Hampaiden puhkeaminen on epämiellyttävää – erityisesti pienelle lapselle ja hänen vanhemmilleen. Monesti kuolanerityksen runsastuminen ja lämpöily enteilevät hampaiden puhkeamista, mutta oireet ovat yksilöllisiä. Vau.fi foorumin äidit kertovat kokemuksia hampaiden puhkeamisesta!

Viimeksi päivitetty 16.5.2016

”Meidän poika on 2,5kk jo kuolannut ajoittain paljon. Nyt viime viikkoina aina välillä yritetään tunkea nyrkkiä suuhun samalla, kun kiukutellaan. Ikenet näyttää turvonneilta ja näkyvissä on myös selkeät hampaan muodostumat ikenen sisällä. Välillä poika temppuilee syömisen kanssa ja nukkuminen on rauhatonta”, nimimerkillä vaa_veli kirjoittava äiti kertoo.

”Kuinka kauan voi oikeasti kestää hampaan/hampaiden tulo? Onko se jokaisen hampaan kohdalla yhtä häiritsevää ja ikävää?” hän tuskailee.

Hampaat oireilevat yksilöllisesti – kuolan eritys ei kuitenkaan välttämättä kerro hampaan puhkeamisesta

Ensimmäisten hampaiden kohdalla hampaiden puhkeaminen saattaaa äitien mukaan oireilla jopa muutaman kuukauden eri tavoin. Tai sitten ei ollenkaan.

”Toinen kuolasi todella paljon hampaiden puhjetessa. Koko ajan piti olla jotain suussa, kun ikeniä kutitti. Toisella lapsella ei ollut mitään. Hampaat ’vain ilmestyivät'”, Citrus kertoo.

”Meillä kuolan tulo ja sormien pureskelu alkoi ekoja hampaita kohden 4kk iässä, ja 6kk iässä eka hammas puhkesi. Meillä tuli ekana alhaalle eteen hammas, ja toinen tuli viereen about 3viikon päästä. Meillä ekat neljä hammasta häiritsi syömisiäkin, paitsi rintamaito kyllä maistui, mitään muuta ei meinannu syödä”, Saini puolestaan kertoo oireista.

Syljen lisääntynyt erittyminen liittyykin noin puolella lapsista hampaiden tuloon, mutta kuolaaminen ei välttämättä liity hampaisiin. Sylkirauhasten aktivoituminen tapahtuu nimittäin noin kolmen kuukauden iässä.

”Syljen eritys aktivoituu siinä 3kk tienoilla, jolloin kuolaaminen alkaa. Itse erehdyin, että hampaita tulee. Meillä puhkes ekat vasta 11kk”, Tiiia huomauttaakin.

”Meillä kyttäiltiin, että hampaita olisi tulossa n. 3 kk iästä asti. No 6 kk oli herra ennenku ihan huomaamatta oli alas tullu ikenestä toinen etuhammas läpi”, myös Mashnu kertoo.

Oireiden hoitoon syliä ja kylmää pureskeltavaa

Kutisevista ja jomottavista ikenistä kärsivän lapsen oloa voi helpottaa kylmällä pureskeltavalla, mutta paras lohtu on vanhemman syli. Tulehduskipulääkkeitä ei suositella kuin lääkärin niin neuvoessa.

”Nukkumista autettiin panadolilla, jos alkoi useana yönä valvottaa. Se viilentävä purulelu auttoi jonkin verran, ja sit hommasin sellaisen purututin, niin sitä jyrskytteli ja se hieroi niitä ikeniä”, Saini vinkkaa.

”Mutta yleensä sitten helpotti yöt, kun hammas puhkesi, ja siinä oli ehkä 2-3 rauhattomampaa yötä”, hän kertoo.

Kuinka kauan niin sanottu hampominen kestää?

Itse hampaan puhkeaminen kestää muutaman päivän, mutta hammas voi enteillä tuloaan pidempäänkin.

”6vko neuvolassa ihmeteltiin vauvan itkuisuutta. Neuvolätäti kokeili sit suuta, ja kulmahampaita teki. Oli sitä mieltä, että kohta tulee läpi, mutta eipä oo vieläkään tullu”, kertoo seitsemänkuisen vauvan äiti mannikka.

”Etualahampaita teki noin kuukauden ennen kuin puhkesi, nyt kohta kuukaus siitä ja alle puolet näkyy. Eli tosi hitaasti nousee ja kauheella huudolla”, hän kertoo.

”Vauvallani kuolaaminen alkoi jo vastasyntyneenä ja heti, kun taito riitti, nyrkkien ja purulelujen pureskelu alkoi. Silti eka hammas puhkesi vasta 6,5-kuisena, vaikka kolmikuisesta asti hampaat näyttivät kuultavan ikenen läpi ja ien oli mykyläinen. Toinen hammas tuli viikon sisään ja muita vielä odotellaan, kuolaaminen ja purulelujen natustelu jatkuu. Ennen noiden kahdan hampaan puhkeamista vauva on kitissyt muutama yönä, mitä ei muuten tee”, Aiarana puolestaan muistelee.

”Meillä ottaa viimeset 4 poskihammasta todella koville, onneksi ei vaikuta öihin mutta päivät on pelkkää kitinää, suun kaivelua ja kuolaa. Etuhampaat tulivat nätisti 2 viikon välein ja nyt reilua vuotta myöhemmin odotellaan viimeisiä poskihampaita”, puikula kertoo.

”Todella pitkä ja ärsyttävä mutta tarpeellinen prosessi”, hän summaa.

Kerro kokemuksesi hampaiden puhkeamisesta: Hampaat puhkeaa

Lähteet:
Terveyskirjasto.fi
Livestrong.com

Mitä mieltä olet artikkelista?