Hampaiden puhkeaminen voi olla epämiellyttävää lapselle. Siihen voi liittyä ikenien kutinaa, kuumeilua ja kärttyisyyttä. Toisaalta osalle lapsista puhkeavat hampaat eivät aiheuta lainkaan oireita. Maitohampaisto on valmis keskimäärin kolmeen ikävuoteen mennessä.

Viimeksi päivitetty 29.7.2022

Sisältö

Milloin vauvan hampaiden puhkeaminen alkaa?

Vauvan suuhun puhkeaa ensimmäinen hammas keskimäärin seitsemän kuukauden iässä. Tavallinen vaihteluväli on kolmesta yhdeksään kuukauteen. Osalla vauvoista on myös syntymähampaita, eli ensimmäinen maitohammas on suussa jo syntymähetkellä.


 


”Jos vuoden ikäisellä lapsella ei ole yhtäkään hammasta suussa, on tilannetta tutkittava tarkemmin hammaslääkärin toimesta. Joskus maitohampaita voi puuttua synnynnäisesti. Tämä voi liittyä joihinkin oireyhtymiin”, sanoo vs. apulaisylihammaslääkäri Heikki Alapulli Uudesta Lastensairaalasta.

Hampaiden puhkeamisen aiheuttamat oireet

Käsien syömistä ja kuolaamista

Hampaiden puhkeaminen voi aiheuttaa ikenien kutinaa sekä pakotusta ja sitä kautta epämukavaa oloa lapselle. Tämä voikin olla tavallista ärtyneempi hampaiden puhkeamisen aikaan.

Lapsi voi viedä käsiään ahkerasti suuhunsa ja kuolata runsaasti. On kuitenkin epäselvää, johtuuko kuolaaminen syljen määrän lisääntymisestä vai siitä, että syljen automaattinen nieleminen häiriintyy hampaiden puhkeamisen aikaan.

Kuume syy vai seuraus?

Monet vanhemmat yhdistävät flunssanoireet, kuten lämpöilyn, hampaiden puhkeamiseen. Totta on, että maitohampaat puhkeavat usein infektion aikaan.

”Maitohampaiden puhkeaminen ajoittuu usein tilanteisiin, joissa lapsella on lievää lämpöilyä. On mahdotonta antaa selkeää vastausta siihen, johtuuko lämpöily pelkästään hampaiden puhkeamisesta vai puhkeavatko hampaat helpommin silloin, kun lapsella on jokin muu kuumetta aiheuttava infektio”, Alapulli toteaa.

Tässä järjestyksessä hampaat puhkeavat

Ensimmäisenä puhkeavat yleensä etuhampaat ala- ja yläleukaan. Tämän jälkeen vuorossa ovat ensimmäiset maitoposkihampaat ylä- ja alaleukaan, maitokulmahampaat ylä- ja alaleukaan ja toiset maitoposkihampaat ylä- ja alaleukaan.

”Lapsikohtainen vaihtelu on suurta, joten järjestys voi olla myös erilainen ja silti aivan normaali. Maitohampaisto on valmis keskimäärin kolmeen ikävuoteen mennessä”, Alapulli sanoo.

Hidas prosessi

Maitohampaan puhkeaminen on hidas prosessi, joka voi viedä kuukausia. Hampaan tulo näkyville limakalvon alta on prosessin loppuvaihe eikä yleensä kestä muutamaa viikkoa pidempään.

”Joitakin oireita voi siis olla jo ennen kuin hammas näkyy lapsen suussa, mutta puhkeamisen oireet eivät yleensä kestä kuin muutaman päivän”, Alapulli sanoo.

Näin helpotat oireita

Lapsen oloa voi helpottaa antamalla tälle jääkaapissa viilennetyn purulelun. Jos lapsi vaikuttaa kovin kipeältä ja kärttyiseltä, voi tälle antaa myös kipulääkitystä painon mukaan, esimerkiksi parasetamolia.

”Oireilu on hyvin yksilöllistä. Osalla lapsista on paljon oireita hampaiden puhjetessa, ja osalla taas ei lainkaan”, Alapulli huomauttaa.

Milloin rautahampaat eli pysyvät hampaat puhkeavat?

Ensimmäiset rautahampaat puhkeavat noin 6-vuotiaana. Yleensä nämä ovat alaeuthampaat ja poskihampaat. Yläetuhampaat puhkeavat pari vuotta myöhemmin. 10-12 vuotiaana puhkeavat loput hampaat

Viisaudenhampaat

Viisaudenhampaat puhkeavat noin 20 vuoden iässä, mutta joskus ne eivät puhkea ollenkaan. Viisaudenhampaiden puhkeaminen voi aiheuttaa ongelmia kuten kipua, tulehdusta ja turvotusta suussa ja viisaudenhampaiden lähellä. Jos viisaudenhampaat eivät puhkea tai puhkeavat vain osittain, ne voidaan poistaa hammaslääkärissä.

Lähteet: Hammaslääkäriliitto | Terveyskirjasto 1 ,

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?