Kahdeksankuinen tyttövauva painaa 6,8–10 kg ja on 65–74 cm pitkä.
Kahdeksankuinen poikavauva painaa 7,2–10,8 kg ja on 67–76 cm pitkä.

Viimeksi päivitetty 25.1.2005

Kahdeksankuisena vauvasi on loputtoman kiinnostunut ympäristöstään – ja onnistuu usein jo tutkimaan sitä ryömien tai kontaten. Mitä turvallisemmaksi hän tuntee olonsa, sitä rohkeammin hän tutustuu ympäristöönsä. Nyt vauva ottaa tärkeitä kehitysaskelia itsenäistymisen tiellä. Lapsen uusi vapaus ja samanaikainen riippuvuus vanhemmistaan voivat aiheuttaa ristiriitaisia tunteita, niin hänessä kuin sinussakin.

Istumisen opettelua ja leikin iloa

Lapsesi motorinen kehitys etenee nyt hurjaa vauhtia. Hänestä tulee liikkuvaisempi ja hän alkaa pyrkiä yhä aktiivisemmin pystyasentoon. Kahdeksannen kuukauden loppuun mennessä jotkut vauvat oppivat istumaan itsenäisesti ilman tukea.

Lapsen leikit kehittyvät sitä mukaa, kun hänen koordinaationsa paranee. Peukalon ja etusormen pinsettiote saattaa jo onnistua, ja lapsesta onkin tavattoman hauskaa poimia sormiinsa pieniä esineitä. Lapsi osaa siirtää esineen kädestä toiseen, paukuttaa leluja toisiaan vasten ja esimerkiksi laittaa lusikan kuppiin.

Lapsi ymmärtää, että teoilla on seurauksia. Hänen toiminnastaan tulee tavoitteellisempaa ja määrätietoisempaa.

Sanat ja asiat yhdistyvät

Kahdeksan kuukauden iässä vierastaminen voi olla hyvin voimakasta ja vähän tuskallistakin, jos se sattuu kohdistumaan vaikkapa kyläilemään tulleisiin isovanhempiin.

Lapsi alkaa nyt yhdistää sanoja asioihin ja ihmisiin ympärillään, joten sukulaisiin voi tutustua vaikka katselemalla heistä otettuja valokuvia ja juttelemalla heistä. Voit myös nimetä lapselle leluja ja muita esineitä – näin hän pääsee opettelemaan esineiden nimiä.

Vauva oppii vilkuttamaan

Vauvan ”puheeseen” alkaa nyt tulla rytmi, joka muistuttaa keskustelua. Lapsi opettelee sanoja ja osaa vilkuttaa hyvästiksi. Hän saattaa myös naurattaa vanhempiaan matkimalla heitä. Lapsi sekä toivoo että vaatii huomiota osakseen ja rakastaa yleisöä. Aplodit erilaisten ”esitysten” jälkeen ilahduttavat suunnattomasti.

Ota kaikki irti mahdollisuuksista nauttia yhteisistä tuokioista lapsen kanssa. Juttelut, kosketus, katsekontakti, yhteiset hassuttelut ovat kaikki omiaan vahvistamaan vanhempien ja lapsen välistä yhteenkuuluvuuden tunneta.

Mitä mieltä olet artikkelista?