Verinen vuoto, supistukset, sikiön vähäiset liikkeet – moni asia voi aiheuttaa huolta raskausaikana. Lue jutusta, milloin on syytä lähteä käymään äitiysneuvolassa tai lääkärin vastaanotolla.

Viimeksi päivitetty 19.1.2024

Huoli lapsen hyvinvoinnista alkaa jo odotusaikana. On luonnollista huolestua raskauden sujumisesta ja sikiön voinnista. Joskus huoli on myös aiheellista: tietyt merkit voivat viitata ongelmiin sikiön tai odottajan hyvinvoinnissa.

 

 



 

Alkuraskauden verinen vuoto

Alkuraskauden verinen vuoto ei ole epätavallista. Se voi johtua esimerkiksi hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisestä kohdun limakalvoon.

Veristä vuotoa voi esiintyä myös yhdynnän jälkeen, sillä erityisesti alkuraskaudessa emättimen ja kohdunkaulan limakalvot ovat tavallista herkemmät. Joillakin naisilla kuukautisvuodon kaltaista veristä vuotoa tulee raskauden aikanakin säännöllisesti.

Alavatsakivut yhdistettynä veriseen tai ruskeaan vuotoon voivat olla merkki tulehduksesta tai kohdunulkoisesta raskaudesta, ja niiden syy tulee selvittää. Runsas verinen vuoto voi olla myös keskenmenon oire, mutta pelkästä verimäärästä asiaa on vaikea päätellä.

”Alkuraskauden keskenmenossa tyypillisiä oireita verisen vuodon lisäksi ovat aaltomaiset kuukautiskiputyyppiset kivut. Varmistus asiaan saadaan ultraäänitutkimuksella”, sanoo kätilö ja ensihoitaja Meri Haahtela.

Vuoto loppuraskaudessa

Loppuraskaudessa kohdunsuun kypsymiseen voi liittyä niukkaa vereslimaista vuotoa. Runsaampi vuoto voi olla merkki kohdunsuulla tai sen edessä olevasta istukasta tai istukan irtoamisesta.

”Keski- ja loppuraskauden aikana kaikki vähänkin runsaampi verinen vuoto tulee tarkistaa synnytyssairaalan päivystyksessä. Jos vuotoon liittyy alavatsakipuja tai vauva liikkuu huonosti, niukankin vuodon kanssa on syytä lähteä synnyttäjien päivystykseen, tarvittaessa ambulanssilla”, Haahtela neuvoo.

Ennakoivat supistukset eli harjoitussupistukset

Monet odottajat kokevat raskausaikanaan niin sanottuja ennakoivia supistuksia eli harjoitussupistuksia. Useimmiten ne alkavat toisen raskauskolmanneksen puolivälissä eli 20. raskausviikon tuntumassa tai sen jälkeen. Kaikilla harjoitussupistuksia ei tule ollenkaan, ja joillakin ne alkavat jo hyvin varhain.

”Uudelleensynnyttäjillä harjoitussupistuksia tulee ehkä herkemmin kuin ensisynnyttäjillä, mutta tämä on myös kohdun ja äidin yksilöllinen ominaisuus”, Haahtela sanoo.

Harjoitussupistukset eivät ole oikeita supistuksia, mutta jos odottaja ei ole aiemmin kokenut oikeita, avaavia supistuksia, eroa voi olla vaikea tunnistaa. Harjoitussupistuksille on ominaista se, että ne menevät yleensä nopeasti ohi, eivätkä ne ole säännöllisiä. Asentoa vaihtaessa ne tuntuvat erilaisilta tai häviävät kokonaan. Ne eivät myöskään voimistu.

Jos supistukset voimistuvat, jatkuvat pitkään tai jos niihin liittyy selkä-, vatsa- tai lantiokipuja, kyseessä voivat olla oikeat supistukset. Tällöin on syytä ottaa heti yhteyttä lääkäriin.

Lapsiveden tiputtelu

Joskus voi olla vaikea erottaa lapsiveden tihkuminen muista eritteistä. Esimerkiksi valkovuoto voi olla hyvinkin juoksevaa ja tuntua samalta kuin lapsivesi.

