Nyt lapsi kävelee samalla tavalla kuin aikuinen eikä siksi kaadu enää yhtä helposti kuin ennen. Hienomotoriikka kehittyy, ja lapsi viihtyy piirtämisen ja rakenteluleikkien parissa. Myös mielikuvitus- ja roolileikit kiehtovat lasta.

Viimeksi päivitetty 13.10.2010

Kahden ja puolen vuoden iässä lapsi on motorisesti jo hyvin taitava. Hän osaa kävellä samalla tavalla kuin aikuinen ihminen, liikuttaen jalkoja kantapäästä varpaisiin. Siksi lapsi ei enää kaadu yhtä helposti kuin aiemmin. Hän osaa juosta, kiivetä portaat ylös ja ehkä myös hyppäämään kaatumatta.Kun lapsi on alkanut kävellä, hänellä saattaa olla jonkin aikaa niin sanotut länkisääret. Sääret suoristuvat yleensä lapsen kasvaessa, viimeistään 4-5 vuoden iässä. Kolme vuotta täytettyään lapsi saattaa myös olla pihtipolvinen, mutta asento normalisoituu yleensä viimeistään kouluikään mennessä.

Hienomotoriikka kehittyy

Jos jalan tai säären asento ei aiheuta ongelmia lapsen kävelemiselle tai juoksemiselle, se merkitsee yleensä, ettei ongelma ole kovin vakava ja asento normalisoituu itsestään. Jos asento kuitenkin vaikeuttaa lapsen kävelemistä tai juoksemista, on syytä ottaa yhteyttä neuvolaan tai terveyskeskukseen, joka voi antaa lähetteen eteenpäin erikoislääkärille.

Lapsen hienomotoriset toiminnot kehittyvät jatkuvasti. Monet lapset piirtävät mielellään paperille ja rakentavat palikoista erilaisia rakennelmia. Heistä on myös hauskaa kaataa esimerkiksi hiekkaa ja vettä laatikosta tai ämpäristä toiseen.

Leikki on lapsen työtä

Lapset on luotu leikkimään, ja leikkiminen onkin lapsen työtä. Lapset tutkivat maailmaa leikin kautta, ja kokeileminen on keino oppia lisää omasta itsestään ja ympäröivästä maailmasta.

Seuraamalla lapsesi leikkimistä ja hänen mieltymyksiään opit tuntemaan lapsesi paremmin. Tarkkaile erityisesti, miten hän tekee aloitteen leikin aloittamiseksi, ja miten itse reagoit siihen. Aikuiset eivät aina hyväksy kaikkia lasten leikkejä, mutta meidän on varottava rajoittamasta liiaksi lapsen mielikuvitusta ja kokeilunhalua.

Leiki lapsesi kanssa

Varaa aikaa leikkimiseen. Vaikka iltaisin kotona odottaakin monta askaretta, lapselle on tärkeää, että vanhempi ehtii leikkiä hänen kanssaan edes pienen tovin. Lapsesta on aivan ihanaa, että leikit hänen kanssaan pikkuautoilla, pulkkailette yhdessä tai rakennat hänen kanssaan hiekkalinnoja.

Lapsen mielikuvitus kehittyy jatkuvasti, ja se näkyy myös tämän leikeissä. Mielikuvitus- ja roolileikit kiinnostavat yhä enemmän. Leikkiruuat, lääkäritarvikkeet ja muut aikuisten maailmaa jäljittelevät lelut kiehtovat monia lapsia tässä iässä.

Mitä mieltä olet artikkelista?