Useimmat vauvat nukkuvat Suomessa päiväunensa ulkosalla, satoi tai paistoi. Nukuttaminen ulos myös talvella on vakiintunut tapa – mutta missä pakkasasteissa lapsi kannattaa suosiolla nukuttaa sisälle?

Viimeksi päivitetty 7.12.2022

Suomalaiset vauvat ovat jo 1920-luvulta lähtien opetelleet nukkumaan  päiväuniaan ulkona.Tutkittua tietoa ulkona nukuttamisen terveysvaikutuksista on vähän, mutta useimmat vanhemmat ovat Arvo Ylpön tapaan vakuuttuneita siitä, että pieni piltti nukkuu parhaiten raikkaassa ulkoilmassa.

Moni vauva nukkuu ulkona paremmin

Näin on myös Oulussa, jossa Marjo Tourula Oulun yliopiston terveystieteiden laitokselta on tutkinut vanhempien käsityksiä lasten ulkona nukuttamisesta talvisaikaan.

”Lähes kaikille tutkimukseen osallistuneille vanhemmille lasten vieminen päiväunille ulos nukkumaan myös pakkaskelillä oli itsestäänselvyys. Suurin osa vanhemmista oli sitä mieltä, että heidän lapsensa nukkuu pitempään ulkona, on pirteämpi ulkona nukuttujen päiväunien jälkeen ja että lapset itse selvästi pitävät ulkona nukkumisesta”, Tourula kertoo.

Unet ulkona pariviikkoisesta parivuotiaaksi

Moni vauva Suomessa nukkuu päiväunensa ulkona lähestulkoon syntymästään lähtien.

Sanotaan tosin, että ihan alussa vauvaa kannattaa ainakin talvella nukuttaa sisällä, sillä kehittymättömän lämmönsäätelyjärjestelmänsä vuoksi vastasyntynyt on erityisen herkkä äärilämpötiloille.

Haastateltujen lapset nauttivat ulkona nukkumisesta tavallisimmin 1–2 vuoden ikään saakka.

Tourulan haastattelemat vanhemmat aloittivat talvivauvan nukuttamisen ulkona noin kahden viikon ikäisenä.

”Eroja tietenkin oli jonkin verran, ja osa vanhemmista odotti jonkin verran kauemmin ennen lapsensa viemistä ulos. Haastateltujen lapset nauttivat ulkona nukkumisesta tavallisimmin 1–2 vuoden ikään saakka. Joukossa oli tosin niitäkin, joiden lapset nukkuivat ulkona vielä vanhempina”, Tourula kertoo.

Ei vauvaa paukkupakkasilla ulos nukkumaan

Tourula kertoo, että neuvoloiden ohjeet ulkona nukuttamisen pakkasrajoista vaihtelevat, mutta eivät paljon.

Tyypillisin neuvolan neuvo on, että jos lämpötila putoaa yli 10 astetta pakkasen puolelle, lapsi kannattaa nukuttaa sisälle.

”Oli myös vanhempia, jotka pitivät 15 pakkasastetta sopivana rajana. Kaikkein ihanteellisimpana lämpötilana pidettiin 5–10 miinusastetta”, Tourula kuvaa.

Turvallisena pidetty tapa

Lasten ulkona nukuttamista Tourulan haastattelemat vanhemmat pitivät paitsi terveellisenä myös turvallisena.

”Vanhemmat pitivät neuvoloista saamiaan ohjeita riittävinä eivätkä olleet kokeneet vaaratilanteita lastensa ulkona nukkumiseen liittyen”, Tourula kertoo.

Pohjoismaissa ja Venäjällä ulkona vaunuissa nukkuva lapsi ei ole outo näky eikä tapaa kummeksuta.

Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa käytäntöä sen sijaan ihmetellään, ja niin tekeviä vanhempia saatetaan jopa syyttää lapsensa heitteillejätöstä. 

Tutkimustyö jatkuu

Marjo Tourula on itsekin nukuttanut lapsensa ulkona.

”Siitä kai tämä kiinnostus aiheeseen lähtikin. Laitoin lapset ulos, vaikka en osannutkaan vastata itselleni, miksi tein niin.”

Vanhempien käsityksiä on nyt aiheesta kartoitettu, mutta nälkä kasvaa syödessä. Tourula jatkaa työtään aiheen parissa.

”Toivottavasti työni tuloksia voidaan aikanaan käyttää hyväksi esimerkiksi neuvoloissa lasten ulkona nukuttamiseen liittyvissä asioissa”, Tourula sanoo.

Mitä pukea vauvalle päälle vaunuihin?

Vaatetuksen oikean määrän oppii kokeilemalla yrityksen ja erehdyksen kautta.

Jos lapsen niska on viileä, on hänellä todennäköisesti liian vähän päällä.

Hikinen ja lämmin niska taas paljastaa, että vaatteita on tullut pakatuksi pienokaisen päälle liikaa. 

Tutustu tutkimukseen: The Cultural Meaning of Children Sleeping Outdoors in Finnish Winter

Lue lisää nukkumisesta:

Mitä mieltä olet artikkelista?