Lapsivesi on yleensä väriltään vaaleanpunertavaa tai väritöntä, eikä sen erottaminen värittömästä valkovuodosta ole aina helppoa.

”Tihkuvan eritteen tunnistamista voi kokeilla kotona laittamalla alushousuihin siteen ja sen päälle paperin. Lapsivesi imeytyy paperin läpi, kun taas valkovuoto on usein limaisempaa ja jää paperin pintaan. Jos on epävarma, kummasta on kysymys, on hyvä käydä näytillä asiantuntijan vastaanotolla”, Haahtela ohjeistaa.

Jos tihkuva erite on lapsivettä, mutta jos vuoto on vähäistä eikä uhkaa sikiön terveyttä, raskaus voi hyvinkin jatkua normaalisti.

Sikiön vähäiset liikkeet

Lapset ovat yksilöitä – jo kohdussa. Toiset liikkuvat aktiivisesti läpi raskauden, kun taas toiset ovat hyvinkin rauhallisia liikkeissään. Sikiön liikkeiden tuntemiseen vaikuttavat myös sikiön asento ja istukan sijainti.

Jos sikiö tuntuu liikkuvan normaalia vähemmän, odottajan on hyvä tehdä niin sanottu liikelaskenta. Laskenta tehdään lepoasennossa, sillä äidin liikkuminen vähentää sikiön liikkeitä, ja toisaalta ne voivat jäädä äidiltä huomaamatta arkiaskareiden keskellä.

Näin teet liikelaskennan

Juo lasi mehua ja asetu kyljellesi ja laske kaikki tunnin aikana havaitsemasi liikkeet. Kaikki selvästi erilliset liikahdukset lasketaan, sikiön hikasta johtuvaa hytkymistä ei. Jos havaitset alle 10 liikettä tunnin aikana, odota 1–2 tuntia ja tee uusi laskenta. Jos liikkeitä on edelleen alle 10 tunnissa, ota yhteys sairaalaan synnytysvastaanottoon sikiön voinnin tarkistamiseksi.

Raskausmyrkytyksen eli pre-eklampsian oireet

Raskausmyrkytyksiä eli pre-eklampsiaa esiintyy 5–10 prosentissa kaikista raskauksista. Sen tyypillisiä oireita ovat korkea verenpaine, äkillinen turvotus ja painonnousu, päänsärky, ylävatsakipu sekä silmäoireet, kuten silmien valonarkuus ja erilaiset näköhäiriöt. Oireet ilmenevät raskauden puolivälin jälkeen.

Raskausmyrkytyksiä seulotaan neuvolan rutiinitutkimuksissa verenpaineen mittauksella, virtsan proteiinipitoisuuden mittaamisella ja painonkehityksen seurannalla.

”Joskus oireet etenevät kuitenkin niin nopeasti, ettei neuvolassa ehditä niihin reagoida tai neuvolakäyntiä ei kyseiselle ajanjaksolle ole”, toteaa Haahtela.

Jos odottaja kärsii yllä luetelluista oireista, on syytä ottaa pikimmiten yhteys esimerkiksi synnytyssairaalan päivystykseen.

Raskausmyrkytyksen syitä ei tunneta, mutta tiedetään, että se on istukkaan liittyvä tila, joka voi hoitamattomana heikentää istukan toimintaa. Sen ainoa lopullinen hoitokeino on raskauden purku synnytyksen käynnistämisellä tai sektiolla.

”Lieviä raskausmyrkytyksen oireita voidaan seurata kotona ja hoitaa levolla. Kohonnutta verenpainetta hoidetaan tarvittaessa lääkityksellä. Jos raskausmyrkytys etenee tai oireet pahenevat, seuranta tapahtuu sairaalassa”, Haahtela kertoo.

Ota rohkeasti yhteyttä äitiysneuvolaan tai lääkäriin, jos pelkäät, että kaikki ei ole niin kuin pitää. Turhia yhteydenottoja ei ole – odottajassa herännyt huoli on aina riittävä syy käydä asiantuntijan juttusilla.

Lähde: Naistalo

Mitä mieltä olet artikkelista?