Monessa kotitaloudessa on tapana, että tiskiainetabletteja säilytetään keittiössä tiskialtaan alapuolella sijaitsevassa kaapissa. Se ei missään nimessä ole hyvä sijainti, sillä kaapissa on vain harvoin lukkoa ja se on aivan konttaavan vauvan tai kävelemään oppineen taaperon käsien korkeudella.

Viimeksi päivitetty 22.11.2022

Tiskikoneen pesutabletit ovat voimakkaan ärsyttäviä ja pehmeän tyynymäiset tiskiainekapselit saattavat sisältää jopa syövyttävää emästä – silti niitä säilytetään yleisesti keittiön tiskialtaan alla olevassa kaapissa.

 

 



 

Monet kapseleista on pakattu itsestään lämpimässä vedessä sulavaan kelmuun, jonka pinta tuntuu suussa suhteellisen neutraalilta.

Sisällä oleva liuos on kuitenkin voimakkaan ärsyttävää ainesta ja saattaa sisältää syövyttävän emäksisiä kemikaaleja, jotka nieltynä aiheuttavat vakavan vaurion kurkun tai ruokatorven limakalvoon.

”Emäksinen pesuaine ei välttämättä maistu välittömästi pahalta, joten lapselle ei tule tarvetta lopettaa tabletin imeskelyä. Päätyessään suun, nielun, ruokatorven tai vatsalaukun limakalvoille emäksinen pesuaine voi aiheuttaa kemiallisen palovamman”, kuvailee teho- ja ensihoitolääkäri Maria Kaista HUS:n Myrkytystietokeskuksesta.

Kemiallinen palovamma on kavala vaaratekijä, sillä se ei välttämättä välittömästi oireile kipuna. Kiputuntemus voi kehittyä viiveellä, ja yleensä tällöin vaurioita on jo tapahtunut.

Mitä tehdä, jos tabletti päätyy lapsen suuhun?

Jos lapsi on työntänyt tabletin tai kapselin suuhunsa ja se on yhä näkyvissä, se tulee heti poistaa – varovasti, jottei sitä työnnä vahingossa syvemmälle.

”Tämän jälkeen paras ja tärkein ensiapu on suun huuhteleminen runsaalla vedellä, riittävän pitkään. Jos on kyse voimakkaasta emäksestä, huuhtelua olisi suositeltavaa jatkaa jopa 30 minuuttia. Jos lapsi on tarpeeksi vanha osatakseen purskutella, se auttaa suun puhdistamisessa”, neuvoo Kaista.

Emäsvammojen kohdalla huolellinen huuhteleminen on Kaistan mukaan tärkeämpää kuin nopea sairaalaan lähteminen – ensimmäisen puolen tunnin aikana pystytään ehkäisemään vammojen pahenemista, ja niitä minuutteja ei voida sairaalassakaan saada takaisin

”Tärkeintä on saada paha pois ennen kuin se aiheuttaa syöpymävauriota, ja paras konsti nestemäisen emäksisen aineen poistamiseen on huuhtelelminen, olipa se sitten iholla, suussa tai silmässä. Jos iholla on vaatteita tai koruja, joihin ainetta on roiskunut, ne tulee poistaa ennen huuhtelua.”

Jos kapseli on jo nielaistu, mitään neutralisointikeinoa ei ole. Päivystyskäynti voi myös tällöin olla tarpeen, ja tämän vuoksi kannattaa soittaa Myrkytystietokeskukseen. Myrkytyskeskus arvioi aineen vakavuuden ja myrkytysriskin ja kertoo, onko tarve lähteä sairaalaan vai voiko tilannetta turvallisesti seurata kotona.

”Jos voimakasta emäksistä ainetta on joutunut ruokatorveen tai mahalaukkuun, lääkehiiltä ei missään nimessä saa antaa. Lääkehiili ei sido emäksistä ainetta, mutta haittaa tähystyksen tekemistä ja optimaalisen hoidon antamista lapselle”, painottaa Kaista.

Tiskiainetabletit ovat usein kirkkaan värisiä, ja niiden ulkomuoto kiinnostaa pientä lasta. Tiskiainetabletit, kuten muutkin voimakkaat pesuaineet, tulisi sijoittaa joko lukolliseen siivouskaappiin tai vaihtoehtoisesti kaappiin korkealle hyllylle niin, että lapsilla ei ole mahdollisuutta ylettyä niihin omillaan. Kuva: iStock
Tiskiainetabletit ovat usein kirkkaan värisiä, ja niiden ulkomuoto kiinnostaa pientä lasta. Tiskiainetabletit, kuten muutkin voimakkaat pesuaineet, tulisi sijoittaa joko lukolliseen siivouskaappiin tai vaihtoehtoisesti kaappiin korkealle hyllylle niin, että lapsilla ei ole mahdollisuutta ylettyä niihin omillaan. Kuva: iStock

Voi aiheuttaa elinikäiset vauriot tai tukehtumiskuoleman

Emäksisen pesuaineen aiheuttama kemiallinen palovamma voi pahimmillaan tarkoittaa elinikäisiä vaurioita suun, nielun ja ruuansulatuselimistön limakalvoille. Onneksi näin tapahtuu varsin harvoin.

”Voimakkaan emäksinen tai hapan aine saattaa nieltynä syövyttää reiän läpi nielusta tai vatsalaukusta. Jos limakalvon epiteelikerros vaurioituu tarpeeksi, ei limakalvo välttämättä enää pysty uusiutumaan. Tällöin limakalvon tilalle kasvaa sidekudosarpea, joka ei toimi limakalvon tavoin. Esimerkiksi syöminen ei välttämättä onnistu normaalilla tavalla.”

Jos voimakkaasti ärsyttävää tai emäksistä pesuainetta joutuu kurkunpäähän tai henkitorveen, voi sen aiheuttama ärsytys johtaa välittömästi kurkunpään turpoamiseen jopa umpeen – tällöin hengitys ei kulje ja lapsi tukehtuu.

Tiskiainekapselit, kuten muutkin voimakkaat pesuaineet, tulisi sijoittaa joko lukolliseen siivouskaappiin tai vaihtoehtoisesti kaappiin korkealle hyllylle niin, että lapsilla ei ole mahdollisuutta ylettyä niihin omillaan.

Lue lisää turvallisuudesta lapsiperheen kotona:

 

Mitä mieltä olet artikkelista?