Perhepedin tiedetään aiheuttavan pienelle vauvalle kätkytkuolemaan liittyviä vaaratekijöitä. Riskit liittyvät lisääntyneeseen tukehtumisvaaraan, sillä vanhempien sängyssä on suuria tyynyjä ja peittoja, joihin vauvan kasvot saattavat painua. Mikäli vanhemmat käyttävät päihdyttäviä aineita ennen vauvan vieressä nukkumista, riskit kasvavat huomattavasti.

Viimeksi päivitetty 11.11.2013

”Vierellä nukuttaminen on havaittu riskitekijäksi, mutta se ei ole pääriskitekijä. Lapsen nukkuma-asennolla on ehdottomasti suurin vaikutus kätkytkuolemariskiin”, kätkytkuolemaa tutkinut lastenlääkäri Turkka Kirjavainen kertoo.


 


Mahallaan nukuttaminen aiheuttaa vauvalle suurimman kätkytkuolemariskin. Myös kyljellään nukuttamien lisää hieman riskiä. Kätkytkuolemia on saatu vähennetyksi 80 prosentilla useissa maissa, joissa on kampanjoitu selällään nukuttamisen puolesta.

Ei humalassa vauvan viereen

Perhepedin tiedetään aiheuttavan pienelle vauvalle vaaratekijöitä. Riskit liittyvät lisääntyneeseen tukehtumisvaaraan. Riskit liittyvät lisääntyneeseen tukehtumisvaaraan, sillä vanhempien sängyssä on suuria tyynyjä ja peittoja, joihin vauvan kasvot saattavat painua. Mikäli vanhemmat käyttävät päihdyttäviä aineita ennen vauvan vieressä nukkumista, riskit kasvavat huomattavasti.

Vaikka vauva ei nukkuisi aivan vanhemman kainalossa, samassa huoneessa nukkuminen kuitenkin kannattaa vauvan varhaisina kuukausina: Tutkimuksien mukaan vanhempien läheisyys vähentää kätkytkuolemariskiä jopa 50 prosentilla.

Suojaavia tekijöitä: imetys ja tutti

Tutkimuksissa on löydetty myös kätkytkuolemalta suojaavia tekijöitä. Esimerkiksi imetyksen on osoitettu toisissa tutkimuksissa suojaavan kätkytkuolemilta. Myös tutin käyttö nukahtamishetkellä vähentää riskiä – nukahtamisen jälkeen tutti olisi hyvä yrittää poistaa vauvan suusta.

”Nukkumisasentoon verrattuna näiden suojaavien tekejöiden merkitys on kuitenkin selvästi vähäisempi”, Kirjavainen huomauttaa.

Perhepetiin vasta vanhemman lapsen kanssa?

Yhdysvaltalaisien suosituksien mukaan perhepedissä nukkuminen on erityisen vaarallista, jos lapsi on vastasyntynyt. Onko sitten olemassa jokin ikä, jonka jälkeen vauvan voi ottaa samaan sänkyyn?

”Suurin osa kätkytkuolemista tapahtuu, kun vauva on 1–4 kuukautta vanha. 6 kuukauden jälkeen voi jo realistisesti sanoa, ettei riskiä ole, vaikka lapsi olisi samassa sängyssä”, Kirjavainen sanoo.

Jo 4-kuukautisen uskaltaa Kirjavaisen mukaan ottaa nukkumaan samaan sänkyyn. Kätkytkuolemaan on vielä silloin tosin riski, vaikka se onkin häviävän pieni.

”En ole perhepedin vastustaja. En kuitenkaan voi kieltää etteikö samassa sängyssä nukkuminen olisi pieni riskitekijä. Parasta kuitenkin olisi, jos vanhemmat nukkuisivat lähellä vauvaa mutta eri sängyssä”, Kirjavainen sanoo.

Lähde: Pediatrics: SIDS and other sleep-related infant deaths: expansion of recommendations for safe infant sleeping enviroment.

Perhepedin hyödyt ja haitat

Professori Bob Carpenter johtama tutkijaryhmä analysoi laajan aineiston, johon kuului 1472 kätkytkuolematapausta ja 4679 elävää vauvaa.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on esitetty, että perhepeti on vaarallinen vain, jos äiti tai isä tupakoi tai käyttää päihdyttäviä lääkkeitä, alkoholia tai huumeita. Uuden tutkimustiedon mukaan perhepeti kuitenkin lisää kätkytkuolemariskiä myös ilman yllä mainittuja lisätekijöitä.

Kaikki eivät kuitenkaan ole nielleet perhepedin ja kätkytkuoleman yhteyttä painottavia tutkimustuloksia. Yhdysvaltalainen kätkytkuolemia tutkinut professori Abraham Bergman Seattlen yliopistosta huomauttaa, ettei perhepedin yhteyttä kätkytkuolemiin ole pystytty aukottomasti osoittamaan.

”Meidän pitäisi myös pohtia perhepedin hyötyjä, kuten vanhempien parempaa nukkumismahdollisuutta, helpompaa imettämistä ja tutin takaisin laittamista sekä ihokontaktin vauvalle tuottamaa mielihyvää”, Bergman kirjoittaa JAMA Pediatrics -lehdessä.

Lähde: JAMA Pediatrics, Guardian

Mitä mieltä olet artikkelista?