Poikkeustilan vallitessa meitä kehotetaan ottamaan ilo irti lisääntyneestä vapaa-ajasta. Lapsiperheissä aikaa yhtään millekään on kuitenkin entistä vähemmän. Miten aloittaa uusi harrastus tai siivousprojekti, kun jalassa roikkuu lapsi tai useampi? Vau.fi-foorumin äidit avautuvat.

Viimeksi päivitetty 11.4.2020

Koronakriisi on sulkenut kirjastot, uimahallit ja muut julkiset paikat ja saanut ihmiset pitäytymään kodeissaan. Eri tahot hehkuttavat, että nyt on aikaa vaikka mille! Voi aloittaa uuden harrastuksen kotoa käsin, laittaa kodin uuteen uskoon, tehdä perusteellisen kevätsiivouksen.


 

 


Lapsiperheissä todellisuus on kuitenkin toinen: aikaa ei todellakaan ole enempää kuin ennen. Lapset ovat jatkuvasti kotona; ei ole kyläilyjä kavereiden luona, ei viikonloppua mummilassa, ei harrastuksia, jotka ennen antoivat kuskaavalle vanhemmalle tunnin tai pari omaa aikaa. Lapsen kanssa vietetty aika lisääntyy, mutta muunlaista aikaa ei sitten olekaan:

”Lapsen kanssa aikaa on enemmän. Omaa aikaa ei ole. Ei mitään mahdollisuuksia harrastaa tai tehdä kotitöitä. Koko perheen yhteistä aikaa ei ole eikä parisuhdeaikaa. Kun minä olen töissä, mies on lapsen kanssa ja kun tulen kotiin, mies tekee töitä. Ja olemme molemmat väsyneitä”, kirjoittaa nimimerkki Yölento Vau.fi-foorumilla.

”Aikaa on ehdottomasti vähemmän”

Myös nimimerkki Ginger kokee, että aikaa millekään ylimääräiselle on reilusti aiempaa vähemmän. Kehotukset ottaa ilo irti lisääntyneestä vapaa-ajasta näyttäytyvät hänelle lähinnä huvittavina:

”Aikaa on ehdottomasti vähemmän, jos ajattelee omaa aikaa tai aikaa puuhailla jotain muuta kuin kotitöitä. Pojan kanssa on toki enemmän aikaa, mutta häntäkin tylsistyttää olla jatkuvasti äidin seurassa. Parisuhdeaikaa on vähemmän, koska molemmat olemme normaalia väsyneempiä illalla, mies runsaan työteon takia ja itse jatkuvasta kotihääräämisesta. On oikeasti huvittaneet nuo ”tee tätä nyt kun on aikaa enemmän!” -jutut. No kun aikaa on todellakin paljon vähemmän… ”

”Ei todellakaan ylimääräistä aikaa”

Kun lapset ovat koko ajan kotona, he myös sotkevat enemmän, joten kotitöiden määrä lisääntyy ja samalle niille uhrattava aika. Sotkemista lisää myös lasten turhautuminen tekemisen puutteeseen:

”Aikaa ei ole käytännössä mihinkään, hyvä jos saan vaatteet päälle. Vauva haluaa syödä jatkuvasti, eikä juuri nuku kuin pätkissä. Kotona oleva esikoinen tylsistyy ja levittää kaikki tavaransa pitkin asuntoa. Leipomiset, askartelut ja legoleikit on jo tuhanteen kertaan kokeiltu. Eli summa summarum – tässä perheessä ei todellakaan ole yhtään ylimääräistä aikaa, joten kaikki opettele sitä sun tätä -kehotukset lähinnä ärsyttävät”, kirjoittaa Lya M.

Lapsiperheissä ei siis todellakaan juhlita ylimääräisellä ajalla. Korona on kuolettanut oman ajan sekä parisuhdeajan, ja jokainen pienen lapsen vanhempi tietää, että lasten paimentamisen lomassa on turha kuvitella tekevänsä vessakäyntiä ja imurointia suurempia projekteja. Puheet uusista harrastuksista ja sisustusprojekteista kannattaa siis säästää ihmisille, joille poikkeusolot sen mahdollistavat.

Onko teilläkin aika käynyt koronan vuoksi vähiin? Avaa tuntojasi Vau.fi-foorumilla: Onko aikaa enemmän vai vähemmän?

Mitä mieltä olet artikkelista?