Kun lapsi tunnistaa pissaavansa ja kakkaavansa, hänellä on hyvät valmiudet oppia kuivaksi. Seuraava askel on oppia pidättelemään ja itsenäistyä vessa-asioiden suhteen.

Viimeksi päivitetty 8.10.2014

Lapset oppivat pidättelemisen taidon keskimäärin vasta 3-vuotiaana. Asiassa ei kannata huolehtia tai hoppuilla, sillä jokainen oppii pottahommia omassa tahdissaan.

”Ensin lapsi ymmärtää, että jotain on housuissa. Seuraavaksi hän ymmärtää juuri ennen pissaamista, että jotain on tulossa, mutta ei vielä ehdi vessaan. Sitten hän saattaa jopa ehtiä vessaan kotioloissa, mutta ei pysty pidättämään kuin hetken”, Neuvola Nupun terveydenhoitaja Laura Merivirta sanoo.

Kun lapsi on oppinut pidättelemään hieman pidempään, pissaaminen ja kakkaaminen saattaa jo onnistua kotona. Kauppareissulla odotusaika on kuitenkin liian pitkä, ja pissat tulevat housuihin. Älä kuitenkaan toru lasta, jos näin käy. Torumisella voi olla huonoja vaikutuksia lapsen kuivaksi oppimisen kehitykselle.

Kun lapsi pystyy pidättelemään pidempiä aikoja, hänellä on kaikki fyysiset taidot kuivaksi oppimiseen. Saattaa olla, että häntä vielä jännittää pissa- ja kakka-asioiden hoitaminen yksin. Jos on näin, lapsi ei ole vielä henkisesti valmis kuivaksi oppimiseen.

Positiivista palautetta onnistumisista

Vanhemman tehtävä on kehua lasta onnistuneista pottapisuista ja -kakoista.

”Pakottaminen tai hoputtaminen saattaa johtaa ummetuskierteeseen. Tällainen ongelma voi jatkua vuosia”, Merivirta huomauttaa.

Pieni lahjonta on Merivirran mukaan puolestaan hyvä konsti opettaa lapsi kuivaksi. Lapsi voi kerätä onnistuneista pottakerroista esimerkiksi tarroja paperille. Kun tarroja on riittävästi, lapsi saa toteuttaa jonkin valitsemansa asian.

”Voidaan sopia, että lapsi vaikkapa saa lelun tai pääsee mieluiseen paikkaan”, Merivirta sanoo. 

 

Lisää testejä:

Millainen vanhempi olet?

Millainen on sinun vanhemmuutesi ydin? Olitpa vielä vanhempi tai et, tee tämä testi niin tiedät!

     

Kuinka monta lasta sinulle sopii?

Sopiiko sinulle parhaiten yksi lapsi vai kymmenen lasta? Älä rasita itseäsi turhilla mietinnöillä, vaan tee testi ja selvitä sinulle sopivin lapsilukumäärä.

   

Tykkää Vau.fi:stä Facebookissa. Saat parhaat raskaus- ja kasvatusaiheiset artikkelit suoraan uutisvirtaasi.
Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliLapsesi on oppinut jo kuivaksi!
Seuraava artikkeliLastesi rasittavat kaverit – 6 ärsyttävää tyyppiä
JAA