Monet vauvat imevät mielellään tuttia, mutta onko siitä enemmän hyötyä vai haittaa? Pitäisikö tutin käyttöä välttää? Milloin tutista olisi hyvä luopua? Listasimme tutin käytön hyödyt ja haitat.

Viimeksi päivitetty 17.8.2023

Tutin käytön hyödyt

Tutkimusten mukaan tutti pienentää kätkytkuoleman riskiä. Tarkkaa mekanismia tämän  taustalla ei tunneta. Tutti saattaa auttaa lasta hengittämään suun kautta, jos hänen sieraimensa jostain syystä tukkeutuvat.


 


Tutin imeminen voi toimia nukahtamisrituaalina ja helpottaa vauvan nukkumista.

Tutin imeminen voi vaikuttaa myös vauvan nukkuma-asentoon sitten, että vauva ei niin helposti käänny kätkytkuoleman riskiä lisäävään päinmakuuasentoon.

Tutti tuo lisäksi lohtua vauvalle ja tyydyttää tämän imemisen tarpeen silloin, kun äiti ei syystä tai toisesta voi imettää. Jos vauvalla on vatsavaivoja, jatkuva rinnallaolo voi pahentaa niitä.

Tutista vauva saa lohtua ilman, että tulee samalla syöneeksi. Osalla vauvoista on erittäin vahva imemisen tarve, jolloin tutti voi helpottaa perheen arkea.

Erityisesti keskosilla tutin imeminen toimii kivunlievityksenä erilaisissa toimenpiteissä. Lisäksi ei-ravitsemuksellinen imeminen auttaa letkuruokittua keskosvauvaa syömään oppimisessa.

Tutin käytön haitat

Jos tutin käyttö alkaa liian varhain, se voi häiritä imetyksen onnistumista. Käynnistyäkseen maidontuotanto vaatii rintojen stimulointia eli sitä, että vauva imee rintaa.

Jos pienen vauvan imemisen tarpeeseen tarjotaan tuttia, maidontuotanto ei välttämättä lähde kunnolla käyntiin. Tutin voi ottaa käyttöön, kun imetys on käynnistynyt kunnolla.

Tutin käyttö lisää myös äkillisten korvatulehdusten esiintymistä jonkin verran. Mekanismia tämän taustalla ei tarkkaan tiedetä. Se saattaa liittyä tutin imemisen aikaansaamiin painevaihteluihin suussa ja nenänielussa.

Pitkittynyt tutin käyttö altistaa lisäksi purennan ongelmille. Sivualueen ristipurennan riski kasvaa, jos lapsi käyttää tuttia yli 2-vuotiaaksi. Myös muita purennan ongelmia voi ilmetä.

Jatkuva tutin imeminen voi vaikuttaa lapsen puheen kehitykseen siinä vaiheessa, kun hän alkaa harjoitella puhumista. Äänteiden oppiminen voi häiriintyä, jos lapsella on tutti jatkuvasti suussa.

Milloin eroon tutista?

Tutin käytöllä on kiistattomia hyötyjä, joten jos vauva huolii tutin, sen voi hänelle huoletta antaa. Tärkeää on, että tutin käyttöä ei aloita liian varhain eikä toisaalta jatketa liian pitkään.

Hammaslääkärit suosittelevat tutista luopumista viimeistään kahden vuoden iässä, mutta käyttöä on syytä rajoittaa jo aiemmin.

Vauvan imemisen tarve alkaa laantua jo noin puolivuotiaana, joten tämän jälkeen tutin käyttöä kannattaa alkaa hiljalleen vähentää. Sen voi rajoittaa esimerkiksi pelkkiin nukahtamistilanteisiin tai lohduksi silloin, kun mikään muu ei auta.

Lapsen tultua vuoden ikään tämän oma tahto alkaa lisääntyä. Tutista kannattaakin luopua pian tämän jälkeen, ennen kuin tahtoikä saa lapsen valtaansa.

Lähteet: Käypä hoito, Terveyskirjasto, Lääkärilehti

Mitä mieltä olet artikkelista?