Yksivuotias tyttölapsi painaa 8–11,8 kg ja on 71–81 cm pitkä.
Yksivuotias poikalapsi painaa 8,2–12,7 kg ja on 72–82 cm pitkä.

Viimeksi päivitetty 25.1.2005

Onneksi olkoon – vauvavuosi on nyt takanapäin ja lapsestasi on tullut taapero! Lapsi ei toki muutu yhdessä yössä vauvasta isoksi, mutta yksivuotispäivä on silti suuri merkkipaalu elämässänne. Joko olette viettäneet lapsen ensimmäiset syntymäpäiväjuhlat?

Kävelyharjoituksia

Vuoden iässä lapsi voi jo kävellä vauhdikkaastikin – tai sitten ei vielä ollenkaan. Kumpikin on täysin normaalia. Useimmat lapset harjoittelevat kävelemistä nyt ahkerasti liikkumalla esimerkiksi huonekaluista tukea ottaen. Voitte harjoitella myös yhdessä niin, että kävelytät lasta pitämällä häntä kiinni yhdestä kädestä tai molemmista käsistä.

Myös lapsen hienomotoriikka kehittyy jatkuvasti. Pinsettiote on hallussa lähes kaikilla yksivuotiailla. Lapsi pystyy varsin näppärästi poimimaan suuhunsa esimerkiksi herneitä tai marjoja. Suuhun eksyy helposti myös syötäväksi kelpaamattomia pieniä esineitä, joten olethan tarkkana, ettei lapsi joudu tukehtumisvaaraan.

Luottamus kasvaa

Lapsi on nyt saattanut päästä pahimman vierastamisvaiheen yli ja alkaa suhtautua luottavaisesti tuntemattomiinkin ihmisiin. Samalla lapsi oivaltaa entistä paremmin siteensä omiin vanhempiinsa, ja siksi vanhempien poissaolo saattaa surettaa, itkettää ja hämmentää, vaikka lapsella ei olisikaan pelokas tai turvaton olo.

Yksivuotiaana lapsesta on mukava antaa toisille tavaroita ja kuulla kiitos palkinnoksi. Hetkeä myöhemmin hän tosin saattaa palata hakemaan esineen takaisin itselleen. Yksivuotias tietää jo, että hän voi myös päättää olla antamatta pyytämääsi esinettä ja pitää sen itsellään ilkikurisesti hymyillen.

Oma tahto voimistuu

Yksivuotias ymmärtää monet yksi- ja kaksitavuiset sanat. Monet lapset sanovat ensimmäisen sanansa vuoden korvilla, mutta on myös täysin normaalia, jos lapsesi ei vielä sano yhtään ymmärrettävää sanaa.

Lapsen oma tahto on nyt voimakas. Kun asiat toteutuvat lapsen toivomalla tavalla, hän iloitsee suuresti kokemastaan vallantunteesta ja siitä, että hän voi vaikuttaa asioiden kulkuun. Lapsen jokaiselle mieliteolle ei silti voi antaa periksi. Vanhempiensa johdonmukaisella opastuksella lapsi oppii, mitkä ovat kiellettyjä ja mitkä sallittuja asioita.

Mitä mieltä olet artikkelista?