Kesä on otollista aikaa vaipattomuuden opettelulle. Lämpimällä säällä lapselta voi jättää pois niin vaipan kuin housutkin, jolloin tämä ehkä oppii tunnistamaan pissan tulon. Vau.fi-foorumilla äidit kertovat kesällä alkavista vaipattomuusharjoituksistaan.

Viimeksi päivitetty 6.5.2019

Kesä on otollista aikaa vaipattomuuden opetteluun taaperon kanssa. Lämpimällä säällä lapselta voi jättää kotioloissa housut ja vaipan pois ja harjoitella näin pissaamista pottaan – tai vaikka pihapuskaan. Vau.fi-foorumilla monet äidit kertovat aloittavansa vaipattomuusharjoitukset kesän koittaessa.

”Meidän on tarkoitus ottaa kuopukselta kesällä (päivä)vaippa kokonaan pois. Ikää on nyt 2v3kk. Hän käy kyllä nyt jo reippaasti ja itsenäisesti potalla, että periaatteessa voisi jo nyt ottaa vaipat pois, mutta vanhassa talossa on kylmät lattiat eikä pisuvahinkojen pesu matolta kuulu suosikki kotitöihini. Kesällä saa sitten matot pois ja kiva pienen muutenkin viipottaa pelkkä mekko päällä. Omalta tontilta kun lähdetään, niin laitetaan harjoittelupikkarit”, kertoo Zeni suunnitelmistaan.

Operaatio kuivaksi kesän aikana

Nimimerkillä Taikapilvi on samat suunnitelmat kolmevuotiaan esikoisensa kanssa:

”Täällä kans on operaatio esikoinen kuivaksi kesän aikana. Kesällä täyttää 3v joten alkaa olemaan aika 😀 Viime kesänä haaveilin samasta mutta ei ollut vielä kypsä, joten homma oli jäissä vuoden kun väliin osui pikkusisaruksen syntymäkin.”

Vaipattomuus opettaa huomaamaan pissan tulon

Yölennon lapsi opetteli kuivaksi viime kesänä ollessaan 1,5-vuotias. Opettelun kantava ajatus oli vaipat pois ja potalle, kertoo Yölento. Hän uskoo, että ilman vaippaa ollessaan lapsi oppii huomaamaan pissan tulon:

”Jos tulee lämmin kesä, niin ulkona ilman vaippaa oppii huomaamaan, milloin pissa tulee. Näissä nykyisissä vaipoissa jää vain ihmettelemään ”mihin pissa meni”, mikä ei ole hyvä asia oppimisen kannalta. Ihan parasta, jos saa olla myös ilman housuja!”

”Kuivaksi ei opita vain opettamalla”

Aina kuivaksi opettelu ei tuota tulosta, vaikka vanhempi olisi kuinka motivoitunut vaipattomuuden treenaamiseen. Elaffy uskoo, että viime kädessä lapsen omat valmiudet määräävät sen, oppiiko tämä kuivaksi tiettynä ajankohtana.

”Meillä isompien kanssa kahtenakin kesänä päätettiin, että NYT oppivat kuivaksi. Noh, eivät oppineet.. sen aika oli vasta vähän ennen 4v synttäreitä. Oma neuvoni on siis kuivaksi yrittävien vanhemmille, että lapselle on hyvä luoda ympäristö ja ilmapiiri, joka mahdollistaa oppimisen ja kannustaa siihen, mutta ei kannata pettyä, jos homma ei onnistu kerralla tai edes kahdella. Tämä on asia, johon lapsi tarvitsee tietyt valmiudet ja jos niitä ei ole, ei kuivaksi oikein vain opettamalla opita”, elaffy kirjoittaa.

Alkaako teilläkin kuivaksi opettelu kelien lämmetessä? Ota osaa keskusteluun ja nappaa talteen parhaat vinkit vaipattomuustreeneihin: Kesä tulee! Onko kuivaksi opettelijoita?

 

Mitä mieltä olet artikkelista?