Yhdeksänkuinen tyttövauva painaa 7–10,6 kg ja on 67–76 cm pitkä.
Yhdeksänkuinen poikavauva painaa 7,5–11,2 kg ja on 68–77 cm pitkä.

Viimeksi päivitetty 25.1.2005

Yhdeksän kuukauden iässä lapsella on jo kolme neljäsosaa vauvavuodesta takanaan. Hän on nyt elänyt suunnilleen yhtä kauan kohdun ulkopuolella kuin sen sisällä. Hän on monin tavoin jo iso vauva ja yhä kiinnostuneempi ympäristöstään. Samaan aikaan hän on tietysti hyvin pieni ja tarvitsee vielä paljon vanhemman syliä ja läheisyyttä.

Pinsettiote hallussa!

Näihin aikoihin lapsen vartalon hallinta kehittyy vauhdilla. Useimmat lapset pystyvät jo istumaan melko vakaasti ilman tukea. Jos tasapaino pettää, he osaavat ottaa tukea käsillään.

Moni lapsi osaa jo ryömiä tai liikkua muulla tavoin: kierien, itseään käsillään vetäen tai istuallaan raahautuen. Jotkut lapset saattavat jo kontatakin sujuvasti. Kaikki eivät vielä liiku ollenkaan, eikä siitä ole syytä huolestua.

Myös tukea vasten seisominen saattaa jo onnistua vauvalta. Samoin peukalon ja etusormen pinsettiote alkaa olla useimmilla hallussa.

Keskittymiskyky kehittyy

Yhdeksän kuukauden tietämillä vauvan käyttäytymisestä tule vakaampaa ja vähemmän sattumanvaraista. Uudet oivallukset rakentuvat aikaisemmin opitun pohjalta.

Vauva pystyy nyt keskittymään yhteen asiaan muutaman minuutin kerrallaan. Muovikipoilla ja kattiloilla leikkiminen kiinnostaa: On hauskaa laittaa esineitä astioihin ja ottaa ne taas sieltä pois.

Passiivinen sanavarasto karttuu

Yhdeksän kuukauden iässä vauva tietää, millaisin keinoin hän voi kommunikoida vanhempiensa kanssa ja saada heidän huomionsa: hymyllä, itkulla, liikehdinnällä, ääntelyllä. Ongelmatilanteissa hän osaa pyytää apua.

Vauvan äänenkäyttö käy vivahteikkaammaksi ja hänestä on mukava jutella. Hänestä on turhauttavaa, jos häntä ei heti ymmärretä. Taito muistaa ja luoda ”sisäisiä kuvia” ihmisistä, jotka eivät ole lähettyvillä, alkaa kehittyä näinä aikoina.

Lähes kaikki lapset tunnistavat oman nimensä ja reagoivat sen kuullessaan. Lisäksi yhdeksän kuukauden ikäinen vauva tunnistaa useita tavallisimmin käytettyjä sanoja. Passiivinen sanavarasto karttuu, ja lapsi ymmärtää myös yksinkertaisia lauseita, kuten ”Missä äiti on?”.

Taitojen esittelyä ja kuurupiiloa

Kun juttelet lapsesi kanssa, ole mukana tilanteessa eläytyen ja täysillä. Ilon jakaminen ja yhteinen nauru ja hauskanpito saavat lapsesi tuntemaan, että hänestä pidetään. Kuten kaikkina ikäkausina, kosketus on tärkeää lapselle myös nyt.

Vauvasta on ihana esitellä taitojaan ja ”auttaa” erilaisissa askareissa. Lukutuokiot vanhemman sylissä ovat mukavia ja edesauttavat lapsen kielellistä kehitystä. Lapsi ymmärtää nyt, että esineet ja ihmiset eivät lakkaa olemasta silloin, kun niitä ei voi nähdä. Siksi kuurupiilon leikkiminen on lapsesta todella hauskaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?