Tyttövauva painaa nyt 4–6,2 g ja on  50–58 cm  pitkä.  Poikavauva painaa 4,1-6,9 kg ja on  54–63 cm pitkä.

*Muista, että ihminen ei ole kone ja että jokainen vauva kehittyy omaan yksilölliseen tahtiinsa. Jos jokin lapsesi kehityksessä huolestuttaa, ota asia puheeksi neuvolakäynnillä.


Kommunikaatio ja sosiaalinen kehitys

Kuukaudessa on ehtinyt tapahtua paljon. Sen lisäksi, että vauva katsoo vanhempiaan, hän nyt myös iloitsee tuttujen ihmisten näkemisestä heiluttelemalla käsiään ja jalkojaan. Vauvan keskittyneitä kasvojen ilmeitä on hauska seurata.

Hän osaa jo erottaa toisistaan iloisen, surullisen ja vihaisen äänensävyn sekä kasvojen ilmeet. Noin kuuden viikon vanhana vauva jutellessanne jo odottaa omaa vuoroaan. Hän toistelee tiettyjä vokaaleja, ja ilmaisee iloaan jokeltelemalla.

Vauvan kanssa seurustellessasi saatat huomata, kuinka hän matkii kasvojesi ilmeitä. Vauvan ilmeet ovat vaihtelevia kuin oikullinen kevätsää: hymy muuttuu hetkessä harmitukseksi — muuttuakseen taas seuraavassa hetkessä hymyksi. Vauva myös ääntelee entistä enemmän saadakseen huomiosi. Ensimmäisiä äänteitä harjoitellaan jo: aaeee, eeeooo. Jos vauva ei itse hae kontaktia, voit auttaa häntä ottamalla häneen katsekontaktin ja puhumalla hänelle. Mene lähelle, sillä vauva näkee kasvosi parhaiten 20–30 sentin etäisyydeltä.

Älä keskeytä lasta, kun hän “juttelee” sinulle vaan anna hänen kertoa asiansa loppuun ja vastaa sitten. Juttutuokionne saattaa jatkua pitkäänkin, joskin vauva osaa kyllä ilmaista, milloin hän on saanut tarpeekseen.

Aistit ja motorinen kehitys

Nyt lapsi osaa seurata katseellaan liikkuvaa kohdetta ja pää kääntyy äänten suuntaan. Katseen tarkentaminen onnistuu jo paremmin.

Vatsallaan maatessaan vauva pystyy nostamaan päätään ja kannattelemaan sitä pienen tovin kerrallaan.  Tämä onkin hyvää harjoitusta vauvan selkälihaksille. Esineitä vauva tavoittelee jo, joskin vielä käsi pysyy nyrkissä.

Kiinnostuksen kohteet ja aktiviteetit

  • Vauva koskettelee esineitä ja tutustuu kehoonsa leikkimällä sormillaan ja varpaillaan ja suullaan.
  • Vauva tutkii käsiään ja potkii innokkaasti
  • Vauva on sosiaalinen ja puhelias eikä vierasta. Hän tykkää erityisesti toisista lapsista.
  • Vauva tarkkailee mielellään ympäristöään. Oivaa viihdykettä on kulkea ympäri taloa aikuisen sylissä ja pysähdellä tutkimaan mielenkiintoisia värejä ja muotoja.
  • Lapsi viettää paljon aikaa tarkkailemalla ja ihmettelemällä omia käsiään
  • Äänteleminen monipuolistuu, ja vauva maiskuttelee, päristelee ja harjoittelee monia muitakin ääniä. Hauskan kuuloinen pulputus luo pohjan lapsen myöhemmälle kielelliselle kehitykselle.
Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeli42. raskausviikko
Seuraava artikkeliMiten valmistautua synnytykseen?