Monet syyt voivat olla vauvan yskän takana. Tunnistamalla yskän voit hoitaa vauvaa oikein. Yskää hillitseviä lääkkeitä ei yleensä määrätä vauvoille tai pienille lapsille, sillä lääkkeillä on myös sivuvaikutuksia. Tässä yskän syitä ja 5 erilaista kotikonstia yskän hillitsemiseksi.

Viimeksi päivitetty 3.6.2022

Sisältö

Miksi vauva yskii?

Sairaudet:

Yleinen yskän syy on flunssa tai muu hengitystieinfektio. Harvinaisempi ja vakavampi syy on hinkuyskä.Allergiat:

Siitepölyallergiat eivät ole yleisia vauvoilla, mutta muita allergioita voi esiintyä yleisemmin.

Refluksitauti:

Vauvan pulauttelu eli refluksi on vatsahappojen takaisinvirtaus ruokatorveen. Tämä aiheuttaa närästystä, joka voi yskittää vauvaa.

Miksi vauva yskii öisin?

Jos vauva yskii nukahtaessa ja öisin, syynä voi olla astma. Astmalle on tyypillistä nukahtaessa yskiminen. Syynä voi myös yksinkertaisesti olla se, että makuuasennossa vauvan nieluun kertyy limaa, joka aiheuttaa yskää.

Tunnista yskä

Yskiä on erilaisia. Listalta näet erilaisia yskiä ja niiden yleisempiä syitä:

  • Kuiva yskä: Kuiva yskä johtuu yleensä allergioista tai astmasta.
  • Limainen yskä: Limainen yskä johtuu yleensä flunssasta tai muusta hengitysinfektiosta
  • Haukkuva yskä: Yleinen syy haukkuvaan yskään on kurkunpäätulehdus.
  • Hinkuyskä: Hinkuyskälle on tyypillistä hinkuva ääni yskimisen jälkeen. Yskiessä nousee paksua kirkasta limaa. Hinkuyskä voi olla vaarallinen jos sen jättää hoitamatta.
  • Vinkuva yskä: Astma, allergiat ja keuhkoputkitulehdus ovat yleisiä syitä vinkuvalle yskälle.
  • Yöllinen yskä: Astma, refluksi ja yleiset hengitysinfektiot voivat aiheuttaa yöllistä yskää.

Mikä auttaa vauvan yskään?

1. Höyryhengitys vähentää yöllistä yskimistä

Höyryhengityksen teho perustuu siihen, että höyry ohentaa limaa. Lapsen on helpompi olla, kun lima lähtee liikkeelle.

Lapsen yölliseen yskään voi myös kokeilla ilmankostutinta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että asiantuntijan suosittelevat kostuttimia, jotka höyrystävät ilmaa kuumentamalla vettä. Muut höyrystimet saattavat levittää haitallisia mikrobeja ilmaan.

2. Kylmä ilma auttaa

Kylmä ilma hillitsee yskimistä, sillä kylmä pienentää turvotusta kurkussa. Jos lapsi ei saa unta pahan yskäkohtauksen takia, lapsen vieminen hetkeksi kylmään saattaa auttaa tilanteessa. Muista kuitenkin pukea lapselle riittävästi päälle.

Jos yskä on äitynyt pahaksi, kannattaa asiasta keskustella lääkärin tai neuvolatyöntekijän kanssa.

3. Korota nukkumisasentoa

Lapsen nukkumisasentoa kannattaa rakentaa sellaiseksi, että lima valuu painovoiman avulla oikeaan suuntaan. Voit esimerkiksi lisätä tyynyjä tai muita korokkeita lapsen pään alle.

Muista kuitenkin, että pienille vauvoille ei suositella tyynyjä tai muita ylimääräisiä vilttejä sänkyyn tukehtumisvaaran vuoksi.

4. Hunaja ja sitruuna

Veteen sekoitettua hunajaa voi antaa yli 12 kuukauden ikäiselle lapselle. Myös puristettu sitruuna käy hyvin yskänlääkkeeksi hunajajuoman sekaan. Hunaja hillitsee yskimisrefleksiä ja auttaa lapsia nukkumaan yskimättä.

Pienille vauvoille hunajaa ei kannata antaa, sillä hunajasta voi harvinaisissa tapauksissa saada vauvoille vaarallisen botulismin.  Tauti on kuitenkin äärimmäisen harvinainen.

5. Piparminttu helpottaa oloa

Perinteisiä yskään tepsiviä yrttejä voi kokeilla myös pienille lapsille, jos lapsi pitää hieman vahvemmistakin mauista. Esimerkiksi piparminttukarkit ovat hyvä kotikonsti yskään.

Hunajalla makeutettua piparminttuteetä voi myös kokeilla. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei kofeiinia suositella lapsille. Katso siis, että teessä on vain sellaisia aineita, joita haluat antaa lapsellesi.

Voiko vauvalle antaa yskänlääkettä?

Vauvoille ei voi antaa yskänlääkettä, koska yleiset yskänlääkkeet vaikuttavat keskushermostoon ja niistä voi tulla voimakkaita sivuvaikutuksia.

Milloin kannattaa ottaa yhteys lääkäriin?

Jos lapsella on kova ja pitkittynyt yskä ja lapsi on alle puolivuotias, ota yhteys lääkäriin. Jos lapsella esiintyy hengitysvaikeuksia, on myös syytä ottaa välittömästi yhteys lääkäriin.

Lue myös:

Lähteet: Kid NurseCommonSenseHome.com | verywellfamily

Mitä mieltä olet artikkelista?