Seitsenkuinen tyttövauva painaa 6,4–9,7 kg ja on 64–73 cm pitkä.
Seitsenkuinen poikavauva painaa 7–10,3 kg ja on 65–75 cm pitkä.

Viimeksi päivitetty 7.12.2018

Seitsemän kuukautta vanha vauva voi jo kontata eteenpäin lujaa vauhtia tai pysyä vielä aloillaan lattialla vasta harjoittelemassa liikkeelle lähtöä. Kumpikin on täysin normaalia! Muista, että vauvasi on yksilö ja kehittyy omaan tahtiinsa.

Käsien hallinta paranee

Tässä iässä vauvan selkä vahvistuu ja tasapaino kehittyy. Jotkut lapset kokeilevat jo istuvaa asentoa, ja kiireisimmät saattavat nousta tukea vastaan seisomaan.

Samalla käsien liikkeiden kontrollointi kehittyy: Vauva osaa jo nostaa esimerkiksi pallon lattialta, kiinnittää kaksi yksinkertaista esinettä toisiinsa sekä pidellä itse mukiaan tai pulloaan.

Käsien kontrollointi on lapselle suuri kehitysaskel ja mahdollistaa aivan uudenlaiset leikit. Nyt vauva voi esimerkiksi puristella, paukuttaa ja pudotella lelujaan. Hän oppii myös osoittamaan sormellaan asioita, joista on kiinnostunut. Anna vauvan tutkia keittiöstä löytyviä kattiloita ja kauhoja – voit hyvinkin saada pienen lepohetken lapsen tutkiessa aarteitaan!

Eroahdistus vaivaa

Seitsemän kuukauden iässä on tavallista, että vauva alkaa kokea eroahdistusta. Itku tulee helposti vanhempien lähtiessä – ja joskus myös heidän palatessaan.

Eroahdistus on normaali kehitysvaihe. Se kertoo siitä, että lapsi alkaa oivaltaa olevansa vanhemmistaan erillinen olento. Erot pääasiallisista hoivaajista voivat tuntua lapsesta pelottavilta ja epämiellyttäviltä.

Jos lapsesi reagoi hyvin voimakkaasti eroon, yritä välttää kovin pitkiä ja tarpeettomia poissaoloja lapsesi luota. Mitä useammin lapsi saa vahvistusta sille, että häntä ei hylätä, sitä nopeammin hän pääsee pahimman eroahdistuksen yli.

Lyhytmuisti kehittyy

Lapsi ymmärtää nyt noin 6–8 sanaa. Kieltojen ymmärtäminen vie aikansa, mutta vähitellen lapsi oppii, että on asioita, joita ei voi saada tai tehdä. Vauvan lyhytmuisti kehittyy voimakkaasti.

Vauva tarkkailee vanhempiensa reaktioita ymmärtääkseen, mitä uusissa tilanteissa tapahtuu. Rohkaise ja kehu lastasi paljon, se tekee hyvää hänen itsetunnolleen. Tutkikaa maailmaa yhdessä, mutta anna lapsellesi myös tilaa oivaltaa ja oppia itse.

Mitä mieltä olet artikkelista?