Kun vauva on 2 kuukauden ikäinen, mitä hän osaa, miten hän kehittyy ja minkä kokoinen hän on? Lue 2 kk ikäisen vauvan kehityksestä.

Viimeksi päivitetty 15.6.2022

Kahden kuukauden iässä pienokaisesi ei ole enää aivan pikkuvauva. Hän on kehittynyt kuluneina viikkoina paljon niin motorisesti kuin sosiaalisestikin. On antoisaa seurata, miten vauva kehittyy päivä päivältä enemmän omaksi pieneksi persoonakseen.


 


Vauvan koko

  • Vauvan paino: Kaksikuinen tyttövauva painaa 4-6,2 kg ja poikavauva painaa 4,1-6,9 kg
  • Vauvan pituus: Kaksikuinen tyttövauva on 50–58 cm ja poikavauva on 54-63 cm pitkä.
  • Vaatekoko: 56
  • Kengän koko: 16
  • Hatun koko: 39–40 cm

Muistathan, että arviot vauvan koosta ovat suuntaa-antavia, sillä yksilöllinen vaihtelu on suurta.

Taitojen kehitys

Vauvan katse seuraa liikkuvaa kohdetta

Kaksikuinen vauva osaa seurata katseellaan liikkuvaa kohdetta. Myös katseen tarkentaminen kohteeseen sujuu jo paremmin. Lapsen värinäkö on kehittynyt niin, että tämä näkee nyt erot pääväreissä.

Ääntä kuullessaan vauva kääntää päätään sen suuntaan. Vatsallaan maatessaan hän pystyy nostamaan päätään ja kannattelemaan sitä pienen hetken kerrallaan. Päinmakuulla olo ja pään kannattelu onkin hyvää harjoitusta vauvan selkälihaksille. Myös sylissä ollessaan vauva kannattelee päätään lyhyitä hetkiä, mutta vauvan niskaa pitää vielä tukea.

Vauva tutustuu kehoonsa

Kahden kuukauden iässä vauva tavoittelee jo leluja, mutta hänen kätensä pysyvät vielä suurimmaksi osaksi nyrkissä. Hän tutkii käsiään ja tutustuu kehoonsa leikkimällä sormillaan, varpaillaan ja suullaan. Vauva potkii innokkaasti jaloillaan.

Muistathan, että jokainen vauva kehittyy omaan yksilölliseen tahtiinsa. Jos jokin lapsesi kehityksessä huolettaa, ota asia puheeksi neuvolakäynnillä.

Lapsi tarkkailee ympäristöään

Vauva on kehittynyt huimasti myös sosiaalisesti kuluneen kuukauden aikana. Hän ottaa mielellään kontaktia muihin ihmisiin ja pitää erityisesti toisista lapsista.

Vauva tarkkailee mielellään myös ympäristöään. Oivaa viihdykettä on kulkea ympäri taloa aikuisen sylissä ja pysähdellä tutkimaan mielenkiintoisia värejä ja muotoja.

Äänteiden harjoittelu alkaa

Vauva iloitsee nyt tuttujen ihmisten näkemisestä heiluttelemalla käsiään ja jalkojaan. Hän toistelee tiettyjä vokaaleja ja ilmaisee iloaan jokeltelemalla.

Vauva ääntelee entistä enemmän myös saadakseen huomiosi. Hän maiskuttelee, päristelee ja harjoittelee jo ensimmäisiä äänteitäkin: aaeee, eeeooo. Hauskan kuuloinen pulputus luo pohjan lapsen myöhemmälle kielelliselle kehitykselle.

Vauva odottaa omaa puheenvuoroaan

Vauva osaa jo erottaa toisistaan iloisen, surullisen ja vihaisen äänensävyn sekä kasvojen ilmeet. Noin kuuden viikon iästä lähtien vauva on osannut odottaa omaa vuoroaan jutellessanne.

Älä keskeytä lasta, kun hän “juttelee” sinulle vaan anna hänen kertoa asiansa loppuun ja vastaa sitten. Juttutuokionne saattaa jatkua pitkäänkin, joskin vauva osaa kyllä ilmaista, kun on saanut tarpeekseen.

Nukkuminen

Kahden kuukauden iästä eteenpäin vauva jaksaa pysytellä hereillä noin 1,5 tuntia kerrallaan. Kannattaa siis aloittaa unirutiinit n. 75min vauvan heräämisen jälkeen ja laittaa vauva nukkumaan 90min heräämisen jälkeen.

Lue lisää: 0-4 kk ikäisen vauvan uni – Uniliitto

Imetys ja ravinto

Kahden kuukauden iässä vauva ei vielä syö kiinteitä, sillä vauvoille suositellaan täysimetystä 6 kk ikään saakka. Kiinteitä saa alkaa antaa pieninä makuannoksina 4 kk ikäisestä lähtien.

Silloin, kun imetys ei ole mahdollista, vauva saa korvikemaitoa.

Kiinteiden aloittamisesta voit lukea lisää täältä: Kiinteiden aloitus – näin teet sen turvallisesti ja oikein

THL:n D-vitamiinin saantisuositusten mukaan täysimetetyille vauvoille sekä vauvoille, jotka saavat päivittäin alle 500 ml äidinmaidonkorviketta pitää antaa D-vitamiinia 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Jos lapsi saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin D-vitamiinin saantisuositus on 6 mikrogrammaa vuorokaudessa ja jos lapsi saa päivittäin yli 800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin 2 kk ikäisen D-vitamiinin saantisuositus on 2 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Hampaat

Ensimmäiset hampaat puhkeavat keskimäärin 7 kuukauden iässä, mutta on vauvoja, jotka syntyvät ensimmäiset hampaat suussa. Ensimmäisenä puhkeavat yleensä alaetuhampaat ja pari kuukautta myöhemmin ilmestyvät yläetuhampaat. Niitä seuraavat tavallisesti yläetuhampaiden viereen puhkeavat hampaat.

Lue lisää vauvan hampaiden kehityksestä: Kutinaa, kuolaa ja kiukkua – hampaiden puhkeaminen on hidas prosessi

Rokotukset

2kk ikäiselle vauvalle annetaan rotavirusrokote (annos 1/3).

Lue lisää rokotuksista: Rokotusaikataulu – nämä rokotukset lapsesi saa neuvolan kautta

Vauvan 12 kuukautta:

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?