Moni viisikuinen vauva on jo löytänyt säännöllisen vuorokausirytmin, mutta osalla yöuni voi olla vielä epäsäännöllistä ja levotonta. Lue, miten voit alkaa johdatella vauvaa kohti säännöllisempää rytmiä ja parempia yöunia.

Viimeksi päivitetty 22.3.2020

Viisikuisella vauvalla on biologiset valmiudet säännölliseen vuorokausirytmiin, ja monet vauvat ovatkin jo löytäneet selkeän rytmin. Vauva nukkuu päiväunia vielä useassa jaksossa, mutta pisimmät unet ajoittuvat yleensä yöhön.Osalla vauvoista unirytmi on kuitenkin vielä epäsäännöllinen viiden kuukauden iässäkin. Jos vauva on kärsinyt esimerkiksi koliikista, aiemmasta itkuisuudesta ja sen rauhoittelusta on voinut jäädä nukahtamistottumuksia, jotka hidastavat unirytmin kehittymistä. Myös esimerkiksi flunssat, ruoka-aineallergiat ja hampaiden puhkeaminen voivat tehdä unesta epäsäännöllistä ja levotonta.

Jos vauvan unirytmi on vielä epäsäännöllinen, voit alkaa johdatella vauvaa kohti säännöllisempää rytmiä.

Tee näin

Muista päiväaktiivisuus. Leiki ja seurustele vauvan kanssa päiväaikaan. Hyvän yöunen perusta on riittävä yhdessäolo ja puuhailu päivällä.

Säännöllisyys kunniaan. Anna vauvallesi mahdollisuus nukahtaa päiväunille suunnilleen samaan aikaan joka päivä. Jos vauva meinaa nukahtaa ennen suunniteltua uniaikaa, voit hienovaraisesti yrittää saada hänet pysymään vielä hereillä. Itkuista vauvaa ei kuitenkaan kannata väkisin pitää hereillä.

Ei liian pitkiä päiväunia. Jos päiväunet meinaavat venyä liian pitkiksi, voit herätellä vauvaa tunnin, kahden tai kolmen kuluttua. Olisi hyvä, että vauva olisi hereillä ainakin 4–5 tuntia ennen yöunia.

Hidasta rytmiä illan tullen. Rauhoittakaa arkiset puuhat hyvissä ajoin ennen yöunille käymistä. Osa vauvoista tarvitsee aikaa pystyäkseen rauhoittumaan ja rentoutumaan.

Muista iltarutiinit. Jokaisella perheellä on omat iltarutiininsa, mutta tärkeintä on, että ne toistuvat joka ilta mahdollisimman samanlaisina ja samaan aikaan. Ne kertovat vauvalle lähestyvästä uniajasta ja auttavat häntä rauhoittumaan unille.

Opetelkaa itsekseen nukahtamisen taito. Jos vauva on tottunut nukahtamaan esimerkiksi syliin, nyt on hyvä aika vähitellen auttaa vauvaa oppimaan itsekseen nukahtamisen taito. Tämä on tärkeää etenkin, jos vauva heräilee runsaasti öisin. Voit aluksi olla vauvan lähellä, kunnes hän nukahtaa. Jos vauva hermostuu, rauhoittele häntä esimerkiksi silittelemällä. Tuttu uniriepu, -lelu tai tutti voi auttaa vauvaa nukahtamaan itsekseen.

Mitä mieltä olet artikkelista?