Streptokokki A -bakteeri aiheuttaa lapsille vakavia infektioita vain harvoin. Tartuntaa ja leviämistä kannattaa kuitenkin estää, sillä bakteerin lapsille tavallisimmin aiheuttamat taudit, nielutulehdus, märkärupi ja tulirokko, eivät nekään ole erityisen mukavia seuralaisia. 

Viimeksi päivitetty 14.3.2023

Streptokokki A -bakteerin aiheuttamia vakavia infektioita on ilmennyt viime kuukausina tavallista enemmän useissa Euroopan maissa, THL kertoo.. THL:n mukaan tapausmäärien noususta ovat raportoineet ainakin Iso-Britannia, Irlanti, Ranska, Alankomaat, Ruotsi ja Tanska. 

Myös Suomessa invasiivisten – nopeasti eteneviä taudinkuvia ja tulirokkoa aiheuttavien – A-ryhmän streptokokki-infektioiden määrät ovat lisääntyneet. 

Streptokokki A -tartunta johti lapsen kuolemaan Jyväskylässä

Tartuntatilanne sai hiljan synkän käänteen Keski-Suomessa, kun päiväkoti-ikäinen lapsi kuoli infektion seurauksena Jyväskylässä. 

Lapsen kuolemasta kerrottiin sanomalehti Keskisuomalaisessa ja Ylen Uutisissa 10.3.2023, ja muutamaa päivää myöhemmin ilmoitettiin kahdesta uudesta tartuntatapauksesta samalla seudulla. 

Jyväskylän sairaala Novan sairaalapalvelujen vastuualuejohtaja Juha Paloneva kertoo Ylen haastattelussa, että lukumääräisesti nyt puhutaan epidemiasta, mutta vakavasta epidemiasta ei ole merkkejä.

Mitä tauteja streptokokki A voi aiheuttaa?

A-ryhmän streptokokki aiheuttaa tavallisimmin kuumeisen nielutulehduksen eli angiinan, jota esiintyy erityisesti 5–15-vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Tulirokosta puhutaan silloin, jos iholla on taudin yhteydessä punertavaa ihottumaa.

Myös ruusuinfektion ja märkäruven taustalta saattaa löytyä streptokokki A. 

Joskus A-ryhmän streptokokki aiheuttaa pahimmillaan hengenvaarallisen yleisinfektion. Siinä bakteeri leviää elimistössä verenkierron välityksellä. 

Tauti voi saada alkunsa myös rikkoutuneelta iholta ja kehittyä nopeasti eteneväksi iho- tai pehmytkudosinfektioksi. 

Lasten vakavat infektiot ovat harvinaisia

Tavallisin lapsilla esiintyvä streptokokki A -bakteerin aiheuttama tauti on nielutulehdus eli angiina.

Bakteeri voi aiheuttaa lapselle myös märkäruven, tulirokon ja peppuangiinana tunnetun ihotulehduksen lapsen peräaukon ympärille. 

Vakavat infektiot ovat lapsilla harvinaisia. Niissä on usein taustalla ensin sairastettu virusinfektio, kuten vesirokko ja influenssa. 

Infektion hoito riippuu taudin luonteesta

Streptokokki A -bakteerin aiheuttaman infektion hoitomuoto riippuu siitä, kuinka laajalle levinneestä tai muutoin vakavasta taudinkuvasta on kysymys.

Pieniä ihotulehduksia, kuten pieniä märkärupia, voidaan hoitaa paikallisesti siveltävällä antibioottivoiteella. 

Nielutulehduksen ja tulirokon hoidossa käytetään sisäisesti nautittavaa antibioottia 10 päivän kuurina. 

Vakavampia infektionmuotoja saatetaan joutua hoitamaan suoneen annosteltavalla antibiootilla. 

Esimerkiksi päiväkotiepidemian yhteydessä myös oireettomille lähikontakteille saatetaan määrätä antibioottikuuri.

Päivähoitoon lapsi voi palata, kun antibioottihoidon aloituksesta on kulunut vuorokausi. Märkärupea on hyvä hoitaa antibioottivoiteella 2 vuorokautta ennen hoitoon palaamista.

Näin ehkäiset streptokokki A -bakteeritartuntaa

Streptokokki A tarttuu monin tavoin. Se lleviää pisaratartuntana, ihoinfektioista tai kosketustartuntana.

Muista siis hyvä käsihygienia. Pese kädet huolellisesti lämpimällä vedellä ja saippualla aina vaipanvaihdon ja wc-käynnin jälkeen, ennen ruuanlaittoa ja syömistä sekä niistämisen ja yskimisen jälkeen. 

Huolehdi haavojen puhtaudesta ja seuraa tarkasti haavan paranemista ja mahdollisia infektion merkkejä haavassa. Jos haavaan kehittyy märkäinen infektio tai lievänkin infektion yhteydessä nousee kuume, ota yhteyttä lääkäriin. 

Lähteet: Keskisuomalainen, Yle, THL

Mitä mieltä olet artikkelista?