Lapsi saattaa innostua piirtämisestä yhä enemmän huomatessaan, että osaa piirtää jo muutakin kuin pelkkää "suttua". Lapsi voi sairastua erilaisiin lastentauteihin, kuten kuumeiseen flunssaan tai vatsatautiin. Onneksi useimmat sairaudet ovat nopeasti ohimeneviä ja varsin vaarattomia.

Viimeksi päivitetty 13.10.2010

Joko lapsesi on aloittanut päivähoidon? Suomessa maksetaan kotihoidon tukea alle 3-vuotiaista lapsista, jotka eivät ole kunnallisessa päivähoidossa ja joista ei makseta yksityisen hoidon tukea. Jos lapsesi on vielä kotihoidossa, on hyvä muistaa, että oikeus kotihoidon tukeen päättyy pian lapsen täyttäessä kolme vuotta.


 


Päivähoidon aloitus saattaa lisätä lapsen sairastelua, sillä suurissa lapsiryhmissä erilaiset taudit tarttuvat herkästi. Useimmat sairaudet ovat nopeasti ohi meneviä: tavallisimpia ovat erilaiset flunssat ja vatsataudit. Vähitellen lapsen vastustuskyky kuitenkin paranee, eikä tämä ehkä sairastu enää yhtä helposti.

Milloin takaisin hoitoon?

Lapset, joilla on kuumetta ja huono yleiskunto, on pidettävä kotona. Lapsella on oikeus sairastaa ja levätä, eikä se onnistu äänekkäässä lapsiryhmässä. Sairaan lapsen pitäminen kotona on tärkeää myös tautien tarttumisen ehkäisyssä.

Alla on luettelo sairauksista ja suosituksia siitä, milloin lapsi voi ne sairastettuaan mennä takaisin päivähoitoon. Jos olet epävarma, ota yhteyttä lapsen lääkäriin.

Tavallisimmat lastentaudit

 • Nuhakuume (flunssa): Yleiskunto ratkaisee, ei erityisrajoituksia. Useimmiten päivähoidossa vaaditaan yksi kuumeeton välipäivä.
 • Ripuli / vatsatauti: Riippuu siitä, onko ripulin syytä löydetty vai ei. Sovittava lääkärin kanssa. Vatsataudin jälkeen lapsen on hyvä pysyä kotona ainakin yksi oireeton päivä.
 • Korvatulehdus: Yleiskunto ratkaisee, ei erityisrajoituksia.
 • Silmätulehdus: Yksi päivä hoidon käynnistämisen jälkeen. Kaikki eivät tarvitse antibioottihoitoa.
 • Keuhkoputkentulehdus: Yleiskunto ratkaisee, ei erityisrajoituksia. Useimmiten päivähoidossa vaaditaan yksi kuumeeton välipäivä.
 • Vesirokko: Ihottuman kuivuttua ja rakkuloiden arpeuduttua.
 • Vauvarokko (”kolmen päivän kuume”): Kun yleiskunto on hyvä ja kuume laskenut, ihottumasta riippumatta.
 • Enterorokko (kansanomaisesti joskus ”käsi- suu- ja jalkatauti”): Kun yleiskunto on hyvä ja rakkulat eivät enää vuoda.
 • Ontelosyylä: Ei rajoituksia.
 • Silsa (sieni-infektio): Yksi päivä hoidon käynnistämisen jälkeen.
 • Virtsatietulehdus: Yleiskunto ratkaisee, ei erityisrajoituksia.

Lapsi nauttii piirtämisestä

Lapset ovat luovia ja haluavat ilmaista itseään. Lapsen kehityksen seuraaminen on jännittävää hänen ensimmäisistä haparoivista viivoistaan koko arkin täyttäviin kiemuroihin. Hieman alle kolmevuotias lapsi saattaa jo piirtää muutakin kuin pelkkää ”suttua”: esimerkiksi ympyröitä tai naamoja. Lapsen mielikuvitus heijastuu piirustuksiin. Lapsi ilahtuu heti nähdessään omien värikyniensä jättämän jäljen paperilla.

Ehkä voitte piirtää yhdessä? Kun istuudut pöydän ääreen askartelemaan lapsesi kanssa, hän ymmärtää, että olet kiinnostunut hänen seurastaan. Tämä kannustaa lasta kokeilemaan taitojaan. Tärkeintä onkin läsnäolo: sinun ei välttämättä tarvitse kysyä lapselta, miten ja miksi tämä tekee jotain. Tämäkin on yksi asia, josta voitte joskus puhua keskenänne: joskus tarvitaan vain jonkun toisen ihmisen kannustusta!

Mitä mieltä olet artikkelista?