Meneekö kuivaksi oppimiseen aina kolme vuotta? Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan vaipoista voi päästä eroon jo ennen kävelyikää. Vihellyksen avulla. 

Viimeksi päivitetty 6.3.2013

”Jo hyvin nuorilla lapsilla on kyky kontrolloida omaa pissaamistaan”, professori Anna-Lena Hellström Göteborgin yliopistosta kertoo. Hellström työskentelee pidätysvaikeuksista kärsivien lasten parissa.

Ruotsissa pottatreenit aloitetaan melko myöhään. Lapset oppivat kuiviksi yleensä vasta 3–3,5 vuoden iässä.

”Jos lapsi syntyy syksyllä, monet odottavat kesään ennen kuin aloittavat pottatreenit. Silloin lapsi lähestyy jo neljää ennen kuin pottatreenit alkavat”, Hellström sanoo.

Lue myös: Peppu- vai kainalolämpö vauvalta?

Aikainen aloittaminen

Hellström uskoo, ettei myöhäinen aloittaminen ole välttämätöntä. Hän havaitsi tutkimusryhmän kanssa, että vietnamilaiset lapset oppivat kuiviksi ennen kuin he osaavat kävellä. Tulos julkaistiin Journal of Pediatric Urology -lehdessä.

”Työskennellessäni Hanoissa näin, että pienet vauvat olivat ilman vaippoja. Heillä oli ainoastaan housut, joissa oli reikä haaroissa. Vanhemmat pitivät silmällä lasta. Kun lasta alkoi pissattaa, he auttoivat vauvan vessaan. He toimivat näin vauvan syntymästä lähtien”, Hellström kertoo.

Lue myös: Tutti teipattiin vauvan suuhun

Ehdollistuminen auttaa

Tutkijat havainnoivat 47:ää vietnamilaista lasta kolmen vuoden aikana. Tutkimushaastatteluissa selvitettiin, mitä vanhemmat tekivät, että jo hyvin pienet vauvat oppivat kuiviksi.

Selvisi, että vanhemmat tarkkailivat jatkuvasti lapsiaan. Kun lapsi antoi merkin kakkaamisesta tai pissaamisesta, vanhempi vei lapsen vessaan.

”Samaan aikaan kun vauva teki tarpeitaan, vanhempi vihelsi sihisten. Vauvat ehdollistuivat tähän ääneen ja oppivat varhain menemään hädän tullen itse vessaan”, Hellström kertoo.

Kolmikuisina vietnamilaiset vauvat alkoivat itse viestiä vessahädästä vanhemmilleen. Kuusikuisina vauvat ymmärsivät jo, mitä olivat tekemässä. Yhdeksänkuiset vauvat osaavat pääsääntöisesti pidätellä.

Lue myös: Varhain aloitettu pottailu haitallista? 

Sihahdus ei välttämätön

”Tärkeintä vietnamilaisessa pottatreeneissä on, että vauvalle annettava merkki pysyy samana”, Hellström sanoo.

Sihahduksen voi korvata myös muulla äänellä. Toiset vanhemmat käyttivät vauvan pään taputtamista.

Lue myös: Vaipattomaksi viikonlopussa 

Vasta kun lapsi on valmis

”Moni on kuullut väitteen, että lapsi lopettaa vaippojen käytön, kun on valmis siihen. Väitteen mukaan vanhempien pitää odottaa, että lapsi on riittävän kypsä, eikä meillä vanhemmilla ole tähän vaikutusmahdollisuuksia. Tämä ei välttämättä ole koko totuus”, Hellström sanoo.

Hellströmmin mukaan vaippojen käyttäminen on monella tapaa pelkkä elämäntapa.

”Kaikkien ei tarvitse aloittaa pottatreenejä aikaisin. On kuitenkin tärkeää, että ne jotka haluavat aloittaa, tietävät, että se on mahdollista”, Hellström sanoo.

Lue myös: Jäähyväiset tutille 

Aikaisen pottailun hyödyt

”Huomasimme, että lapsilla jotka eivät käyttäneet vaippaa, oli suurempi ulosteen määrä. Kun lapset pissasivat, he tyhjensivät rakon kokonaan”, Hellström sanoo.

Pidätysongelmat ovat kasvaneet viime aikoina. Hellström pohtii, voisiko myöhäinen kuivaksi oppiminen vaikuttaa asiaan.

”Ei ole luonnollista tyhjentää suolta seistessä tai vaippa jalassa”, Hellström summaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?