Lapsen kasvu ja kehitys: Luetaanko kirjaa?
Tämän ikäiset lapset pitävät kovasti siitä, että heille luetaan ääneen. Jos olet hyvä lukemaan, lapsi nauttii siitä senkin jälkeen, kun hän on oppinut lukemaan itse.

Valitse ajankohta, jolloin lapsi on sopivalla tuulella, mutta ei kuitenkaan yliväsynyt. Valitse lapsen mielentilaan sopiva kirja. Jos hän on jännittynyt, kannattaa valita kirja, joka innostaa liikkumiseen ja fyysiseen osanottoon, esimerkiksi kirja, jossa on avattavia ja suljettavia luukkuja tai muita liikkuvia osia.

Jos haluat lapsen rauhoittuvan, valitse kirja, jonka teksti on riimitettyä. Järjestä lukuhetki tiettynä ajankohtana, esimerkiksi lounaan jälkeen, ennen aamupäivän lepohetkeä tai illalla ennen nukkumaanmenoa.

Pikkulapset ovat vastaanottavaisimpia tutussa ja helposti ennakoitavassa ympäristössä. Valitse joku mukava paikka ja anna lapsen valita joukosta jännittäviä ja opettavaisia kirjoja. Varmista, etteivät melu tai muut tekijät häiritse lukuhetkeänne. Istukaa mukavasti. Lapsi haluaa varmaankin kaikkein mieluiten istua sylissäsi.

Lukemisen täytyy olla hauskaa!
Valitse kirjoja, joita on hauska lukea, niin lukeminen menee aivan itsestään. Opettele tuntemaan itsessäsi piilevä näyttelijä, ja muista, että kaikkien hyvien näyttelijöiden täytyy harjoitella. Valmistaudu lukemalla kirja etukäteen. Syvenny rooliin! Ehkä se tuntuu hieman hölmöltä, mutta siitä on ehdottomasti hyötyä!

Vaihtele ääntäsi lukiessasi kirjan eri hahmojen repliikkejä. Silmät ja silmäkarvat voivat toimia ”rekvisiittana”, käytä niitä korostamaan hämmästystä, pelkoa, iloa, huumoria ja jännitystä. Varmista, että katsot lasta silmiin säännöllisin väliajoin, esimerkiksi kun kirjassa tapahtuu jotain erikoisen jännittävää tai dramaattista. Näin säilytät lapsen huomion kiinnittyneenä itseesi.

Käytä myös vartaloasi korostamaan tarinan sisältöä. Lue hauskasti, laula teksti tai korvaa päähahmon nimi lapsesi tai perheen lemmikkieläimen nimellä. Keksi itse tarinan loppu. ”Ja sitten he elivät onnellisina elämänsä loppuun asti” ei ole lainkaan niin hauska loppu kuin: ”Ja sitten he elivät ylösalaisin elämänsä loppuun asti”.

Anna lapsellesi helppotajuisia käskyjä kuten ”Märehdi kuin lehmä!”, ”Kutita vauvan jalkoja!”  ja ”Pussaa kissaa!”. Huomaat, että lapsesi innostuu pian leikistä. Lapsista on hauskaa osallistua leikkiin ääntelemällä kuin eläimet ja taputtamalla käsiä yhteen. Jos sinä naurat vapaasti, niin lapsi nauraa kanssasi. Yhteenveto: Lapset oppivat parhaiten hauskassa seurassa.

Vanhemmille: Sydämet lyövät samaan tahtiin
Ehkä teistä alkaa tuntua, että olette nyt saaneet enemmän aikaa yhdessäoloon? Jos lapsi menee muitta mutkitta nukkumaan illalla, te vanhemmat voitte viettää muutamia tunteja keskenänne. Aina ei ole yhtä helppoa suunnitella tekemisiään, joskus tekee vain mieli maata sohvalla.

Joskus on kiva kutsua vieraita kylään.  Sopikaa siitä, että teette tietyt asiat yhdessä ja toiset erikseen. Yhteiset hetket ovat tärkeitä, mutta välillä on hyvä olla myös erossa toisistaan.

Sopikaa miten haluatte käyttää vapaa-aikaanne, mitä haluatte tehdä yhdessä, miten haluatte viettää yhteisen aikanne. Kotiaskareiden määrä kasvaa, pyykinpesu vaatii aikansa, samoin ruoanlaitto. Teidän pieni perheenne on oma pieni arvokas yhteisönsä, ja teidän toimintanne osoittaa, mitä arvoja yhteisöllänne on.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeli31 kuukautta
Seuraava artikkeli33 kuukautta