Kun vauva on 5 kuukauden ikäinen, mitä hän osaa, miten hän kehittyy ja minkä kokoinen hän on? Lue 5 kk ikäisen vauvan kehityksestä.

Viimeksi päivitetty 25.1.2005

Viisikuisena vauvasi osaa monenlaista, ja jotkut vauvat saattavat lähteä tässä vaiheessa jo liikkeellekin. Toisille 5 kk ikä voi olla turhauttava, kun mieli tekisi jo lähteä pidemmille tutkimusretkille, mutta motoriikka ei aivan vielä riitä.

Varaudu keksimään paljon viihdykettä vauvallesi, sillä lattialla makoilu ja lelujen katselu ei välttämättä enää riitä pitämään tätä tyytyväisenä.

Vauvan koko

  • Vauvan paino: Viisikuinen tyttövauva painaa 5,7–8,5 kg ja poikavauva painaa 6,1–9,1 kg
  • Vauvan pituus: Viisikuinen tyttövauva on 61–69 cm ja poikavauva on 63–72 cm pitkä.
  • Vaatekoko: 62-68
  • Kengän koko: 17
  • Hatun koko: 43–44 cm

Muistathan, että arviot vauvan koosta ovat suuntaa-antavia, sillä yksilöllinen vaihtelu on suurta.

Taitojen kehitys

Kiihkeitä liikkumisyrityksiä

Nyt vauvasi osaa nousta suorien käsivarsiensa varaan päinmakuulla ollessaan. Kääntyminen selältään vatsalleen ehkä sujuu jo, ja vauva harjoittelee ahkerasti kääntymistä päinmakuulta selälleen. Selinmakuulla ollessaan vauva tarttuu polviinsa ja varpaisiinsa. Jotkut lapset alkavat jo viiden kuukauden iässä vähitellen ryömiä ja vetää itseään eteenpäin.

Vauva oppii poimimaan lattialta lelun katsomatta käsiään. Hän käyttää esineeseen tarttumiseen koko kättään tai käsiään, mutta irrottaa otteensa, kun tuot hänen eteensä jotakin muuta kiinnostavaa. Vauva osaa nyt vaihtaa lelua kädestä toiseen.

Vauva erottaa muodot, värit ja koot

Vauvasi kasvaa viikko viikolta tietoisemmaksi pieneksi ihmiseksi. Viiden kuukauden iässä hän osaa erottaa toisistaan kolme esinettä muodon, värin ja koon perusteella.

Joko vauvasi on saanut hampaita? Ensimmäiset maitohampaat puhkeavat yleensä 4-5 kuukauden iässä. Jos tuloaan tekevät hampaat kiusaavat vauvaa, pakastimessa jäähdytetty purulelu voi helpottaa lapsen oloa.

Vierastus tekee tuloaan

Viiden kuukauden iässä vauvan side omiin vanhempiin vahvistuu ja epäluulo vieraita ihmisiä kohtaan kasvaa. Lapsi iloitsee tutut kasvot nähdessään ja saattaa pelästyä tuntemattomia ihmisiä kohdatessaan. Tätä kutsutaan vierastamiseksi.

Pienet leikkituokiot vanhempien kanssa ovat lapselle tärkeitä. Leikit, joihin sisältyy katsekontakti, hymyily ja ääntely yhdessä vanhemman kanssa, ovat vauvan mieleen. Esimerkiksi niin sanottu kukkuu-leikki on lapsesta todella hauska: Peitä kasvosi käsilläsi ja paljasta ne hihkaisemalla samalla ”Kukkuu!”. Vauvan kikatus on mitä mainioin palkinto!

Kommunikoi vauvasi kanssa monipuolisesti

Vauva pitää toistosta ja samojen asioiden tekemisestä yhä uudelleen. Hän kuuntelee mieluiten yksinkertaisia sanoja ja lauseita, laulua ja ”vauvapuhetta” ja vastailee mielellään kysymyksiin. Hän viihtyy myös peilin edessä ja hymyilee usein peilikuvalleen.

Viiden kuukauden iässä vauvan perustemperamentti alkaa olla selvillä. Vauvalle on tärkeää, että hänen kontaktinottoyrityksiinsä reagoidaan. Käytä lapsen kanssa keskustellessasi kaikkia mahdollisia kanavia sanoista äänensävyihin ja ilmeistä eleisiin ja kosketukseen. Näin luot hyvän pohjan merkitysten oppimiselle.

Nukkuminen

Vauvanvuoden puolivälin lähestyessä vauvalle alkavat kehittyä kaikki unelle tyypilliset vaiheet, ja näin vauvan uni alkaa vähitellen muistuttaa vanhemman lapsen unta.

Selkeää päivärytmiä ja säännöllisiä nukkumaanmenoaikoja kannattaa noudattaa niin vauvan kuin muiden perheenjäsenten jaksamisen tukemiseksi.

Lue lisää Uniliiton sivuilta.

Imetys ja ravinto

Viiden kuukauden iässä vauva voi jatkaa totuttelua kiinteisiin ruokiin pieninä annoksina. Kasvisten, marjojen ja hedelmien rinnalle voidaan nyt nostaa kana, kala, kananmunat ja viljatuotteet.

Vauvoille silti suositellaan täysimetystä 6 kk ikään saakka. Silloin, kun imetys ei ole mahdollista, vauva saa korvikemaitoa.

Kiinteiden aloittamisesta voit lukea lisää täältä: Kiinteiden aloitus – näin teet sen turvallisesti ja oikein

THL:n D-vitamiinin saantisuositusten mukaan täysimetetyille vauvoille sekä vauvoille, jotka saavat päivittäin alle 500 ml äidinmaidonkorviketta suositellaan 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Jos lapsi saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin D-vitamiinin saantisuositus on 6 mikrogrammaa vuorokaudessa ja jos lapsi saa päivittäin yli 800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin 5 kk ikäisen D-vitamiinin saantisuositus on 2 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Rokotukset

5 kk ikäiselle vauvalle annetaan rotavirusrokote (annos 3/3), pneumokokkirokote (annos 2/3) ja viitosrokote (annos 2/3).

Hampaat

Ensimmäiset hampaat puhkeavat keskimäärin 7 kuukauden iässä, mutta on vauvoja, jotka syntyvät ensimmäiset hampaat suussa. Ensimmäisenä puhkeavat yleensä alaetuhampaat ja pari kuukautta myöhemmin ilmestyvät yläetuhampaat. Niitä seuraavat tavallisesti yläetuhampaiden viereen puhkeavat hampaat.

Lue lisää vauvan hampaiden kehityksestä: Kutinaa, kuolaa ja kiukkua – hampaiden puhkeaminen on hidas prosessi

Vauvan 12 kuukautta

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?