Influenssarokote lapsille kannattaa, sillä sairastettu influenssa altistaa lapsen monille ikäville jälkitaudeille.

Viimeksi päivitetty 28.10.2022

Vuonna 2022 maksuttoman influenssarokotteen saavat kaikki yli 6 kuukauden ikäiset, mutta alle 7-vuotiaat lapset, raskaana olevat naiset, sekä muut riskiryhmiin kuuluvat.Lisäksi rokotteen saavat kaikki vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiriin kuuluvat, eli esimerkiksi alle 6kk ikäisten lasten perheenjäsenet.

Jos lapsella on vakava perussairaus (esimerkiksi vaikea krooninen keuhkotauti), vanhemmat ja sisarukset ovat niin ikään oikeutettuja rokotteeseen.

Vaikka alle puolivuotiaita lapsia ei rokoteta, heitä voidaan suojata epäsuorasti rokottamalla heidän lähipiirinsä.

Influenssarokote on turvallinen ja paras suoja influenssaa vastaan

”Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja. Influenssarokote on turvallinen ja paras suoja influenssaa vastaan. Rokotteen ottaminen ehkäisee influenssan leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä”, THL:n rokotusohjelman ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Rokotteen voi antaa terveelle lapselle. Jos lapsella on kuumetta, rokotusaika tulee siirtää myöhempään ajankohtaan.

Valtakunnallisen rokotusrekisterin mukaan 65 vuotta täyttäneistä lähes kaksi kolmesta eli 63 prosenttia otti influenssarokotteen kaudella 2021–2022.

Pikkulasten influenssarokotuksia on korona-aikana otettu hieman vähemmän kuin ennen Alle 3-vuotiaista lapsista yli 41 prosenttia ja 3–6-vuotiaista 31 prosenttia sai influenssarokotuksen viime syksyn tai talven aikana.

Lue lisää influenssarokotusten kattavuudesta THL:n sivuilta.

Rokote ehkäisee 50–80% lasten influenssoista

Lasten influenssarokote ehkäisee noin 50–80% sairastumisista. Lopullinen teho riippuu siitä, miten oikeaan influenssakantoja onnistuttiin ennakoimaan ja siitä, miten hyvin rokotetun keho pystyy muodostamaan vasta-aineita.

Rokottamattomista lapsista noin yksi viidestä saa influenssatartunnan. Puolet heistä sairastuu lievemmin tai jopa oireettomasti. Toinen puolikas saa tavanomaisimmin noin viikon ajan kestävän, korkean kuumeen. Joihinkin tauti iskee todella pahasti ja vaatii sairaalahoitoa.

”Vuosittain Suomessa myös kuolee influenssaan 0–2 lasta. Influenssa on arvaamaton tauti, joka voi aiheuttaa vakavan tilan myös perusterveelle lapselle”, Nohynek muistuttaa.

Miksi uusi influenssarokote joka vuosi?

Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, eikä edellisten vuosien rokote suojaa riittävästi enää tänä vuonna.

Suoja influenssaa vastaan muodostuu noin kahden viikon kuluessa rokotteen ottamisesta. Siksi suositellaan, että rokote otettaisiin marras-joulukuun aikana. Näin immuunisuoja on ehtinyt muodostua, kun influenssan pahin kausi vuodenvaihteen jälkeen alkaa.

Influenssakauden alkaminen ja kesto vaihtelevat joka vuosi.

”Tavanomaisena kautena influenssatartuntoja todetaan eniten tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana”, erityisasiantuntija Niina Ikonen sanoo.

Nenäsumute 2–6 -vuotiaille, muille pistos

Influenssakaudella 2022–2023 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään sekä pistettävää että nenäsumutteena annettavaa rokotetta. FluenzTetra -nenäsumute voidaan antaa 2–6 vuotiaille lapsille, muut saavat pistettävän VaxigripTetra-rokotteen.

Montako annosta influenssarokotetta alle 9-vuotias lapsi tarvitsee?

  • Nenäsumutetta saavalle lapselle riittää yksi annos rokotetta, vaikka hän saisi influenssarokotteen ensimmäistä kertaa.
  • Lapsi, joka ei ole aiemmin saanut influenssarokotusta, tarvitsee tänä vuonna kaksi annosta pistettävää influenssarokotetta. Ensimmäisen ja toisen annoksen välin tulee olla vähintään neljä viikkoa.
  • Lapsi, joka on saanut vain yhden annoksen pistettävää rokotetta, tarvitsee tänä vuonna kaksi annosta pistettävää influenssarokotetta.
  • Jos lapsi on aiemmin saanut yhteensä kaksi annosta mitä tahansa influenssarokotetta tai yhden annoksen nenäsumuterokotetta, riittää hänelle nyt yksi annos. Tämä pätee myös silloin, kun annokset on annettu eri influenssakausina.
  • Jos lapsi on aiemmin saanut yhden annoksen nenäsumuterokotetta, hänelle riittää nyt yksi annos pistettävää rokotetta.

Rokottamalla välttää jälkitaudit – ja antibiootit

Rokottamalla vanhemmat pienentävät lapsen riskiä altistua jälkitaudeille, joiden hoidossa joudutaan usein käyttämään antibiootteja.

”Influenssaan sairastuneista lapsista osalle koituu jälkitauteina korvatulehduksia, keuhkoputkentulehduksia ja keuhkokuumetta”, Nohynek kertoo.

Antibioottikuurit, varsinkin toistuvat, haittaavat lapsen suoliston hyvänlaatuisen bakteerikannan kasvua ja hyvinvointia.

Voiko influenssarokotteesta koitua lapselle haittaa?

Kaikilla rokotteilla – myös influenssarokotteella – voi olla haittavaikutuksia. Ne ovat useimmiten kuitenkin ohimeneviä ja lieviä.

Rokotteesta voi seurata pistokohdan kipua ja punoitusta noin 25 prosentilla rokotetuista.

Kuume on tavallisempaa alle 2-vuotiaiden keskuudessa. Sitä esiintyy noin joka 10. rokotetulla. Pikkulapsi saattaa joskus saada myös ihoreaktioita, etenkin kuumeen yhteydessä.

Vakavat haittavaikutukset ovat erittäin harvinaisia.

Ajantasaiset tiedot influenssasta löydät THL:n sivuilta.

Lue lisää influenssarokotteesta:

Mitä mieltä olet artikkelista?