Jos lapsi ei nuku, vanhemmatkaan eivät nuku. Jos vanhemmat eivät saa riittävästi unta, perhe-elämä alkaa suistua raiteiltaan. Lue vinkit, kuinka yökitisijä taltutetaan.

Viimeksi päivitetty 10.2.2012

Aikaisin nukkumaan! 

Liian vähän unta saava lapsi on kärttyisä ja levoton. Pidemmät yöunet pitävät lapset tyytyväisempinä. Ensimmäinen askel onkin säätää riittävän aikainen nukkumaanmenoaika ja pitää siitä kiinni.


Ei rauhaa päivätorkkujalle!

Monet vanhemmat antavat lapsensa nukkua päivällä täydellisessä hiljaisuudessa. Tästä saattaa seurata niin makoisat päiväunet, etteivät yöunet enää maistu.

Pitkistä päivätorkuista nautiskelevat lapset kannattaakin laittaa nukkumaan olohuoneeseen. Muu perhe voi puhua ja mekastaa normaalilla äänenvoimakkuudella. Valoja ei pidä sammuttaa. Näin piltti ei viihdy untenmailla enempää kuin on tarve.

Soita tasaista taustaääntä!

Vauva on tottunut kuulemaan jatkuvaa taustaääntä kohdussa. Äidin elimistön tuottama mekkala ylittää desibelirajallaan jopa pölynimurin.

Jos vauvaikäinen heräilee liian aikaisin tai ei saa unenpäästä kiinni, voi yksi ratkaisu olla tasainen taustaääni. Radion voi laittaa päälle tai soittaa levyltä vaikkapa aaltojen kohinaa tai sateen ääntä.

Manaa monsterit!

Vanhempia lapsia häiritsevät usein hirviöt ja yölliset äänet. Ei ole mitään niin tehokasta konstia päästä olennoista kuin kunnon manaaminen.

Ota rituaalinikkarin välineet käyttöön: Suihkupullolla taikavettä hirviöiden suuhun. Taskulampun maaginen energia on myös omiaan tuhoamaan hirviöiden voimat.

Ramppaajalle kortti! 

Joskus nukkumaanmenosta ei meinaa tulla mitään. Ensin pitää käydä pissalla. Sen jälkeen on ehdottoman tärkeää hakea vettä. Mutta entäpä hyvänyön suukko isille. Se jäi tekemättä.

Jos lapsella on taipumusta iltaramppaamiseen, voi kokeilla sängystänousemiskorttia. Kortin haltija saa nousta yhden kerran iltasadun jälkeen hoitamaan asioita. Ei sen enempää.

Muista iltarutiinit!

Lapsi rakastaa rutiineja, ne tuovat turvaa. Iltapalat, iltapesut, iltapisut ja iltasadut – niiden jälkeen on hyvä nukahtaa. Älä unohda tuttua unilelua!

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: iStockphoto

Lue myös:

Apua lasten univaikeuksiin
Lyhyet unet lihottavat pikkulasta
Perhepeti luo turvaa

Lähde: Babble

Mitä mieltä olet artikkelista?