Enterorokko aiheuttaa tyypillisesti näppylöitä käsiin ja jalkoihin ja rakkuloita nieluun. Raju virusversio voi lisäksi aiheuttaa yskää ja hengitysvaikeuksia. Siihen ei muodostu immuniteettia, joten rokon voi sairastaa aina uudelleen.

Enterovirukset jylläävät erityisesti syksyisin. Viruksia on moneen lähtöön, ja niiden oireet vaihtelevat paljon.Enterorokko iskee yleisimmin alle 10-vuotiaaseen lapseen, mutta se voi tarttua aikuiseenkin.

Oireina näppylöitä ja rakkuloita – rajussa muodossa myös yskää ja hengitysvaikeuksia

Enterorokon tyypillisimpiä oireita ovat käsien ja jalkapohjien näppylät ja takanielun rakkulat. Yleisoireina voi ilmetä kuumetta, päänsärkyä ja vatsavaivoja.

”Yleensä enterorokon ihomuutokset eivät lapsilla kutise, mutta jalkapohjien näppylät voivat olla kipeitä. Joskus kynnet irtoavat taudin jälkeen, mutta ne kasvavat kyllä takaisin”, sanoo lastentautien erikoislääkäri Jyrki Lähde.

Jos enterorokon aiheuttaa tavallista ärhäkämpi virusversio, silloin oireina saattaa lisäksi olla yskää, hengityksen vinkumista ja jopa vaikeuksia hengittää.

Enterorokko tarttuu pitkään

Enterovirukset tarttuvat ulosteen välityksellä, mutta myös pisaratartuntana. Rokon itämisaika on 3-7 vuorokautta tartunnasta.

”Ihminen erittää virusta jopa useiden viikkojen ajan, joten eristystoimet eivät ole kovin tehokkaita. Lapsi voi palata hoitoon, kun hänen vointinsa on hyvä. Hyvä käsihygienia voi estää tartuntoja”, Lähde toteaa.

Kipulääkettä ja jäätelöä

Enteroviruksiin ei ole olemassa lääkettä, mutta tulehduskipulääkkeet voivat helpottaa oireita. Jos nielun rakkulat vaikeuttavat syömistä, lapselle kannattaa tarjota viileää ja helposti nieltävää ruokaa, kuten jugurttia tai jäätelöä.

”Selkeä ja ongelmaton enterorokko ei automaattisesti vaadi lääkärissä käyntiä. Joskus kuitenkin vakavampien tautien poissulkemiseksi lääkärikäynti on aiheellinen”, Lähde sanoo.

Enterorokon voi sairastaa useasti

Enterorokko kestää yleensä alle viikon, paranee itsestään eikä aiheuta jälkitauteja. Siihen ei tule immuniteettia taudin sairastamisen jälkeen, joten taudin voi saada uudestaan.

”Enteroviruksia on kymmeniä erilaisia, ja elimistö muodostaa immuniteetin vain tiettyä viruksen alalajia kohtaan”, kertoo Lähde.

Lähteet: Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?