Virustaudit tuovat mukanaan ikävää yskää, mikä voi etenkin lapsilla pitkittyä. Öinen yskiminen väsyttää niin lapsia kuin myös heitä hoitavia aikuisia. Yskää hillitseviä lääkkeitä ei yleensä määrätä pienille lapsille, sillä lääkkeillä on myös sivuvaikutuksia. Tässä 5 erilaista kotikonstia yskän hillitsemiseksi.

Viimeksi päivitetty 13.3.2018

1. Höyryhengitys vähentää yöllistä yskimistä

Höyryhengityksen teho perustuu siihen, että höyry ohentaa limaa. Lapsen on helpompi olla, kun lima lähtee liikkeelle.

Lapsen yölliseen yskään voi myös kokeilla ilmankostutinta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että asiantuntijan suosittelevat kostuttimia, jotka höyrystävät ilmaa kuumentamalla vettä. Muut höyrystimet saattavat levittää haitallisia mikrobeja ilmaan.

2. Kylmä ilma auttaa

Kylmä ilma hillitsee yskimistä, sillä kylmä pienentää turvotusta kurkussa. Jos lapsi ei saa unta pahan yskäkohtauksen takia, lapsen vieminen hetkeksi kylmään saattaa auttaa tilanteessa. Muista kuitenkin pukea lapselle riittävästi päälle.

Jos yskä on äitynyt pahaksi, kannattaa asiasta keskustella lääkärin tai neuvolatyöntekijän kanssa.

 

3. Korota nukkumisasentoa

Lapsen nukkumisasentoa kannattaa rakentaa sellaiseksi, että lima valuu painovoiman avulla oikeaan suuntaan. Voit esimerkiksi lisätä tyynyjä tai muita korokkeita lapsen pään alle.

Muista kuitenkin, että pienille vauvoille ei suositella tyynyjä tai muita ylimääräisiä vilttejä sänkyyn tukehtumisvaaran vuoksi.

4. Hunaja ja sitruuna

Veteen sekoitettua hunajaa voi antaa yli 12 kk lapselle. Myös puristettu sitruuna käy hyvin yskänlääkkeeksi hunajajuoman sekaan. Hunaja hillitsee yskimisrefleksiä ja auttaa lapsia nukkumaan yskimättä.

Pienille vauvoille hunajaa ei kannata antaa, sillä hunajasta voi harvinaisissa tapauksissa saada vauvoille vaarallisen botulismin.  Tauti on kuitenkin äärimmäisen harvinainen.

5. Piparminttu helpottaa oloa

Perinteisiä yskään tepsiviä yrttejä voi kokeilla myös pienille lapsille, jos lapsi pitää hieman vahvemmistakin mauista. Esimerkiksi piparminttukarkit ovat hyvä kotikonsti yskään.

Hunajalla makeutettua piparminttuteetä voi myös kokeilla. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei kofeiinia suositella lapsille. Katso siis, että teessä on vain sellaisia aineita, joita haluat antaa lapsellesi.

Jos lapsella on kova ja pitkittynyt yskä ja lapsi on alle 6 kuukautinen, ota yhteys lääkäriin. Jos lapsella esiintyy hengitysvaikeuksia, on myös syytä ottaa välittömästi yhteys lääkäriin.

Lähteet: Kid Nurse, CommonSenseHome.com

Mitä mieltä olet artikkelista?