Lasten korvatulehduksiin ei enää määrätä automaattisesti antibioottia, sillä nykytiedon valossa tulehdukset voivat parantua itsestäänkin. Pikkuvauvoilla antibioottikuuri kuitenkin aloitetaan edelleen herkästi. Toistuvia tulehduksia hoidetaan usein korvien putkituksella.

Viimeksi päivitetty 17.9.2020

Yleinen lasten vaiva, korvatulehdus, ei aina vaadi antibioottikuuria parantuakseen. Niinpä antibiootteja ei enää määrätäkään automaattisesti korvatulehduksen hoitoon.

”Aikaisemmin korvatulehduksia hoidettiin miltei aina antibiooteilla. Nykytiedon mukaan osa tulehduksista paranee kuitenkin itsestään, joskin antibioottihoito nopeuttaa paranemista”, sanoo lastentautien erikoislääkäri Maria Enlund-Cerullo Mehiläisestä.

Pikkuvauvoille herkästi antibioottia

Jos lapsen yleisvointi on hyvä, korvatulehdusta voidaan seurata kotioloissa kipulääkityksen voimalla. Tällöin antibioottihoito voidaan aloittaa vasta, jos tulehdus ei paranekaan itsestään.

”Tilanne kannattaa tarkistaa kontrollikäynnillä lääkärillä muutaman päivän kuluttua tulehduksen toteamisesta”, Enlund-Cerullo ohjeistaa.

Pienillä, erityisesti alle puolivuotiailla vauvoilla antibioottikuuri aloitetaan kuitenkin isompia lapsia herkemmin.

”Pienten vauvojen puolustus bakteereja vastaan on vasta kehittymässä. Heillä yleisvointi voi myös heikentyä nopeammin korvatulehdukseen liittyvän huonontuneen syömisen seurauksena”, Enlund-Cerullo kertoo.

Antibioottiripuli yleisin seuraus

Korvatulehdusten hoidossa ensisijaisesti käytettäviä antibiootteja ovat amoksisilliini sekä amoksisilliinia ja klavulaanihappoa sisältävät yhdistelmävalmisteet. Antibiootti vaikuttaa paitsi tauteja aiheuttaviin bakteereihin, myös suoliston bakteerikantaan.

”Tästä yleisin seuraus on antibioottihoitoon liittyvä ripuli. Antibioottien suolistovaikutusten mahdollisia pitkäaikaisseurauksia tutkitaan”, Enlund-Cerullo kertoo.

Korvatipat kivun hoitoon

Kotioloissa korvatulehduksen aiheuttamaa kipua voi hoitaa särkylääkkeillä. Lisäksi korvasärkyä voi helpottaa suoraan korvakäytävään annosteltavilla puuduttavilla korvatipoilla.

”Nämä paikallisvalmisteet voivat helpottaa oloa erityisesti infektion alkuvaiheessa”, Enlund-Cerullo sanoo.

Putkitus avuksi toistuviin tulehduksiin

Jos lapsella on toistuvia korvatulehduksia, hoitava lääkäri voi harkita korvien putkitusta. Putkituksella tarkoitetaan tärykalvon läpi asetettavia ilmastointiputkia. Putki pitää avoimena pienen tärykalvoon tehdyn reiän.

”Korvien putkitusta harkitaan yleensä, mikäli erillisiä korvatulehduksia on puolessa vuodessa yli kolme tai vuodessa yli neljä kappaletta. Putkitusta voidaan suositella myös, jos välikorvaan jää korvatulehduksen jälkeen kuukausiksi sitkeää limaista eritettä. Tätä kutsutaan liimakorvaksi”, Enlund-Cerullo kertoo.

Antibioottitippoja suoraan korvaan

Jos tulehdus yllättää vielä korvien putkituksen jälkeen, voidaan putkitettuihin korviin käyttää myös korvaan suoraan annosteltavia antibioottitippoja suun kautta otettavan antibioottikuurin sijaan.

”Koska korvatulehdus sijaitsee tärykalvon takana välikorvassa, ei korvaan laitettavista antibioottitipoista ole hyötyä lapsilla, joilla ei ole putkia”, Enlund-Cerullo toteaa.

Monille nykyvanhemmille tuttua hoitokeinoa, korvien puhkaisua, ei enää nykyään juuri käytetä korvatulehdusten hoidossa.

Mitä mieltä olet artikkelista?