Yöllisen kauhukohtauksen aikana lapsi näyttää olevan hereillä. Hän käyttäytyy hermostuneesti tai vihaisesti ja yrittää työntää rauhoittelemaan tulleen aikuisen pois luotaan. Lapsi on kohtauksen aikana kuitenkin syvässä unessa, eikä kohtaus ole vaarallinen.

Viimeksi päivitetty 17.4.2019

Yölliseksi kauhukohtaukseksi kutsutaan sitä, kun lapsella ilmenee itku- tai raivokohtaus nukahtamisen jälkeen, yleensä kolmen ensimmäisen tunnin aikana. Lapsi näyttää olevan valveilla ja voi nousta sängyssään istumaan tai kokonaan jalkeille ja itkeä hillittömästi. Hän vaikuttaa hermostuneelta tai vihaiselta ja näyttää kuin hän tappelisi jonkun kanssa.

Kauhukohtauksissa ei ole kyse tavallisesta painajaisesta. Kohtauksia esiintyy tavallisesti 2–10-vuotiailla lapsilla. Kohtaus voi näyttää dramaattiselta ja pelottavalta, mutta se ei ole vaarallinen. Joillakin lapsilla on vain yksittäisiä kohtauksia, toisilla niitä esiintyy useammin.

Älä yritä herättää lasta

Kauhukohtaus kestää tyypillisesti noin 5–15 minuuttia. Tuona aikana lapsi on syvässä unessa. Hän ei reagoi lohdutteluusi vaan yrittää ennemminkin työntää sinua pois. Lasta ei pidäkään yrittää herättää tai rauhoittaa, koska hän usein vastustelee ja kohtaus voimistuu. Ole läsnä ja varmista, ettei hän satuta itseään. Kohtauksen jälkeen lapsi rauhoittuu ja nukkuu todennäköisesti loppuyön sikeästi.

Lapselle ei tarvitse puhua tapahtumasta myöhemmin, koska hän ei muista siitä mitään. Keskustelu vain herättäisi hämmennystä.

Syytä ei tiedetä

Kauhukohtausten syitä ei ole täysin selvitetty. Ne saattavat johtua aivojen keskeneräisyydestä tai siitä, että lapsella on varastoitunutta energiaa, jonka pitää purkautua. Jos epäilet lapsellasi jälkimmäistä, mieti, mahtuisiko päiviin enemmän liikuntaa. Kauhukohtauksia voi tulla myös silloin, jos lapsi on nukkumaan mennessään yliväsynyt tai jos päiväkodissa on tapahtunut jotain, joka on jäänyt selvittämättä.

Pidä kiinni säännöllisestä päivärytmistä, rauhoita lasta ennen iltatoimia ja juttele hänen kanssaan päivän tapahtumista.

Lähde: Hyvä uni, Vaukirja

Mitä mieltä olet artikkelista?