Yksi ei nukahda, toinen könyää vanhempien väliin, kolmas kukkuu hereillä jo ennen kukkoa. Lasten uniongelmat ovat vaihtelevia, ja niiden taustalta löytyy kirjava joukko erilaisia syitä.

Viimeksi päivitetty 18.5.2022

Hampaiden puhkeaminen vaikuttaa uneen

Hampaiden puhkeaminen voi kääntää vakiintuneet unitottumukset päälaelleen. Silloin lapsi on saatava ystävällisesti, mutta päättäväisesti takaisin hyvien rutiinien piiriin vaivan kadottua.

 

 



 

Monet kuolaavat runsaasti hampaiden tullessa. Aseta jotain kosteutta imevää lapsen pään alle vuoteeseen, vaikkapa pyyhe.

”Noora oli ollut hyvin levoton muutaman päivän. Hän oli pahalla päällä ja ärsyyntynyt ja kuolasi hirveästi. Yhtenä iltana hän oli epätavallisen rauhaton ja huusi. Kuumettakin oli.  ’Varmaan tulee hampaita’, sanoi äitini, kun harmittelin asiasta hänelle. Näin olikin, tyttö sai ensimmäisen hampaansa. Mutta parin päivän päästä hänellä oli punaisia pilkkuja kaikkialla – oli saanut yhden tavallisista lastensairauksista. Ei ollutkaan kysymys pelkästä hampaasta!”
7-kuukautisen Nooran äiti

Lapsen on vaikea nukahtaa: enemmän rutiineja, vähemmän ruutua

Monia vanhempia mietityttää se, ettei selvästi väsynyt lapsi sittenkään nuku. Siihen voi olla useita syitä, mutta osa lapsista yksinkertaisesti tarvitsee apua nukahtamiseen. Vakituiset rutiinit auttavat.

Isompien lasten tapauksessa taustalta löytyy monesti liiallinen ruutuaika. Tutkimusten mukaan pelit ja videot aiheuttavat enemmän levottomuutta kuin vanhemmat uskoisivat. Pidä huolta siitä, ettei lapsi katso jännittäviä ohjelmia. Padien, puhelinten ja muiden ruutujen lisäksi kofeiinipitoiset juomat ovat isoja univarkaita lapsillakin.

Isommilla lapsilla on myös pimeän pelko tavallisena ongelmana. Jätä lapselle yölamppu palamaan makuuhuoneeseen, mutta ota huomioon se, että melatoniinin tuotanto häiriintyy, jos lapsi nukkuu valaistussa tilassa koko yön.

Lapsen vuorokausirytmi on hukassa

Monet lapset nukkuvat hyvin mutta voivat silti kadottaa vuorokausirytminsä. Sylilapsilla tämän huomaa siitä, että heillä on yhtä pitkiä valvomisjaksoja yöllä kuin päivällä, ellei jopa pitempiä.

Asian korjaamiseksi kannattaa alkaa herättää lapsi päiväsaikaan pitkinä nukkumisjaksoina, mielellään joka kolmas tunti. Jos lapsi vaikuttaa väsyneeltä ja ruokahaluttomalta, herätä hänet tuntia ennen ruokkimista.

Muista myös, että yöruokinnassa on kysymys vain ruuasta. Jos lapsi piristyy liikaa yöllä, vaarana voi olla se, että hän nukkuu liian pitkiä jaksoja päivällä ja on taas yöllä pirteänä.

Taaperoikäisen iloista unettomuutta

Kun isompi lapsi herää yöllä hyvällä tuulella ja mahdottoman energisenä, sitä voitaisiin kutsua eräänlaiseksi iloiseksi unettomuudeksi. Pikkuinen on vain sitä mieltä, että on hauskempaa valvoa kuin nukkua.

Lapsi makailee, puhelee vähän itsekseen ja leikkii pehmoleluillaan. Hetken kuluttua hän ehkä kömpii sängystä ja etsii vanhempien seuraa. Jos näin tapahtuu joka yö, se voi merkitä sitä, että lapsi nukkuu liikaa päivällä. Yritä rajoittaa päivällistä nukkumista ja katso, auttaako se.

