Influenssan aiheuttama korkea kuume kestää lapsella noin viikon – ja rokottamattomista lapsista keskimäärin joka viides infektoituu influenssalla. Infektoituneista puolet sairastuu. Sairastuneista useampi kuin joka kolmas saa jälkitautina korvatulehduksen, monet keuhkoputkentulehduksen ja jotkut jopa keuhkokuumeen.

Viimeksi päivitetty 5.11.2021

Vuonna 2021 maksuttoman influenssarokotuksen saavat kaikki yli 6kk ikäiset mutta alle 7-vuotiaat lapset, raskaana olevat naiset, sekä muut riskiryhmiin kuuluvat. Lisäksi rokotteen saavat kaikki vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiriin kuuluvat: eli esimerkiksi alle 6kk ikäisten lasten perheenjäsenet. Myös jos lapsella on vakava perussairaus (esimerkiksi vaikea krooninen keuhkotauti), vanhemmat ja sisarukset ovat oikeutettuja rokotteeseen.

Alle kuuden kuukauden ikäisiä lapsia ei rokoteta, mutta heitä voidaan suojata epäsuorasti rokottamalla heidän lähipiirinsä.

”Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja. Influenssarokote on turvallinen ja paras suoja influenssaa vastaan. Rokotteen ottaminen ehkäisee influenssan leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä”, sanoo THL:n rokotusohjelman ylilääkäri Hanna Nohynek.

Rokotteen voi antaa terveelle lapselle – jos lapsi on kuumeinen, rokotusaikaa tulee lykätä.

Valtakunnallisen rokotusrekisterin mukaan 65 vuotta täyttäneistä yli puolet eli 53 prosenttia otti influenssarokotteen kaudella 2020–2021. Määrä on kuusi prosenttiyksikköä korkeampi kuin sitä edeltävällä kaudella. Alle 3-vuotiaista lapsista yli 43 prosenttia ja 3–6-vuotiaista 35 prosenttia sai influenssarokotuksen viime syksyn tai talven aikana.

Rokote ehkäisee 50–80% lasten influenssoista

Rokote ehkäisee 50–80% lasten influenssatapauksista: lopullinen teho riippuu sekä siitä, miten oikeaan influenssakantoja onnistuttiin ennakoimaan että siitä, miten hyvin rokotetun keho pystyy vasta-aineita muodostamaan.

Rokottamattomista lapsista noin yksi viidestä saa influenssatartunnan – puolet sairastuu lievemmin tai jopa oireettomasti, toinen puoli saa tavanomaisimmin noin viikon ajan kestävän, korkean kuumeen. Joihinkin tauti iskee todella pahasti ja vaatii sairaalahoitoa.

”Vuosittain Suomessa myös kuolee influenssaan 0–2 lasta. Influenssa on arvaamaton tauti, joka voi aiheuttaa vakavan tilan myös perusterveelle lapselle”, huomauttaa Nohynek.

Miksi uusi rokote joka vuosi?

Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, eikä edellisten vuosien rokote suojaa riittävästi enää tänä vuonna. Suoja influenssaa vastaan muodostuu noin kahden viikon kuluessa rokotteen ottamisesta, siksi suositellaan, että rokote otettaisiin marras-joulukuun aikana. Näin immuunisuoja on ehtinyt muodostua, kun influenssan pahin kausi vuodenvaihteen jälkeen alkaa.

Influenssakauden alkaminen ja kesto vaihtelevat joka vuosi.

”Tavanomaisena kautena influenssatartuntoja todetaan eniten tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana”, erityisasiantuntija Niina Ikonen sanoo.

Nenäsumute 2–6 -vuotiaille, muille pistos

Influenssakaudella 2021–2022 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään sekä pistettävää että nenäsumutteena annettavaa rokotetta. FluenzTetra -nenäsumute voidaan antaa 2–6 vuotiaille lapsille, muut saavat pistettävän VaxigripTetra-rokotteen.

Montako annosta influenssarokotetta alle 9-vuotias lapsi tarvitsee?

  • Nenäsumutetta saavalle lapselle riittää yksi annos rokotetta, vaikka hän saisi influenssarokotteen ensimmäistä kertaa.
  • Lapsi, joka ei ole aiemmin saanut influenssarokotusta, tarvitsee tänä vuonna kaksi annosta pistettävää influenssarokotetta. Ensimmäisen ja toisen annoksen välin tulee olla vähintään neljä viikkoa.
  • Lapsi, joka on saanut vain yhden annoksen pistettävää rokotetta, tarvitsee tänä vuonna kaksi annosta pistettävää influenssarokotetta.
  • Jos lapsi on aiemmin saanut yhteensä kaksi annosta mitä tahansa influenssarokotetta tai yhden annoksen nenäsumuterokotetta, riittää hänelle nyt yksi annos. Tämä pätee myös silloin, kun annokset on annettu eri influenssakausina.
  • Jos lapsi on aiemmin saanut yhden annoksen nenäsumuterokotetta, hänelle riittää nyt yksi annos pistettävää rokotetta.

Rokottamalla välttää jälkitaudit – ja antibiootit

Rokottamalla vanhemmat pienentävät lapsen mahdollisuutta altistua jälkitaudeille, joiden hoidossa joudutaan käyttämään antibiootteja.

”Influenssaan sairastuneista lapsista osalle koituu jälkitauteina korvatulehduksia, keuhkoputkentulehduksia ja keuhkokuumetta”, Nohynek sanoo.

Antibioottikuurit, varsinkin toistuvat, haittaavat lapsen suoliston hyvänlaatuisen bakteerikannan kasvua ja hyvinvointia.

Katso ajantasaiset tiedot influenssaan liittyen: www.influenssa.fi

Lähteet: THL, THL, Rokotusrekisteri

Mitä mieltä olet artikkelista?