Päiväkodin aloittaminen on lapselle iso muutos. Lastentarhanopettaja Tiina Salmi kertoo, miten lapsi voi aloittaa päiväkodissa käymisen mahdollisimman kivuttomasti.

Viimeksi päivitetty 9.8.2022

”Päiväkotiin menemisestä on hyvä keskustella etukäteen lapsen kanssa. Vanhemmat voivat reilusti puhua eroikävästä ja siitä, kuinka iltapäivällä kuitenkin taas tavataan”, Salmi sanoo.


 


Vanhempien on myös hyvä selvittää omat tunteensa lapsen päivähoidon aloitukseen liittyen.

”Jos vanhemman on vaikea jättää lapsi päiväkotiin, viesti välittyy myös lapseen”, Salmi kertoo kokemuksen äänellä.

Parhaassa tapauksessa aikuinen pystyy välittämään lapselle sellaisen mielikuvan, että päiväkoti on mukava ja turvallinen paikka, jossa on lapselle kaveriseuraa.

”Kun äiti tai isi sanoo ’hei, hei’ ja jättää lapsen henkilökunnan hoitoon, vanhemman täytyy myös oikeasti lähteä. Rutiinit erotilanteissa helpottavat eroa. Päivällä vanhemmat voivat vaikka soittaa ja kysyä, miten lapsen päivä nyt sujuu”, Salmi huomauttaa.

Lue myös: Vau.fi tutustuu päiväkotiin

Ennakkovalmistelut helpottavat aloitusta

Oudot ja vieraat asiat pelottavat niin lapsia kuin aikuisia. Siksi olisi hyvä, ettei päivähoito alkaisi kertarysäyksellä.

”Päiväkotiin tutustuminen voi kestää yhdestä päivästä useisiin viikkoihin riippuen lapsesta ja vanhemmista. Sinä aikana niin lapsi kuin vanhemmat tutustuvat yhdessä paikkaan, henkilökuntaan ja muihin lapsiin”, Salmi kertoo.

Pienillä asioilla on lapselle suuri merkitys

Myös henkilökunta valmistelee lapsen tuloa tarhaan.

”Käymme lyhyen suullinen tai kirjallinen haastattelun vanhempien kanssa lapsen päiväkäytännöistä. Haastattelu luo pohjan yhteistyölle. Lapselle järjestetään myös oma nukkumapaikka, ruokapaikka ja naulakko”, Salmi sanoo.

Salmi muistuttaa, että lapsen omien paikkojen merkitsemisessä täytyy olla tarkka, sillä lapsille pienet asiat ovat tärkeitä.

Lue myös: Päiväkodissa kieli kehittyy

Jotain mukaan kotoa

Päiväkotiin sopeutumista helpottaa, jos lapsella on jotain tuttua mukana.

”Oma unikaveri kannattaa laittaa lapsen matkaan. Meidän päiväkodissa lapsi voi kantaa ensimmäisinä päivinä unikaveria mukana koko ajan. Myöhemmin unikaveri otetaan vain nukkumaan mentäessä esille”, Salmi kertoo.

Kuva vanhemmista on myös aloittamista auttava juttu, mitä Salmi suosittelee pakattavaksi lapsen tarhareppuun.

”Ikävän tullessa voimme sitten katsella kuvaa yhdessä”, Salmi sanoo.

Lue myös:

Mathias, 2, oli päiväkotikiusattu
Oppiminen kodin ulkopuolella
Äiti kuuluu töihin,mutta lapsi ei kuulu päiväkotiin?

Mitä mieltä olet artikkelista?