Pienet vauvat heräilevät syömään tai itkemään erilaisten vaivojen takia. Yhtäjaksoisen unen määrä lisääntyy, kun lapsi kasvaa. Keräsimme lukijoiltamme tietoja lasten uniajoista. Saimme yhteensä 721 vastausta. Katso jutusta, kuinka usein vauvat heräilevät.

Viimeksi päivitetty 19.12.2017

Heräileminen on alle puolivuotiaille vauvoille ominaista. Vain ani harvat pikkuvauvat nukkuvat yhtäjaksoisesti yli kuutta tuntia heräämättä välillä syömään tai itkemään. Vanhemmat miettivätkin usein, kuinka pitkään vauva nukkuu yöllä yhtäjaksoisesti.

Iän karttuessa unirytmikin muuttuu.

”Vauvan iässä 4—5 kuukautta on avainkohta uni-valverytmin näkökulmasta. Yhtenäiset unijaksot alkavat kasvaa pikkuhiljaa”, perhepsykoterapeutti Jaana Pajunen kertoo.

Kun vauva lähenee 6 kuukauden rajapyykkiä, hän alkaa ymmärtää, että hänen omalla käytöksellään on vaikutusta ympäristöön. Hän ymmärtää, että itkemällä saa vanhemman vierelleen.

”Yli puolivuotias pärjää 6 – 8 tuntia ilman syöttämistä, jos puhutaan terveestä ja hyvin kasvukäyrillä olevasta lapsesta”, Pajunen kertoo.

Jos vähän vanhemman lapsen uni on hyvin katkonaista, näitä seikkoja kannattaa pohtia:

  • Kuinka paljon vauva syö yöllä? Yösyöminen vähentää päiväsyömistä ja pitää näin yöheräilyä yllä.
  • Nukkuuko vauva äidin lähellä? Voisiko vauvan siirtää muualle? Vauvan kieppuminen saattaa herättää äidin ja äiti saattaa puolestaan saada vauvan hereille omalla liikehdinnällään. Usein molemman uni paranee, kun äiti ja lapsi eivät ole vierekkäin herättelemässä toinen toisiaan.
  • Alle puolivuotias vauva nukahtaa usein rinnalle. Isomman vauvan kanssa käytäntöä kannattaa välttää, sillä rinnasta tulee helposti edellytys nukahtamiselle.

Yösyöminen vähentää ruokahalua päivällä

Miksi sitten jotkut isommatkin vauvan vaativat ruokaa tai huomiota muutaman tunnin välein, jos kerran yli puolivuotiaalla lapsella on valmius nukkua pidempäänkin? Taustalla saattaa olla noidankehä.

Jos et syö paljon ruokaa päivällä, mitä tapahtuu yöllä? Heräät nälkään ja joudut vääntäytymään jääkaapille puoliunisena.

Näin tapahtuu myös vauvalle.

”Kaikki yöllä syöty ravinto vähentää päiväsaikaan syötyä ravintoa. Jos yösyötöt jätetään pois, terve lapsi alkaa tasata tilannetta ja syödä enemmän aamulla ja päiväsaikaan. Tämä on tarkoituksenmukaista, sillä lapselle opetetaan pitkällä aikavälillä, että päivä on syömistä varten”, Pajunen sanoo.

Vauvat menevät nukkumaan myöhemmin kuin taaperot – miksi ihmeessä?

Eikö niin, että mitä nuorempi lapsi, sitä aikaisemmin hänen pitäisi mennä nukkumaan? Väärin!

Näyttää siltä, että vauvat kukkuvat huomattavasti pidempään illalla kuin taaperoikäiset lapset.

Pienten vauvojen myöhempi unirytmi on Pajusen mieleen.

”Kun viimeinen imetys on aikuisten yöunen kynnyksellä, pisin unijakso osuisi yöhön. Silloin päästään mahdollisimman pitkälle aamuyöhön ennen seuraavaa syöttöä”, Pajunen valaisee.

Iso osa 1–2-vuotiaista lapsista puolestaan nukahtaa kello 20–21. Ajankohta sopiikin mainiosti taaperoille nukkumaanmenoajaksi.

”Toinen päiväuni jää usein noin 12 kuukauden ikäisenä. Silloin taaperon nukkumaanmeno asettuu tyypillisesti kello 20:n ja 21:n väliin”, Pajunen sanoo.

Valitettavasti taaperoiden aikaistunut unirytmi johtaa myös aikaisempaan heräämiseen.

”Usein vanhemmat toivovat kellon ympäri nukkuvaa lasta”, Pajunen sanoo.

Äidit ymmärtävät pienten vauvojen heräilyä

Siinä missä pienten vauvojen äidit eivät kokeneet vauvan unirytmiä häiritseväksi, yli 10 kuukauden ikäisen lapsen samanlaiset heräämiset näkyivät äidin vastauksissa tuohtumuksena.

”Naiset jaksavat 8 kuukautta synnytyksen ja imetyksen tuomilla hormoneilla. Kun valvominen jatkuu, väsymys kumuloituu”, Pajunen kertoo.

Kumuloitumisen lisäksi myös moni muu asia vaikuttaa Pajusen kokemuksen mukaan siihen, että vanhempien vauvojen vanhemmilla alkaa pinna kiristyä nukkumisen suhteen:

  • Työ on alkamassa pian. Jos äiti on palaamassa töihin, lapsen huono nukkuminen saattaa alkaa hirvittää.
  • Isä alkaa kyllästyä huonoihin yöuniin tai siihen, että hänet on häädetty esimerkiksi olohuoneen sohvalle. Kun unettomuuden lisäksi asiasta joutuu nahistelemaan puolison kanssa, tilanteen kuormittavuus kasvaa.
  • Lapsella on tyypillisesti takertumisvaihe, mikä lisää vanhempien kuormitusta myös lapsen nukahtamisen ja nukkumisen suhteen.

Jos kokee, ettei pärjää oman tilanteensa kanssa, kannattaa ottaa yhteyttä oman paikkakunnan uniasiantuntijaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?