Lapsen yökastelu aiheuttaa huolta vanhemmalle ja harmitusta lapselle itselleen. Tunnista yökastelun syyt ja tutustu ratkaisukeinoihin.

Viimeksi päivitetty 16.6.2023

Lapset oppivat kuivaksi yksilölliseen tahtiin, eikä lapsen kehitystä kannata verrata muihin. Tärkeintä on ymmärtää lasta syyllistämisen sijaan.


 


Menikö aamu taas pyykätessä? Pikkulapset oppivat kuiviksi ajan myötä, ja alle viisivuotiaan lapsen yökastelu on täysin normaalia.

Mitä lapsen yökastelulla tarkoitetaan?

Varsinaisesta yökastelusta puhutaan silloin, kun lapsi on jo täyttänyt viisi vuotta ja virtsaa säännöllisesti sänkyynsä yön aikana. Tällöin kyseessä on primääriyökastelu, jolloin lapsi ei ole oppinut kuivaksi missään vaiheessa.

Primääriyökastelusta puhutaan silloin, kun lapsi on jo täyttänyt viisi vuotta ja virtsaa säännöllisesti sänkyynsä yön aikana eikä ole oppinut kuivaksi missään vaiheessa.

Joskus yökastelu voi johtua myös terveydellisistä syistä, kuten alkavasta diabeteksesta, virtsatieinfektiosta tai ummetuksesta.

Asiantuntijana artikkelissa toimi lastentautien erikoislääkäri ja lastentautien kliininen opettaja Pekka Arikoski Itä-Suomen yliopistosta.

Mistä lapsen yökastelu johtuu?

Lapsen yökastelu voi johtua useista eri syistä.

Pienten lasten vastekynnys virtsarakon täyttymiseen eli virtsaamistarpeeseen on vielä kehittymätön, eikä lapsi tästä syystä tunne yöllä tarvetta nousta pissalle.

Toisilla taas virtsan eritystä vähentävän hormonin eritys voi olla yöllä vähäisempää ja joillain voi olla toiminnallisesti pieni virtsarakko.

Näitä syitä ei yksilöllisesti erikseen tutkita, mutta ne selittävät osaltaan sitä, miksi jokaisen lapsen yksilöllinen aikataulu vaihtelee.

Toisinaan lapsi on ollut jo puoli vuotta kuivana, mutta jostain syystä yökastelu alkaa uudelleen. Tällöin kyseessä on sekundaarinen yökastelu, jonka taustalla ovat yleensä suuret elämänmuutokset, kuten uusi perheenjäsen, vanhempien avioero, päiväkodin tai esikoulun aloittaminen tai uudelle paikkakunnalle muuttaminen – käytännössä mikä tahansa lapsen mieltä askarruttava merkittävä tapahtuma.

Sekundaarinen yökastelu tarkoittaa sitä, että lapsi on ollut jo puoli vuotta kuivana, mutta jostain syystä yökastelu alkaa uudelleen.

Joskus lapsen yökastelu voi johtua terveydellisistä syistä, joita esiintyy myös alle viisivuotiailla. Näitä syitä ovat esimerkiksi

  • ummetus
  • kuorsaus, jonka yhteydessä esiintyy hengityskatkoksia eli uniapnea
  • virtsatieinfektio
  • diabetes
  • munuaissairaus.

Myös jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa lapselle yökastelua.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä lähteä silloin, kun epäilet lapsen yökastelun johtuvan ummetuksesta, alkavasta diabeteksesta, uniapneasta, virtsatieinfektiosta tai muusta terveydellisestä syystä. Onkin tärkeää tunnistaa oireet, jotta lapsi voi saada asianmukaista hoitoa.

Virtsatieinfektio oireilee tiheävirtsaisuutena sekä kirvelynä. Lapsella saattaa olla myös päiväkastelua.

Ummetus on hyvin yleinen vaiva lapsilla, ja sen oireet on tärkeä tunnistaa. Lapsi saattaa kyllä ulostaa päivittäin, mutta uloste on kovaa ja lapsi kärsii vatsa- ja ulostamiskivuista. Myös housuissa olevat ulostetuhrut ovat merkki ummetuksesta.

