Pieni vauva nukkuu milloin sattuu, mutta vanhemman ei tarvitse jäädä odottelemaan vuorokausirytmin kehittymistä. Unirytmin kehittymistä voi tukea jo kuukauden iästä alkaen.

Viimeksi päivitetty 6.3.2020

Kuukauden iässä vauva ei enää nuku jatkuvasti. Hereillä ollessaan hän ei ainoastaan syö, vaan on jo kiinnostunut ympäristöstään, erityisesti ihmiskasvoista.


 


Pisin unijakso alkaa vähitellen ajoittua yöhön – tosin yksilölliset erot unirytmin kehityksessä ovat suuria. Osa lapsista löytää oikean rytmin kuin itsestään, kun taas toisille yön ja päivän ero valkenee vasta lähellä puolen vuoden ikää. Nämä vauvat tarvitsevat erityisen paljon vanhempiensa tukea pystyäkseen muodostamaan selvän univalverytmin.

Terveen vauvan kanssa unirytmin kehittymisen tukemisen voikin aloittaa hienovaraisesti jo kuukauden iässä.

Näin tuet unirytmin kehitystä kuukauden iässä

  • Kun vauva on hereillä päiväsaikaan, seurustele hänen kanssaan mahdollisimman paljon. Juttele ja hymyile vauvalle, pidä häntä sylissä ja ota hänet mukaan arkisiin puuhiin. Anna päivänvalon tulvia sisälle äläkä hyssyttele normaaleja arjen ääniä.
  • Tarjoa vauvalle säännöllisesti maitoa niin paljon kuin tämä jaksaa imeä ennen toivottua yöuniaikaa, mikä pienen vauvan kohdalla koittaa yleensä noin klo 22–24 välillä.
  • Nukkumaanmenoajan lähestyessä pyri rauhoittamaan kodin tunnelma. Himmennä myös valoja. Näin vauva alkaa pikkuhiljaa ymmärtää eri vuorokaudenaikojen erot. Nukkumaanmenotilanteessa älä enää puuhastele äläkä seurustele vauvan kanssa, vaan keskity toimimaan jopa korostetun rauhallisesti.
  • Jos vauva saa riittävästi maitoa, voit koittaa venyttää yöllistä syöttöväliä vähitellen. Kun vauva herää keskiyön ja aamuviiden välillä, älä automaattisesti syötä häntä, vaan yritä ensin saada hänet nukahtamaan uudelleen vaikkapa hellällä silittelyllä. Vauva saattaa nukahtaa uudelleen ja herätä syömään vasta myöhemmin. Yöllisen syöttövälin pidentyessä vauva syö aamuisin enemmän, joten painonkehitys ei tästä kärsi.
  • Opettele tunnistamaan vauvan itkun erilaiset sävyt ja tulkitsemaan, itkeekö tämä nälkäänsä, kipua vai vähäisempää mielipahaa, jolloin itku voi loppua ilman vanhemman apua. Jos itku yltyy, taputtele vauvaa tai kanniskele häntä hetken. Syötä vauva tarvittaessa.
  • Pissavaippaa ei tarvitse yöllä vaihtaa, ellei vaippa vuoda. Jos vaipanvaihto on välttämätöntä, tee se vähäeleisesti. Älä seurustele vauvan kanssa vaippaa vaihtaessasi ja vältä myös katsekontaktia, jottei tämä innostuisi seurastasi.

Lähde: THL – Uniohjeita 1 kk:n ikäisen vauvan vanhemmille

Mitä mieltä olet artikkelista?