Korvatulehdukseen edelleen määrätään antibiootteja melko helposti. Pienten lasten kohdalla antibioottikuuria pitäisi harkita tarkkaan, sillä kuuri voi aiheuttaa pysyvää vauriota suolistomikrobistolle. Vauvojen infektiohoidossa on kuitenkin vaikea aikailla, sillä infektiot voivat olla vaarallisia alle 6 kk ikäisillä vauvoille. Etenkin bakteeriperäiseen korvatulehdukseen on järkevä syödä antibiootteja.

Viimeksi päivitetty 26.4.2017

”Suuri osa korvatulehduksista paranee ilman antibiootteja, koska ne ovat virusten aiheuttamia”, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Johanna Nokso-Koivisto sanoo.

Nokso-Koivisto suosittelee, että korvatilannetta seurataan kotona. Virallisen suositusten mukaan tilannetta voi seurata kotona 1–2 päivää.

”Lapsen jokaisesta inahduksesta ei tarvitse lähteä lääkäriin. Jos lapsella on lievä korvatulehdus ja hieman räkää korvassa, se kyllä paranee itsestään. Kipulääke helpottaa vointia. Jo epäily kivusta on riittävä syy kipulääkkeen antamiseen”, Nokso-Koivisto huomauttaa.

Alle puolivuotias lääkäriin

Jos kuitenkin alle 6-kuukautinen vauva on selvästi sairas, vauvaa on hyvä käyttää lääkärissä.

”Vaikka alle 6 kk vanhoilla vauvoilla on vähemmän infektioita äidiltä saamiensa vasta-aineiden takia, vauvan puolustuskyky on heikko ja selviytymismahdollisuudet huonommat”, Nokso-Koivisto sanoo.

Bakteeritulehdukset voivat olla viheliäisiä

Osa korvatulehduksista on bakteerien aiheuttamia. Niistä osa on lievempien bakteerien aiheuttamia, eivätkä ne aiheuta suurempaa riskiä. Sitten on tapauksia, joissa korva on tulehtunut varsin vihamielisen bakteerin takia.

”Kun on oikea bakteeriperäinen tulehdus, silloin antibiootti on pätevä lääke. Ilman antibiootteja osa taudeista pitkittyisi ja lapselle aiheutuisi tuskaa ja kärsimystä”, Nokso-Koivisto kertoo.

Komplikaatiot harvinaisia, mutta vaarallisia

Korvatulehduksien yhteydessä on olemassa myös komplikaatioriski.

”Korvatulehduksesta voi koitua kartiolisäkkeen tulehdus, aivopaise tai aivokalvontulehdus. Nämä voivat olla henkeä uhkaavia sairauksia”, Nokso-Koivisto kertoo.

Hoitamaton bakteeri-infektio voi myös edetä sisäkorvaan ja heikentää kuuloa tai viedä pahimmassa tapauksessa kuulon kokonaan. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että korvatulehduksen aiheuttamat komplikaatiot ovat todella harvinaisia.

Välittömiä riskejä vai myöhempiä riskejä?

Jos pieni lapsi tai vauva joutuu syömään antibiootteja, hänen riskinsä sairastua esimerkiksi astmaan ja ylipainoon kasvavat suolistomikrobiston kehityshäiriöiden takia. Toisaalta, jos lapsi ei syö antibiootteja korvatulehdukseen, lapsi kohtaa yllämainitut riskit välittömästi.

Miten näitä riskejä voidaan arvioida ja tehdä nopeita päätöksiä siitä, kumpi riski lapsen kannattaa ottaa?

”Vastaanottokäynnillä tehdään arviointi. Pienten lasten kohdalla arviointi on tosin vaikeaa, sillä pieneen korvaan katsominen ja kokonaisuuden arvioiminen näkemisen perusteella on vaikeaa. Lääkärin on vaikea sanoa, onko tauti sellainen, että siihen tarvitsisi antibiootit”, Nokso-Koivisto kertoo.

Korvan puhkaiseminen harvinaista

Korvan puhkaiseminen auttaisi tekemään tarkan diagnoosin: Puhkaisemisen jälkeen on mahdollista tehdä bakteeriviljely ja varmistaa, onko kyseessä sellainen pöpö, jota kannattaa lähteä häätämään antibioottien voimalla.

Korvien puhkaiseminen ei kuitenkaan edistä lapsen paranemista ja se on yksi syy, miksi puhkaisemisesta on luovuttu.

”Puhkaiseminen ja bakteeriviljely tehdään tällä hetkellä ainoastaan silloin, jos lapsella on immuunivajavuustila vaikean perussairauden vuoksi, komplikaatio tai erittäin kova korvakipu”, Nokso-Koivisto toteaa.

Bakteeriviljely vain seurannan jälkeen

Jos vanhemmat haluaisivat bakteeriviljelyn, siitä voi neuvotella lääkärin kanssa. Ongelmaksi voi muodostua se, etteivät kaikki yleislääkärit enää osaa tehdä puhkaisua. Lapsi tarvitsisi siis lähetteen korvalääkärille.

Lasten suolistomikrobistoa tutkivan HELMi-hankkeen tutkija Katri Korpela pitää puhkaisua kannatettavana toimenpiteenä niissä tapauksissa, joissa muutaman päivän seurannan jälkeenkin tilanne on edelleen epäselvä.

”Periaatteessa bakteeriviljely olisi järkevää tehdä, jotta saataisiin selville taudinaiheuttajan ja hoidon voisi kohdentaa sen mukaan”, Korpela huomauttaa.

Makrolidit ovat pahimpia

Aikaisemmin lasten korvatulehduksiin on määrätty makrolideja. Nämä antibiootit ovat laaja-alaisia ja ne tarkoittavat kehittyvän suolistomikrobiston näkökulmasta täystuhoa. Korvatulehdukseen tehoavat myös muut antibiootit, joten makrolideilta on mahdollista välttyä.

”Makrolidien annostus on vanhemmille helppoa ja ehkä siksi niitä määrätään edelleen. Ykkössuositus on tällä hetkellä amoksisilliini, joka on penisiliinin sukulainen”, Nokso-Koivisto kertoo.

Antibioottikuurin ollessa tarpeellinen, kannattaa siis muistaa keskustella lääkärin kanssa antibioottityypeistä.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?