Kun vauva vierastaa, vanhemmat voivat olla tyytyväisiä. Lapsi tunnistaa omat vanhempansa muista ihmisistä ja hän on muodostanut kiintymyssuhteen vanhempiinsa.

Viimeksi päivitetty 7.5.2010

Pieni vauva tunnistaa omat vanhempansa hajun ja äänen perusteella. Lapsella ei kuitenkaan ole kognitiivisia resursseja erotella vierasta ja tuttua. Hädän tullen pienelle vauvalle kelpaa vieraskin lohtu.Noin neljäkuisena asia alkaa muuttua. Siitä eteenpäin lapsi saattaa vierastaa.

Vierastaminen johtuu kiintymyssuhteen muodostumisesta. Turvallisesti vanhempiinsa kiintynyt lapsi kokee juuri omat vanhempansa luotettaviksi turvan lähteiksi. Turvattomassa kiintymyssuhteessa lapsi puolestaan kokee, ettei aikuinen ole hänen saatavillaan tarpeen tullen. Vierastaminen on siis merkki siitä, että kaikki on hyvin lapsen kehityksessä.

Lue myös: Itkevää vauvaa ei voi hemmotella pilalle

Koska vierastetaan?

Tyypillisesti vierastaminen alkaa kuuden kuukauden iässä ja menee ohi muutamassa kuukaudessa. Vierastaminen ei ole kaikilla lapsilla yhtä voimakasta, eikä toiset vauvat vierasta laisinkaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivät he olisi kiintyneet vanhempiinsa turvallisesti. Kyse on luonne-eroista.

Vierastaminen ilmenee pienellä lapsella vakavoitumisena tai kehon jännittymisenä, kun vieras ihminen lähestyy. Lapsi voi myös itkeä, varsinkin jos joutuu yllättäen vieraaseen syliin. Myös vanhemman katoaminen näkyvistä voi saada lapsen hermoilemaan. Tuttujen kasvojen ilmestyminen takaisin vauvan katseen alle saa puolestaan vauvan iloitsemaan.

Vierastamista kuuluu muihinkin ikävaiheisiin, ja etenkin 2-vuotiaat saattavat kokea eroahdistusta vieraissa paikoissa.

Lue myös: Vauvat itkevät kansallisväreissä

Vierastamista helpottavia konsteja

Vaikka vierastaminen on luonnollinen juttu, josta lasta ei parane syyllistää, joissain tapauksissa vierastamisesta voi tulla ongelma. Jos lapsi itse kärsii vierastamisen ja eroahdistuksen tuottamista peloista, vierastamista voidaan lievittää tietyillä ennakkovalmisteluilla.

Jos vauva tottuu äidin lisäksi kahden tai useamman turvallisen aikuisen hoitoon, lapsella esiintyy vähemmän vierastamista. Äiti voi jättää lapsen välillä esimerkiksi isän tai isovanhempien huostaan ja poistua itse paikalta.

Lue myös: Vauva tarvitsee syliä

Päiväkoti- ja hoitopaikkavierastamista voidaan vähentää totuttamalla lapsi pikku hiljaa paikkaan ja uusiin hoitajiin. Vanhempi voi esimerkiksi hoitaa lasta pari päivää hoitajan kanssa yhdessä. Kun lapsi haetaan hoidosta, vanhemman kannattaa näyttää oma iloisuutensa jälleennäkemisestä.

Jos taapero tai leikki-ikäinen vierastavat toisia lapsia, se saattaa johtua vähäisistä kontakteista toisiin. Silloin vierastamista voidaan vähentää yksinkertaisesti pyytämällä samanikäisiä leikkitovereita kotiin leikkimään.

Lue myös: Vau.fi tutustuu päiväkotiin

Lähteet: MLL: KiintymistäMLL: Lapsen on vaikea erota vanhemmistaTerveyskirjasto: Neljän-viiden kuukauden iässä

Mitä mieltä olet artikkelista?