Tyypillisimmillään lapsi siirretään omaan huoneeseen 6–11 kuukauden iässä, ja kolmeen ikävuoteen mennessä lähes kaikki lapset ovat muuttaneet pois vanhempien makuuhuoneesta. Unikoulutyötä 25 vuotta tehnyt perhepsykoterapeutti Jaana Pajunen suosittelee, että lapsi nukkuisi vanhempien lähellä ensimmäiset kuukautensa.

Viimeksi päivitetty 27.3.2018

Lapsi kokeilee rajojaan

Kysyimme myös, kuinka usein lapset palaavat öiseen aikaan takaisin vanhempien väliin. Ilmiö on tietysti tutumpi isompien tahtoikäisten lasten kohdalla. Jos lapsi palaa vanhempien sänkyyn yöllä, se ei tarkoita, etteikö lapsi voisi hyvin nukkua omassa sängyssään koko yötä.

”Totta kai lapsi kokeilee, pääsisikö vanhempien huoneeseen. Lapsi iloitsee kyvystä ja taidosta, että pääsee itse pois huoneestaan”, Pajunen kertoo.

Jos lapsen yöllisestä vaeltelusta ei ole haittaa vanhemmille, sille ei tarvitse tehdä mitään.

Jos sängynvaihto väsyttää…

Toiset vanhemmat saattavat kuitenkin valvoa yöllä sängystä toiseen ramppaavan lapsen vuoksi. Tällaisissa tapauksissa on tärkeää, että lapsi saadaan pysymään omassa sängyssä.

”Koska ramppaaminen on kokeilemista, siihen auttaa vain yksi keino. Että vanhemmat jaksavat palauttaa lapsen niin monta kertaa omaan sänkyyn, että lapsi jää sinne nukkumaan”, Pajunen vinkkaa.

Lasta voi kehua siitä, että hän on reipas ja pärjäävä. Lapselle voi kehittää myös palkintojärjestelmän, jossa omassa sängyssä nukutusta yöstä saa esimerkiksi jotain kivaa yhdessä tekemistä vanhemman kanssa palkinnoksi.

Eripariset unisyklit

Kun lapsi ja äiti nukkuvat samassa tilassa, he usein herättelevät toinen toisiaan unesta. Mikäli myös isä nukkuu samassa tilassa, hänkin tuo omat rytminsä mukaan kuvioon. Tällöin kaikkien unesta voi tulla hyvin rikkonaista.

Tämä johtuu pienen lapsen unisyklistä: Lapsen ja aikuisten unisyklit ovat erimittaiset, mikä aiheuttaa ”erirytmisyyttä” univaiheissa.

”Unisyklin päätteeksi vauva ei välttämättä heräisi, eikä haluaisi ruokaa. Hän jatkaisi unta, mutta kun äitikin tai isä herää, he pitävät toisiaan hereillä”, Pajunen kertoo.

 

Vanhempien tunteet koetuksella

Siirtäminen omaan sänkyyn voi tuntua vanhemmista vaikealta. Esimerkiksi yksi unikyselyyn vastannut yli vuoden vanhan omaan huoneeseen siirtänyt vanhempi kirjoittaa näin:

”Taisi olla vanhemmille hankalampaa.”

Toinen vanhempi pohti, miten imettäminen onnistuu, kun lapsi nukkuu toisessa huoneessa. Perhe siirsi lapsen omaan huoneeseen, kun vauva oli yli 6 kuukautta vanha.

”Vanhempia asia jännitti enemmän, äitiä lähinnä se miten jaksaa yöllä nousta toiseen huoneeseen imettämään. Mutta onneksi rohkeasti kokeiltiin. Jos oltaisi venytetty pitempään, olisi asiaa saattanut miettiä liikaa ja asia siirtyä vain vanhempien takia.”

Jos vanhemmat eivät siirrä lasta, lapsi saattaa tehdä päätöksen itse.

”Lapsi siirtyi omaan sänkyyn ja huoneeseen omasta aloitteestaan. Hän olisi saanut edelleen nukkua vieressä, mutta saatuaan oman sängyn hän ilmaisi haluavansa nukkua siellä myös yöt päiväunien lisäksi. Siirtyessään hän oli 1v7kk ja tuli välillä meidän sänkyyn nukkumaan.”

 

Mitä mieltä olet artikkelista?