Kolmekuinen tyttövauva painaa 4,8-7 kg ja on 56-65 cm pitkä.
Kolmekuinen poikavauva painaa 5-7,8 kg ja on 57-66 cm pitkä.

Viimeksi päivitetty 25.1.2005

Vauvasi on nyt kolmen kuukauden ikäinen, ja vauvavuoden ensimmäinen neljännes on takanapäin. Hänen motorinen kehityksensä kiihtyy, ja hän kiinnostuu yhä enemmän ympäröivästä maailmasta.

Vauva tarttuu leluihin

Nyt vauvaltasi alkaa onnistua esineisiin tarttuminen. Hän ehkä jo heilutteleekin helistintä omin avuin. Esimerkiksi leikkimatolla makoillessaan vauva kurottautuu eteensä asetettuja leluja kohti. Hän kiinnostuu myös omista vaatteistaan, tarttuu niihin ja kiskoo niitä. Vauva tutustuu esineisiin käsillään ja suullaan. Huolehdithan, että vauvan ulottuvilla on vain sellaisia leluja, joita hän voi huoletta maistella ja purra.

Vauva osaa tehdä jo kahta asiaa yhtä aikaa, esimerkiksi imeä jotakin ja katsella jotakin muuta. Hän pystyy nostamaan päinmakuulla päänsä ja rintakehänsä maasta ja tukemaan itseään käsivarsiensa varassa. Vauvan potkuihin tulee lisää voimaa.

Itseilmaisua liikkeillä ja ilmeillä

Kolmikuinen vauva pitää omasta äänestään ja leikittelee sillä yhä ahkerammin ja rohkeammin. Hän oivaltaa entistä paremmin, että hänen ääntelyynsä ja liikkeisiinsä reagoidaan. Nyt saatat myös päästä nauttimaan vauvan ihanasta kikatuksesta: Monet vauvat nauravat ääneen kolmen kuukauden iässä.

Vauva alkaa hiljalleen käsittää, että sanoilla voi ilmaista ajatuksia ja tunteita. Ääntelyn ohella vauva ilmaisee tarpeitaan ja tunteitaan liikkeillä ja kasvojen ilmeillä. Vauva osaa jo odottaa toistuvia tapahtumia, kuten nukkumaanmenoa ja kylpemistä. Jos kylpeminen pitkän kaavan mukaan kiinnostaa sinua ja vauvaa, kolmekuisen kanssa voi aloittaa vauvauinnin.

Vauva seuraa tarkasti vanhempiensa liikkeitä

Muun vuorovaikutuksen ohella kehonkieli ja koskettaminen ovat vauvalle hyvin tärkeitä. Erityisesti koskettaminen on vauvalle jopa elintärkeää ja edistää tämän kehitystä monin tavoin. Vauva nauttii fyysisestä läheisyydestä, sylissä olemisesta ja hoitorutiineista.

Vauva alkaa osoittaa pitävänsä joistakin ihmisistä enemmän kuin toisista. Vauva seuraa vanhempiensa liikkeitä tarkasti. Hän ei pidä siitä, jos vanhemmat menevät pois näköetäisyydeltä, mutta innostuu taas heidät taas nähdessään.  Vauva ottaa katsekontaktin vanhempiinsa yhä useammin.

Mitä mieltä olet artikkelista?