Mikä särkylääke ja mikä annostelutapa tulisi valita lapsen kuumeen ja kivun hoitamiseen? Valitako parasetamoli, ibuprofeeni vai naprokseeni Tabletti, liuos vai suppo?

Kun vauva tai pieni lapsi on kuumeinen tai kipuilee esimerkiksi hampaiden tulon vuoksi, oloa voi helpottaa erilaisilla kipulääkkeillä.


 


Käsikauppalääkkeinä on tarjolla parasetamolia ja ibuprofeenia, lääkärin määrämällä reseptillä myös naprokseenia.

Mitä pienemmästä lapsesta ja mitä kovemmasta kuumeesta on kyse, sitä herkemmin tilannetta kannattaa lähteä näyttämään lääkäriin.

”Parasetamolia ja ibuprofeenia kumpaakin voi antaa lapselle kolmesti päivässä joko liuoksena, suppona tai suussa hajoavana tabletteina, painorajojen mukaisesti” proviisori Jaakko Lehtinen Harjavallan apteekista kertoo.

Mitä pienemmästä lapsesta ja mitä kovemmasta kuumeesta on kyse, sitä herkemmin tilannetta kannattaa lähteä näyttämään lääkäriin. Alle 3 kuukauden ikäinen vauva on aina vietävä lääkäriin, jos hänellä on kuumetta.

Liuos, suppo vai tabletti?

  • Suppo, eli peräsuoleen laitettava lääkevalmiste, on varmin tapa saada lääkeaine imeytymään, mikäli lapsi kieltäytyy syömästä tai oksentelee.
  • Liuosmainen, lääkepakkauksessa tulevalla ruiskulla annosteltava kipulääke sopii aivan pienillekin vauvoille. Isommalle lapselle liuoksen annostelu ei ole enää kätevää, sillä riittävä annos voi olla melko suuri.
  • Tabletti annostellaan lapsen suuhun ja se hajoaa suussa – sitä ei siis tarvitse nielaista. Paras vaihtoehto siinä vaiheessa, kun lapsi osaa syödä itsenäisesti esimerkiksi xylitol-tabletin.

Parasetamoli on ensisijainen lapsen särkylääke

Ensisijainen suositus on käyttää pienen lapsen lääkitsemiseen parasetamolia, sillä on erittäin harvinaista, että se aiheuttaisi haittavaikutuksia.

Parasetamoli vaikuttaa kehon lämmönsäätelykeskuksen toimintaan ja laskee sitä kautta kuumetta. Se vaikuttaa noin 30-60 minuutissa ja vaikutus kestää useamman tunnin.

Ibuprofeeni on varsin turvallinen – voi ärsyttää vatsaa

Ibuprofeenikin on varsin turvallinen lääke pienille lapsille, mutta saattaa aiheuttaa ohimenevää vatsaärsytystä.

Ibuprofeeni estää tulehduksen välittäjäaineiden syntymistä, mutta se ei paranna itse tulehdusta lapsille annettavilla määrillä. Myös ibuprofeeni vaikuttaa noin 30–60 minuutissa ja sitä voi antaa lapselle kolmesti päivässä.

Naprokseenia lapselle vai reseptillä

Naprokseeni on hieman voimakkaampi tulehduskipulääke, jonka annostelu vaatii suurempaa tarkkuutta kuin ibuprofeenin tai parasetamolin.

Tästä syytä sitä on saatavilla vain lääkärin määräämällä reseptillä.

Naprokseenia annetaan kahdesti päivässä ja sen vaikutusaika on pitempi.

Särkylääkkeiden käyttö yhdessä

  • Parasetamoli + ibuprofeeni = voi käyttää yhdessä
  • Parasetamoli + naprokseeni = voi käyttää yhdessä
  • Ibuprofeeni + naprokseeni = EI TULE KÄYTTÄÄ YHDESSÄ

Käsikauppalääkkeitä, eli parasetamolia ja ibuprofeenia, voi käyttää yhtä aikaa ja niiden vaikutukset täydentävät toisiaan.

”Jos halutaan varmistaa, että lapsella on koko ajan säryn ehkäisy päällä, voi antaa ensin toista lääkettä, ja 2–4 tunnin kuluttua toista”, Lehtinen neuvoo.

Ibuprofeeni ja naprokseeni puolestaan eivät sovellu yhtaikaa käytettäviksi.

”Ne ovat molemmat tulehduskipulääkkeitä, joten yhtäaikaisella käytöllä ei saavuteta mitään etuja – haittoja kylläkin”, Lehtinen valottaa.

Kaikki särkylääkkeet on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön.

”Kaikki nämä tulehduskipulääkkeet on tarkoitettu noin 1–3 päivää jatkuvan kivun tai kuumeen hoitamiseen tarpeen mukaan tarpeen mukaan. Ne eivät paranna taudin syytä vaan hoitavat taudista aiheutuvia oireita”, Lehtinen muistuttaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?