Diabetes aiheuttaa runsasta juomista ja siitä johtuvaa virtsaamisen tarvetta. Lapsi voi olla myös tavallista väsyneempi.

Uniapneaa voi epäillä, kun lapsi hengittää yön aikana raskaasti suun kautta, kuorsaa ja saa välillä hengityskatkoksia. Myös levoton uni ja yöhikoilu ovat merkkejä uniapneasta.

Lääkärin juttusille kannattaa mennä myös silloin, kun lapsi on jo ollut puoli vuotta kuivana, mutta on aloittanut yökastelun uudelleen.

Poikkeuksena ovat ne tilanteet, joihin liittyvät suuret elämänmuutokset, jolloin asiasta kannattaa keskustella lapsen kanssa kotona. Lääkäriin voi mennä myös, mikäli lapsi on yli viisivuotias ja yökastelu harmittaa häntä itseään.

Yökastelun hoito

Ennen kuin yökastelua aletaan hoitaa, on tärkeää selvittää, mistä yökastelu johtuu. Tärkeä peruste lääke- tai hälytinhoidon aloittamiselle yökasteluun on lapsen oma halu aloittaa hoito.

Useat lapset ja perheet haluavat rauhassa katsoa kastelun mahdollista rauhoittumista viiden ikävuoden täyttymisen jälkeenkin.

Patjasuojukset

Kannattaa myös muistaa, että markkinoilla on myös erilaisia patjasuojuksia, jotka suojaavat lakanoita ja patjaa kosteudelta.

Vaikka patjasuojukset eivät poistakaan itse ongelmaa, ne helpottavat arkea ja pitävät lapsen patjan paremmassa suojassa.

Minirin-tabletit

Alle viisivuotiaiden lasten yökastelun hoidossa ei käytetä lääkinnällisiä keinoja, mutta yli viisivuotiaille lapsille voidaan määrätä Minirin-tabletteja, jotka säätelevät munuaisten kykyä väkevöidä virtsaa.

Lääke otetaan juuri ennen nukkumaanmenoa asettamalla tabletti kielen alle, josta se liukenee itsestään.

Kasteluhälytin

Yksi vaihtoehto lapsen kuivaksi opettamiseen on kasteluhälytin, jonka anturi alkaa piippaamaan aina lakanan tai pikkuhousuihin kiinnitetyn ohuen tyynyn kostuessa.

Kasteluhälyttimen tavoitteena on opettaa lasta pikkuhiljaa heräämään jo ennen piippausta, aina pissahädän tullessa.

Suurin osa lapsista, jotka oppivat kuivaksi kasteluhälyttimen avulla, nukkuu aamun asti ilman WC-käyntiä. Myös kasteluhälytintä käytetään yli viisivuotiaille lapsille.

Vaipan käyttö väliaikaisesti

Vaipan käyttäminen hetkellisesti voi olla yksi ratkaisu riippuen lapsen iästä ja halusta vaipan käyttöön. Mikäli yökastelu jatkuu elämäntilanteen rauhoittumisesta huolimatta, voidaan olla yhteydessä lääkäriin, jolloin ratkaisuja aletaan miettimään yhdessä.

Juurisyyn hoito lopettaa yökastelun

Mikäli kyseessä on esimerkiksi ummetus, uniapnea tai alkava virtsatieinfektio, keskitytään juurisyiden hoitamiseen, jolloin myös lapsen yökastelu yleensä loppuu. Nämä tulee aina selvittää lapsen iästä riippumatta.

Erilaisiin elämänmuutoksiin liittyvässä yökastelussa aikuisen täytyisi pyrkiä rauhoittamaan tilanne ja ymmärtämään lapsen näkökulmaa. Asiasta kannattaa aina myös keskustella yhdessä lapsen kanssa.

Tärkeintä on muistaa, että syyllistäminen ja painostaminen eivät tuo ratkaisua yökasteluun vaan voivat vain pahentaa sitä. Sen sijaan olisi hyvä miettiä yhdessä lapsen kanssa, mikä lapsen mieltä painaa ja kuinka tilannetta voisi helpottaa.

Lapsen yökastelu harmittaa usein myös lasta itseään, joten aikuisen tuki ja ymmärrys ovat ensisijaisen tärkeitä.

Lähteenä käytetty lisäksi: Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?