Suomalaiset vauvat ovat jo 1920-luvulta lähtien opetelleet nukkumaan päiväuniaan ulkona. Tutkittua tietoa ulkona nukuttamisen terveysvaikutuksista on vähän, mutta useimmat vanhemmat ovat Arvo Ylpön tapaan vakuuttuneita siitä, että pieni piltti nukkuu parhaiten raittiissa ulkoilmassa. Näin on myös Oulussa, jossa vanhempien käsityksiä lasten ulkona nukuttamisesta talvella on tutkittu yhden pro gradu –työn verran.

”Lähes kaikille tutkimukseen osallistuneille vanhemmille lasten vieminen talvisaikaan ulos nukkumaan oli itsestäänselvyys. Suurin osa vanhemmista oli sitä mieltä, että heidän lapsensa nukkuu pitempään ulkona, on pirteämpi ulkona nukuttujen päiväunien jälkeen ja että lapset itse selvästi pitävät ulkona nukkumisesta”, gradunsa pohjalta väitöskirjaa tehnyt Marjo Tourula Oulun yliopistosta kertoo.

Unet ulkona pariviikkoisesta parivuotiaaksi

Moni suomalaislapsi nukkuu päiväunensa ulkona lähestulkoon syntymästään lähtien. Sanotaan tosin, että ihan alussa vauvaa kannattaa ainakin talvella nukuttaa sisällä, sillä kehittymättömän lämmönsäätelyjärjestelmänsä vuoksi vastasyntynyt on erityisen herkkä äärilämpötiloille.  Tourulan haastattelemat vanhemmat aloittivat talvivauvan nukuttamisen ulkona noin kahden viikon ikäisenä.

”Eroja tietenkin oli jonkin verran, ja osa vanhemmista odotti jonkin verran kauemmin ennen lapsensa viemistä ulos. Ulkoilmanokosista haastateltujen lapset nauttivat tavallisimmin yhden tai kahden vuoden ikään saakka. Joukossa oli tosin niitäkin, joiden lapset nukkuivat ulkona vielä vanhempina”, Tourula kertoo.

 

Ei ihan paukkupakkasilla pihalle

Tourula kertoo, että neuvoloiden ohjeet ulkona nukuttamisen pakkasrajoista vaihtelevat, mutta eivät paljon. Tyypillisin neuvolan neuvo on, että jos lämpötila putoaa yli kymmenen astetta pakkasen puolelle, lapsi kannattaa nukuttaa sisälle.

”Oli myös vanhempia, jotka pitivät 15 pakkasasetta sopivana rajana. Kaikkein ihanteellisimpana lämpötilana pidettiin 5—10 miinusastetta”, Tourula kuvaa.

Vaatetuksen oikean määrän oppii kokeilemalla yrityksen ja erehdyksen kautta. Jos lapsen niska on viileä, on hänellä todennäköisesti liian vähän päällä. Hikinen ja lämmin niska taas paljastaa, että vaatteita on tullut pakatuksi pienokaisen päälle liikaa.

 

Turvallisena pidetty tapa

Lasten ulkona nukuttamista Tourulan haastattelemat vanhemmat pitivät paitsi terveellisenä myös turvallisena.  ”Vanhemmat pitivät neuvoloista saamiaan ohjeita riittävinä eivätkä olleet kokeneet vaaratilanteita lastensa ulkona nukkumiseen liittyen”, Tourula kertoo.

Pohjoismaissa ja Venäjällä ulkona vaunuissa nukkuva lapsi ei ole outo näky eikä tapaa kummeksuta. Tilanne voi olla täysin toinen muualla, kuten tanskalaisäiti sai kokea New Yorkissa vuonna 1997 jätettyään lapsensa Manhattanilla ravintolan ulkopuolelle nukkumaan. Nainen pidätettiin, mutta vapautettiin myöhemmin. Omaa järkeään saa tietenkin myös pohjoismainen vanhempi käyttää ja miettiä, onko kiireinen Manhattan todella oikea paikka jättää lasta yksin ulos.

 

Tutkimustyö jatkuu

Kolmen pojan äiti Marjo Tourula on itsekin nukuttanut lapsensa ulkona.

”Siitä kai tämä kiinnostus aiheeseen lähtikin. Laitoin lapset ulos, vaikka en osannutkaan vastata itselleni, miksi tein niin.”

Vanhempien käsityksiä on nyt aiheesta kartoitettu, mutta nälkä kasvaa syödessä. Tourula jatkaa aiheen parissa, ja nyt työn alla on väitöskirja, jossa lasten ulkona nukuttamista selvitetään monipuolisesti.

 

”Toivottavasti työni tuloksia voidaan aikanaan käyttää hyväksi esimerkiksi neuvoloissa lasten ulkona nukuttamiseen liittyvissä asioissa”, Tourula sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliMaailma kiinnostaa vauvaa
Seuraava artikkeliOnko seksi turvallista raskauden aikana?