Enterorokkoon sairastuminen raskauden aikana herättää luonnollisesti huolta. Odottaja miettii, voiko siitä olla haittaa raskaudelle ja kehittyvälle sikiölle. Yleensä tauti on lievä, mutta pari asiaa on silti hyvä muistaa. 

Viimeksi päivitetty 5.5.2023

Enterorokko on viruksen aiheuttama rokkotauti, joka leviää yleensä ihmisten välillä kosketus- tai pisaratartuntana. Tauti on yleinen lapsilla, mutta voi tarttua myös aikuisiin.


 


Enterorokkoa aiheuttavat enterovirukset. Niitä ovat esimerkiksi Coxsackie A-virukset ja enterovirus 71 (EV71).

Yleensä enterorokko on lievä ja itsestään paraneva sairaus sekä aikuisilla että lapsilla.

Kuitenkin raskaana olevien naisten kohdalla infektio voi joskus harvoin aiheuttaa komplikaatioita.

Enterorokosta johtuvat raskauden aikaiset komplikaatiot harvinaisia mutta mahdollisia

Vaikka harvinaista, on ollut tapauksia, joissa enterorokon aiheuttama infektio on aiheuttanut keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen.

Lievästi kohonnut keskenmenon riski ei liity suoraan enterorokkoon vaan yleensä raskausajan infektioihin. Tiedetään, että infektiot saattavat hieman lisätä keskenmenon riskiä.

Erityisesti alkuraskaudessa eli ensimmäisen kolmanneksen aikana odottajan kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää ihmisiä ja tilanteita, joissa on vaarana sairastua mihinkään infektiotautiin, enterorokko mukaan lukien.

Lähellä synnytystä sairastettu enterorokko voi tarttua vastasyntyneeseen

Vaikka enterorokko ei siis useimmiten ole vaarallinen raskaana olevalle tai sikiölle, joskus harvoin infektio voi johtaa vakavampiin seurauksiin.

Esimerkiksi jos odottaja sairastuu enterorokkoon lähellä synnytystä, on olemassa pieni riski, että vauva voi saada tartunnan synnytyksen aikana.

Jos näin käy, kannattaa silti muistaa, että useimmiten myös vastasyntynyt selviää enterorokosta ilman sen vakavampia seurauksia: tauti on yleensä lievä ja paranee päivissä.

Aivan harvoin enterorokko saattaa aiheuttaa vauvalle vaikeamman yleistyneen infektion.

Sikiön epämuodostumien riskiä enterorokon ei oleteta lisäävän.

Jos olet raskaana ja epäilet saaneesi enterorokon, on joka tapauksessa tärkeää keskustella asiasta lääkärin kanssa.

Hän voi terveydenhuollon ammattilaisena arvioida tilanteen parhaiten ja  neuvoa, miten parhaiten hoitaa oireita ja suojella sikiötä.

Näin tunnistat enterorokon

Enterorokon tyypillisiä oireita ovat:

  • ihottuma, joka voi olla rakkulainen ja esiintyä kämmenissä, jalkapohjissa ja suun limakalvoilla (ei kutise lapsilla, aikuisilla kutina voi olla kovaa)
  • kuume
  • kurkkukipu
  • suutulehdus, johon voi liittyä kipeitä rakkuloita
  • pahoinvointi, oksentelu ja ripuli
  • päänsärky joskus (voi ennakoida aivokalvontulehdusta)

Yleensä enterorokko on lievä ja itsestään paraneva sairaus, joka kestää noin viikon.

Hoitoon kuuluu oireenmukaista hoitoa, kuten kipulääkkeitä, kuumeen alentamiseen tarkoitettuja lääkkeitä sekä nesteytystä. Antibiootit eivät auta enterorokkoon, koska se on viruksen aiheuttama sairaus.

Enterorokon ehkäisyyn kuuluvat hyvä käsihygienia, erityisesti wc-käyntien ja ennen ruokailua, sekä saastuneen veden ja ruoan välttäminen.

Lähteet: HUS, TAYS

 

Mitä mieltä olet artikkelista?