotikonsteja nenäverenvuodon tyrehdyttämiseksi

Keinot nenäverenvuodon tyrehdyttämiseksi auttavat niin raskaana olevia kuin muita vaivasta kärsiviä.

  • Niistä nenä tyhjäksi.
  • Asetu etukumaraan asentoon. Näin veri ei pääse valumaan nieluun.
  • Purista vuotava sierain kiinni painamalla nenän sivua sierainten välissä olevaa väliseinää vasten. Jatka 15 minuuttia.
  • Kylmä voi nopeuttaa vuodon loppumista: Paina niskaa vasten jotain kylmää – esimerkiksi jääpala- tai hernepussi sopivat tähän oivallisesti. Myös jääpalan imeskelystä voi olla apua.

Milloin lääkäriin?

Jos verenvuotoa ei saada näillä keinoilla loppumaan, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäriin kannattaa lähteä herkästi myös silloin, jos raskaana oleva kokee nenäverenvuodon lisäksi muita oireita, kuten päänsärkyä, muita kipuja, huimausta tai heikotusta.

Lääkäri voi tyrehdyttää vuodon joko gelatiinitamponilla tai sideharsolla. Joskus vuotokohta poltetaan umpeen hopeanitraatilla.

Voiko raskauden aikaisia nenäverenvuotoja ennaltaehkäistä?

Raskausajan nenäverenvuotoja ei välttämättä ole mahdollista estää, muuta vuotojen tiheyteen ja vuotavan veren määrään voi yrittää vaikuttaa välttämällä vuodon laukaisevia ärsykkeitä:

  • Pidä kodin sisälämpötila kohtuullisena. Lämmin sisäilma on usein myös erittäin kuivaa.
  • Ota tarvittaessa käyttöön ilmankostutin.
  • Älä kaiva nenää ja vältä kovin tiheää ja tarmokasta niistämistä.
  • Nenäkarvojen nyppiminen on syytä unohtaa toviksi.
  • Vältä kaikkea, mikä laajentaa voimakkaasti verisuonia, kuten kuumaa saunaa tai suihkua, rankkaa fyysistä ponnistelua ja mausteisia ruokia.
  • Käytä halutessasi nenän limakalvojen paikallishoitoon tarkoitettuja A-vitamiinitippoja – ne ovat turvallisia myös raskaana oleville.
  • Nenän tukkoisuutta voi helpottaa keittosuolahuuhteluilla.

Lähteet: Terveyskirjasto, NHS, VerywellFamily

Mitä mieltä olet artikkelista?