Jos asetat kirjoja ja leluja niin, että lapsi ulottuu niihin, hän voi viihtyä itsekseen jonkin aikaa. Valoisaan vuodenaikaan voi olla apua makuuhuoneen tummista tai valoa läpäisemättömistä verhoista. Lapselle valo merkitsee päivää, vaikka kello olisi vasta viisi aamulla.

Ylhäällä kukonlaulun aikaan

Lapsi voi myös alkaa herätä joka aamu aikaisin. Useimmat lapset heräävät ajoittain vanhemmista harmillisen varhain, ja aikuisten tulisi tietyssä määrin sopeutua lapsen aamutapoihin. Vähitellen voit opettaa lasta viihtymään itsekseen asettamalla kirjoja ja leluja hänen ulottuvilleen.

Jos lapsi pyrkii aloittamaan päivän jo neljältä tai viideltä aamulla, voisit pohtia, nukkuuko hän liikaa päivällä, varsinkin iltapäivisin. Voit myös yrittää lykätä nukkumaanmenoa ja katsoa, nukkuuko lapsi vastaavasti pitempään aamulla.

On tärkeää, ettei lapsi ole liian väsynyt nukkumaan käydessään, koska sekin voi tuoda ongelmia. Tässä pitää vain edetä yrityksen ja erehdyksen taktiikalla.

Lapsi heräilee kesken unien

Jotkin lapset nukahtavat ongelmitta mutta voivat herätä jonkin ajan kuluttua ilman näkyvää syytä. Kun on ilmeistä, ettei lapsi herännyt nälän takia, voi näissä tapauksissa olla viisasta antaa isän rauhoittaa lapsi.

Jatkuvasti imetettävät lapset yhdistävät väistämättä äidin ruokaan, ja jos ei ole yösyötön aika, hän voi yhtä hyvin pysytellä näkymättömissä.

Tällaisissa tilanteissa vanhempien pitäisi kohdistaa lapseen mahdollisimman vähän huomiota ja ehkä vain olla hiljaa lapsen huoneessa, jotta lapsi oppii rauhoittumaan itse.

Tutkimusten mukaan vanhempien käyttäytymisellä näissä tilanteissa on suuri vaikutus lapsen unitottumuksiin. Jos öinen heräily ja levottomuus jatkuvat, voidaan kokeilla menetelmää, jossa lapsi herätetään vähän ennen kuin hän herää itsekseen.

Lapsi siirtyy yöllä vanhempien sänkyyn

”Sebastianilla on tapana ryömiä väliimme yöllä, ja se on oikeastaan ihan kivaa. Mutta sitten syntyi hänen sisarensa ja tuli yösyöttöä ja levottomia öitä. Silloin usein toivottiin, että Sebastian pysyisi sängyssään. Annoimme hänen silti tulla. Eihän sitä voinut yhtäkkiä kieltää.”
4-vuotiaan Sebastianin äiti

Kun lapsi on oppinut nousemaan vuoteesta omin päin, on tietysti houkuttelevaa antaa hänen tulla vuoteeseen, jos hän vanhempien valvoo yöllä.

Useampilapsisessa perheessä voi tuloksena olla se, ettei tiedetä, kuka nukkuu aamulla missäkin sängyssä. Jos vanhempien vuoteessa tulee täyttä, toinen vanhemmista voi luovuttaa ja muuttaa lastenhuoneeseen tai vierashuoneeseen.

Jos teillä on tällaista, sinulla on kaksi mahdollisuutta: voit joko hyväksyä sen että sängyssä on vähän tukalaa tai voit myös tehdä asialle jotain.

Jos valitset jälkimmäisen vaihtoehdon, sinun on oltava päättäväinen ja molempien vanhempien on hoidettava seuraukset. Saata lapsi takaisin huoneeseen joka kerta ja aseta hänet ystävällisesti mutta päättäväisesti omaan vuoteeseensa. Tämä vaatii kestävyyttä, mutta se voi olla välttämätöntä, jos olet väsynyt katkeileviin yöuniin.

Lisää lapsista ja nukkumisesta:

Mitä mieltä olet artikkelista?