Pneumokokkibakteeri aiheuttaa pienillä lapsilla keuhkokuumeita, verenmyrkytyksiä ja aivokalvontulehduksia. Rokotuksella saadaan karsittua neljä tautitapausta viidestä.

Viimeksi päivitetty 19.8.2019

Pneumokokki-bakteeri aiheuttaa keuhkokuumetta, aivokalvontulehdusta ja vakavaa yleisinfektiota, mutta myös lievempiä tauteja, kuten korvatulehduksia ja poskiontelontulehduksia. Keuhkokuume on pneumokokin yleisimmin aiheuttama sairaalahoitoa vaativa sairaus. Se oireilee kuumeena, kylkikipuna, yskänä ja hengenahdistuksena.


 


Tartunta

Pneumokokkia esiintyy erityisesti pienten lasten nenänielussa. Yleensä bakteerista ei ole haittaa, mutta toisinaan se aiheuttaa vakavia sairastumisia. Bakteeri leviää pisaratartuntana bakteerin kantajan aivastaessa tai yskiessä, sekä esimerkiksi kosketuksen kautta. Esimerkiksi pneumokokin aiheuttamassa aivokalvontulehduksessa on 10–20% kuolleisuus. Pneumokokkia hoidetaan antibiooteilla.

Rokote

Rokote annetaan kolmen pistoksen sarjana 3, 5 ja 12 kuukauden iässä. Rokote sisältää pieniä bakteerin kuorikerroksen osasia, joten siitä ei voi saada pneumokokkitautia.

Ennen rokotteen ottamista rokotusohjelmaan noin sata alle viisivuotiasta lasta sairastui vuosittain vakavaan pneumokokkitautiin, kuten verenmyrkytykseen tai aivokalvontulehdukseen. Rokotusten aloittamisen jälkeen pneumokokkibakteerien aiheuttamat vakavat taudit ovat hävinneet pikkulapsilta lähes kokonaan ja vähentyneet myös muilta ikäryhmiltä.

Rokotteen haittavaikutukset

Pistospaikan oireet, kuten kipu ja turvotus, ovat rokotteen tavallisimpia haittavaikutuksia. Niitä saa joka neljäs rokotettu lapsi. Lisäksi lapsella voi olla kuumetta, ruokahaluttomuutta ja väsymystä.

Oireet alkavat tavallisesti 1-2 vuorokauden sisällä rokottamisesta ja häviävät muutamassa päivässä. Niitä voi hoitaa tavanomaisilla kuume- ja kipulääkkeillä.

Mitä mieltä olet artikkelista?