Tässä iässä lapsi leikkii yhä enemmän – erityisesti roolileikit kiehtovat. Lapsi nauttii myös yhteisistä lukuhetkistä aikuisen kanssa. Ääneen lukeminen kehittää lasta monin tavoin.

Viimeksi päivitetty 13.10.2010

Kolmea ikävuotta lähestyvä lapsi on leikkisässä iässä. Hän jaksaa jo keskittyä samaan leikkiin tovin ja nauttii erityisesti roolileikeistä, kuten leikkiruokien valmistamisesta. Ehkä oletkin jo saanut ”maistella” hänen kokkauksiaan?


 


Tässä iässä lapsi pitää yleensä kovasti siitä, että hänelle luetaan ääneen. Lukeminen onkin hyvä tapa viettää aikaa yhdessä, sillä se kehittää lasta monin tavoin: Se kasvattaa lapsen sanavarastoa ja vahvistaa tämän sosiaalisuutta, mielikuvitusta, eläytymiskykyä ja empaattisuutta. Lapselle lukemisella on myös yhteys parempaan koulumenestykseen.

Yhdessä lukeminen on hyödyllistä koko perheelle, sillä se vahvistaa kokemusta yhdessäolosta, synnyttää vuorovaikutusta lapsen ja vanhemman välille ja auttaa aikuista oppimaan ja keskustelemaan lapsen kiinnostuksenkohteista. Lukemisen voi tuoda osaksi arkea päivittäisen lukuhetken kautta.

Kirja lapsen mielentilan mukaan

Valitse ajankohta, jolloin lapsi on sopivan rauhallisella tuulella, mutta ei kuitenkaan yliväsynyt. Valitse lapsen mielentilaan sopiva kirja. Jos hän on jännittynyt, kannattaa valita kirja, joka innostaa liikkumiseen ja fyysiseen osanottoon, esimerkiksi kirja, jossa on avattavia ja suljettavia luukkuja tai muita liikkuvia osia.

Jos haluat lapsen rauhoittuvan, valitse kirja, jonka teksti on riimitettyä. Järjestä lukuhetki tiettynä ajankohtana, esimerkiksi lounaan jälkeen, ennen aamupäivän lepohetkeä tai illalla ennen nukkumaanmenoa.

Suunnitelmallista ajankäyttöä

Vaikka lapsi on vielä pieni, arkenne saattaa tuntua nyt helpommalta kuin esimerkiksi vuosi sitten. Lapsi ehkä nukkuu jo melko hyvin, ja te vanhemmat saatte enemmän kahdenkeskistä aikaa iltaisin. Nämä hetket ovat tärkeitä parisuhteenne ja siten koko perheen kannalta, sillä vanhempien välien ollessa kunnossa yleensä koko perhe voi hyvin.

Yhteisen ajan ohella kummankin osapuolen voi olla hyväksi viettää välillä aikaa myös itsekseen. Kotiaskareiden määrä kasvaa lasten myötä, pyykinpesu vaatii aikansa, samoin ruoanlaitto. Ajankäyttö vaatii lapsiperheessä suunnitelmallisuutta, joten sopikaa siitä, miten haluatte käyttää vapaa-aikanne. Teidän pieni perheenne on oma pieni arvokas yhteisönsä, ja teidän toimintanne osoittaa, mitä arvoja yhteisöllänne on.

Lähde: Lukukeskus

Mitä mieltä olet artikkelista?