Meneekö kuivaksi oppimiseen aina vuosia? Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan vaipoista voi päästä eroon jo ennen kävelyikää. Vihellyksen avulla.

Ruotsissa pottatreenit aloitetaan melko myöhään. Lapset oppivat kuiviksi yleensä vasta 3–3,5 vuoden iässä.Jos lapsi syntyy syksyllä, monet odottavat kesään ennen kuin aloittavat pottatreenit. Silloin lapsi lähestyy jo neljää ennen kuin pottatreenit alkavat.

Lapsilla on kyky kontrolloida omaa pissaamistaan jo hyvin varhain.

Pidätysvaikeuksista kärsivien lasten parissa Göteborgin yliopistossa työskentelevän professori Anna-Lena Hellströmin mielestä vanhempien ei ole mitään syytä odotella vuosikausia.

”Lapsilla on kyky kontrolloida omaa pissaamistaan jo hyvin varhain”, hän sanoo.

Kuivaksi jo vauvavuonna

Hellström uskoo, ettei myöhäinen aloittaminen ole välttämätöntä. Hän havaitsi tutkimusryhmänsä kanssa, että vietnamilaiset lapset oppivat kuiviksi ennen kuin he osaavat kävellä. Tulos julkaistiin Journal of Pediatric Urology -lehdessä.

Vauvoilla oli jalassaan ainoastaan housut, joissa oli reikä haaroissa.

”Työskennellessäni Hanoissa näin, että pienet vauvat olivat ilman vaippoja. Heillä oli jalassaan ainoastaan housut, joissa oli reikä haaroissa. Vanhemmat pitivät silmällä lasta. Kun lasta alkoi pissattaa, he auttoivat vauvan vessaan. He toimivat näin vauvan syntymästä lähtien”, Hellström kertoo.

Ehdollistuminen auttaa

Tutkijat havainnoivat 47:ää vietnamilaista lasta kolmen vuoden aikana. Tutkimushaastatteluissa selvitettiin, mitä vanhemmat tekivät, että jo hyvin pienet vauvat oppivat kuiviksi.

Selvisi, että vanhemmat tarkkailivat jatkuvasti lapsiaan. Kun lapsi antoi merkin kakkaamisesta tai pissaamisesta, vanhempi vei lapsen vessaan.

Jo kolmikuisina vietnamilaiset vauvat alkoivat itse viestiä vessahädästä vanhemmilleen.

”Samaan aikaan kun vauva teki tarpeitaan, vanhempi vihelsi sihisten. Vauvat ehdollistuivat tähän ääneen ja oppivat varhain menemään hädän tullen itse vessaan”, Hellström kertoo.

Jo kolmikuisina vietnamilaiset vauvat alkoivat itse viestiä vessahädästä vanhemmilleen. Puolen vuoden iässä vauvat ymmärsivät jo, mitä olivat tekemässä. Yhdeksänkuiset vauvat osaavat pääsääntöisesti pidätellä.

Lue myös: Varhain aloitettu pottailu haitallista?

Pidä vauvalle annettava merkki aina samana

”Tärkeintä vietnamilaisessa pottatreeneissä on, että vauvalle annettava merkki pysyy samana”, Hellström sanoo.

Sihahduksen voi korvata myös muulla äänellä. Toiset vanhemmat käyttivät merkkinä vauvan päälaen taputtamista.

Vaipoista on tullut elämäntapa

”Moni on kuullut väitteen, että lapsi lopettaa vaippojen käytön, kun on valmis siihen. Väitteen mukaan vanhempien pitää odottaa, että lapsi on riittävän kypsä, eikä meillä vanhemmilla ole tähän vaikutusmahdollisuuksia. Tämä ei välttämättä ole koko totuus”, Hellström sanoo.

Hellströmmin mukaan vaippojen käyttäminen on monella tapaa pelkkä elämäntapa.

”Kaikkien ei tarvitse aloittaa pottatreenejä aikaisin. On kuitenkin tärkeää, että ne jotka haluavat aloittaa, tietävät, että se on mahdollista”, Hellström sanoo.

Aikaisen pottailun hyödyt

”Huomasimme, että lapsilla jotka eivät käyttäneet vaippaa, oli suurempi ulosteen määrä. Kun lapset pissasivat, he tyhjensivät rakon kokonaan”, Hellström sanoo.

Ei ole luonnollista tyhjentää suolta seistessä tai vaippa jalassa.

Pidätysongelmat ovat kasvaneet viime aikoina. Hellström pohtii, voisiko myöhäinen kuivaksi oppiminen vaikuttaa asiaan.

”Ei ole luonnollista tyhjentää suolta seistessä tai vaippa jalassa”, Hellström summaa.

Tutustu tutkimukseen.

Mitä mieltä olet artikkelista?