Lapsella on kuumetta ja ripulia ­– hampaita siis tulossa. Lapsi, jonka hampaat puhkeavat myöhään, saa vahvemman purukaluston. Jos äidillä ja isällä on ollut hammasraudat, tulee jälkikasvu kokemaan saman kohtalon. Lasten hampaisiin liittyviä uskomuksia on lukuisia, mutta ovatko ne totta vai tarua? Suuhygienistit vastaavat.

1. Myöhään puhkeavista hampaista tulee vahvemmat

Lapsille puhkeavat hampaat eri aikataulussa, toisille aikaisin, toisille myöhemmin. Jokainen lapsi saa hampaansa jossain vaiheessa, eikä hampaiden tulon ajankohdalla ole juurikaan merkitystä. Hampaat eivät myöskään ole vahvemmat, jos ne puhkeavat myöhässä. 2. Hampaat tulevat pareittain

Kyllä, hampaat puhkeavat usein pareittain. Ja monesti myös symmetrisesti. Ensin tulevat etuhampaat alas ja ylös.

Ensimmäiset poskihampaat puolestaan tulevat tavallisesti ennen kulmahampaita. Mutta hampaat voivat tulla myös eri järjestyksessä, eikä se haittaa mitään.

3. Kun hampaita tulee, lapsi sairastaa

Hampaidentuloa pidetään syypäänä niin kuumeeseen kuin ripuliinkin, mutta mitään selvää yhteyttä hampaiden puhkeamisen ja sairastamisen välille ei ole löytynyt.

Syynä sairastamiselle voi ennemminkin olla se, että hampaat tulevat usein samaan aikaan kun imetys päättyy ja lapsi menettää joitakin rintamaidon suojaavia vaikutuksia immuunijärjestelmässä. Näin alkaa vaihe, jossa monet lapset ovat sairaita ensimmäistä kertaa.

Ripulia aiheuttaa usein enemmän kiinteisiin ruokiin siirtyminen kuin hampaiden puhkeaminen. Sen sijaan on havaittu, että kuume tuntuu kiihdyttävän hampaan paljastumista.

4. Hampaiden puhkeaminen sattuu 

Hampaiden puhkeaminen on epämiellyttävää. Monet lapset ovat ärtyneitä, kuolaavat ja nukkuvat huonosti.

Mutta tässä on suuria eroja. Jotkut eivät huomaa lapsessaan mitään erityistä muutosta. Jos lapsesi kärsii hampaidentulosta, voi kylmä pururengas olla hyvä helpotus.

5. Lapset perivät vanhempiensa hampaat 

Monet uskovat, että hampaat ovat perinnöllisiä ja lapsi perisi vanhemmaltaan esimerkiksi vahvat hampaat tai taipumuksen saada helposti reikiä. Tämä ei pidä paikkaansa.

Mutta huomaa, että lapset perivät kuitenkin tottumuksia, erityisesti äitien tapoja. Jos äiti syö karkkia joka päivä, on todennäköistä, että lapsikin tekee niin.

6. Jotkut hampaat ovat alttiimpia reikiintymiselle 

Tämä on totta. Jotkut hampaat ovat hypomineralisoituneita. Tämä tarkoittaa, että hampaiden muodostuessa on tapahtunut virhe ja hammaskiille ei ole niin voimakas.

Nämä hampaat ovat hauraampia ja alttiimpia lohkeamiselle ja reikiintymiselle. Jos hampaat ovat tällaiset, hammaslääkärissä pitäisi käydä tavallista useammin.

7. Lapsi voi harjata hampaat itse

Lapsi tarvitsee apua aikuisilta hampaiden pesussa 10-vuotiaaksi asti. Lapsi voi toki osallistua harjaukseen ja harjata itsekin, mutta suurin osa harjauksesta pitäisi silti olla aikuisen tekemää.

8. Narskuttaminen on vaarallista

Lapsen hampaiden narskuttaminen on tavallisempaa, mitä monet luulevat. Narskutus ei ole vaarallista. Syystä tai toisesta useimmat lapset lopettavat narskuttamisen kuudenteen ikävuoteen mennessä.

9. Jos vanhemmalla on ollut hammasraudat, lapsenkin hampaita oiotaan 

Ei pidä paikkaansa. Lapsella on omat hampaansa, ei äidin tai isän. Oikomistarve voi tosin olla perinnöllistä, jos lapsi on perinyt pienen leuan toiselta vanhemmaltaan ja lisäksi isot hampaat. Muutoin asioilla ei ole suoraa yhteyttä.

10. Illalla hampaiden harjauksen jälkeen ei tule enää syödä

Juuri niin. Fluorihammastahna ja sylki tarvitsevat aikaa työskennellä. Jos hampaita rasitetaan hampaiden pesun jälkeen uudella happohyökkäyksellä eli syömällä tai juomalla jotain muuta kuin vettä, hampaat pitää harjata uudelleen.

Mitä mieltä olet artikkelista?