Vanhempi olisi ollut valmis höyhensaarille jo aikoja sitten, mutta juniorilla on täysi meininki meneillään eikä unesta tietoakaan. Ja jos lapsi ei nuku, vanhemmatkaan eivät nuku. Näillä vinkeillä rauhoitat lapsen unille.

Viimeksi päivitetty 30.6.2022

Uni. Ihana, tärkeä uni. Sen kallisarvoisuutta ei moni osaa kunnolla arvostaa ennen kuin mahdollisuus siihen on menetetty.


 


Näin käy monelle lapsentulon myötä, vaikka sosiaalisessa mediassa silloin tällöin näkeekin retosteluja siitä, kuinka ”meidän Elmeri on nukkunut täysiä öitä ensi rääkäisystä lähtien”.

Jotta perhe-elämä ei suistuisi kaaokseen, unta on lopulta saatava – niin aikuisten kuin lasten.

Lapsissa on toki eroja, mutta harvassa ovat ne perheet, joissa ei ainakin ajoittain kärsittäisi perheen pienimpien iltamyöhällä iskevästä energiahepulista.

Jotta perhe-elämä ei suistuisi kaaokseen, unta on lopulta saatava – niin aikuisten kuin lasten.

Näillä vinkeillä saat lisää unirauhaa koko perheelle:

Nukkumaan riittävän aikaisin

Liian vähän unta saava lapsi on kärttyisä ja levoton. Pidemmät yöunet pitävät lapset tyytyväisempinä. Ensimmäinen askel onkin säätää riittävän aikainen nukkumaanmenoaika ja pitää siitä kiinni.

Varmista, että päiväunet eivät venähdä liian pitkiksi

Monet vanhemmat antavat lapsensa nukkua päivällä täydellisessä hiljaisuudessa. Tästä saattaa seurata niin makoisat päiväunet, etteivät yöunet enää maistu.

Pitkistä päivätorkuista nautiskelevat lapset kannattaakin laittaa nukkumaan olohuoneeseen. Muu perhe voi puhua ja mekastaa normaalilla äänenvoimakkuudella. Valoja ei pidä sammuttaa. Näin piltti ei viihdy untenmailla enempää kuin on tarve.

Tasainen taustakohina saattaa rahoittaa

Vauva on tottunut kuulemaan jatkuvaa taustaääntä kohdussa. Äidin elimistön tuottama mekkala ylittää desibelirajallaan jopa pölynimurin.

Jos vauvaikäinen heräilee liian aikaisin tai ei saa unenpäästä kiinni, voi yksi ratkaisu olla tasainen taustaääni. Radion voi laittaa päälle tai soittaa levyltä vaikkapa aaltojen kohinaa tai sateen ääntä.

Keksi keinot hirviöiden karkoitukseen

Vanhempia lapsia häiritsevät usein hirviöt ja yölliset äänet. Ei ole mitään niin tehokasta konstia päästä olennoista kuin kunnon manaaminen.

Ota rituaalinikkarin välineet käyttöön: Suihkupullolla taikavettä hirviöiden suuhun.  Keksi hirviöiden pelotteluloitsu. Taskulampun maaginen energia on myös omiaan tuhoamaan monstereiden voimat.

Petiin, jano, petiin, pissahätä… – ramppauskortilla meno seis

Joskus nukkumaanmenosta ei meinaa tulla mitään. Ensin pitää käydä pissalla. Sen jälkeen on ehdottoman tärkeää hakea vettä. Mutta entäpä hyvänyön suukko isille. Se jäi tekemättä.

Jos lapsella on taipumusta iltaramppaamiseen, voi kokeilla sängystänousemiskorttia. Kortin haltija saa nousta yhden kerran iltasadun jälkeen hoitamaan asioita. Ei sen enempää.

Muista iltarutiinit – ne ovat lapselle tuiki tärkeitä

Lapsi rakastaa rutiineja. Ne tuovat turvaa ja lisäävät ennakoitavuutta.

Iltapala aina samaan aikaan. Iltapesut ja -pisut tutussa järjestyksessä. iltasatu hämärässä huonessa.

Tuttujen kuvoiden jälkeen tuntuu hyvältä ja turvalliselta nukahtaa.

Viimeisin, muttei vähäisin vinkki: älä unohda tuttua unilelua. Oman nallen, pöllön, rievun tai pupusen viereen on hyvä nukahtaa.

Lähde: Babble

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?