Kaksikuinen tyttövauva painaa 4-6,2 kg ja on 50–58 cm pitkä.
Kaksikuinen poikavauva painaa 4,1-6,9 kg ja on 54-63 cm pitkä.

Viimeksi päivitetty 13.1.2018

Kahden kuukauden iässä pienokaisesi ei ole enää aivan pikkuvauva. Hän on kehittynyt kuluneina viikkoina paljon niin motorisesti kuin sosiaalisestikin. On antoisaa seurata, miten vauva kehittyy päivä päivältä enemmän omaksi pieneksi persoonakseen.

Vauvan katse seuraa liikkuvaa kohdetta

Kaksikuinen vauva osaa seurata katseellaan liikkuvaa kohdetta. Myös katseen tarkentaminen kohteeseen sujuu jo paremmin. Lapsen värinäkö on kehittynyt niin, että tämä näkee nyt erot pääväreissä.

Ääntä kuullessaan vauva kääntää päätään sen suuntaan. Vatsallaan maatessaan hän pystyy nostamaan päätään ja kannattelemaan sitä pienen hetken kerrallaan. Päinmakuulla olo ja pään kannattelu onkin hyvää harjoitusta vauvan selkälihaksille. Myös sylissä ollessaan vauva kannattelee päätään lyhyitä hetkiä, mutta vauvan niskaa pitää vielä tukea.

Vauva tutustuu kehoonsa

Kahden kuukauden iässä vauva tavoittelee jo leluja, mutta hänen kätensä pysyvät vielä suurimmaksi osaksi nyrkissä. Hän tutkii käsiään ja tutustuu kehoonsa leikkimällä sormillaan, varpaillaan ja suullaan. Vauva potkii innokkaasti jaloillaan.

Muistathan, että jokainen vauva kehittyy omaan yksilölliseen tahtiinsa. Jos jokin lapsesi kehityksessä huolettaa, ota asia puheeksi neuvolakäynnillä.

Lapsi tarkkailee ympäristöään

Vauva on kehittynyt huimasti myös sosiaalisesti kuluneen kuukauden aikana. Hän ottaa mielellään kontaktia muihin ihmisiin ja pitää erityisesti toisista lapsista.

Vauva tarkkailee mielellään myös ympäristöään. Oivaa viihdykettä on kulkea ympäri taloa aikuisen sylissä ja pysähdellä tutkimaan mielenkiintoisia värejä ja muotoja.

Äänteiden harjoittelu alkaa

Vauva iloitsee nyt tuttujen ihmisten näkemisestä heiluttelemalla käsiään ja jalkojaan. Hän toistelee tiettyjä vokaaleja ja ilmaisee iloaan jokeltelemalla.

Vauva ääntelee entistä enemmän myös saadakseen huomiosi. Hän maiskuttelee, päristelee ja harjoittelee jo ensimmäisiä äänteitäkin: aaeee, eeeooo. Hauskan kuuloinen pulputus luo pohjan lapsen myöhemmälle kielelliselle kehitykselle.

Vauva odottaa omaa puheenvuoroaan

Vauva osaa jo erottaa toisistaan iloisen, surullisen ja vihaisen äänensävyn sekä kasvojen ilmeet. Noin kuuden viikon iästä lähtien vauva on osannut odottaa omaa vuoroaan jutellessanne.

Älä keskeytä lasta, kun hän “juttelee” sinulle vaan anna hänen kertoa asiansa loppuun ja vastaa sitten. Juttutuokionne saattaa jatkua pitkäänkin, joskin vauva osaa kyllä ilmaista, kun on saanut tarpeekseen.

Mitä mieltä olet artikkelista?