Lapsi lähestyy kovaa vauhtia kolmen ikävuoden rajapyykkiä. Itsenäinen pukeutuminen sujuu jo, vaikka kengät saattavatkin vielä eksyä vääriin jalkoihin. Lapsen mielikuvitus kehittyy, mikä saattaa ilmetä pelkoina ja painajaisina.

Viimeksi päivitetty 13.10.2010

Nyt lapsi on melkein kolmevuotias ja osaa jo monenlaista ihan itse. Monet lapset pystyvät tässä iässä riisumaan ja pukemaan itse ainakin helppoja vaatteita, kuten riittävän löysiä paitoja ja housuja. Lapsen keskittyessä sukkienkin pukeminen saattaa onnistua. Kengät voivat mennä vielä helposti vääriin jalkoihin, ja myös vetoketjujen ja nappien kanssa lapsi tarvitsee usein vielä apua.Useimmat kolmevuotiaat ovat hyvin energisiä, joten on tärkeää, että lapsi saa purkaa energiaansa riittävästi. Huolehdi, että lapsellasi on päivän mittaan tarpeeksi touhua ja tilaisuuksia kokeilla erilaisia puuhia. Jos lapsi on rauhallisempi puuhastelija, mieti, miten voisit saada hänet liikkumaan enemmän. Television ja älylaitteiden ääressä vietettyä aikaa on syytä rajoittaa.

Mielikuvitus kehittyy

Lapset ovat kovin erilaisia sosiaalisuuden suhteen. Jotkut lapset ovat erittäin sosiaalisia ja haluavat leikkiä toisten kanssa niin usein kuin mahdollista, toiset leikkivät välillä muiden kanssa ja välillä yksin. Jotkut lapset viihtyvät myös erittäin hyvin yksin. Jos lapsi halua olla omissa oloissaan, lapsen täytyy saada siihen mahdollisuus.

Lapsen mielikuvitus kehittyy nyt kovaa vauhtia. Vilkkaan mielikuvituksen ansiosta lapsi keksii helposti itselleen tekemistä, eikä tylsiä hetkiä yleensä tule. Mielikuvitus voi heijastua myös pelkoihin ja painajaisiin, joita lapsella saattaa olla nyt enenevissä määrin. Osoita lapselle, että ymmärrät, mitä hän pelkää, mutta näytä, että itse et ole peloissasi. Kuuntele, jos lapsi haluaa puhua peloistaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?