Kun vauva on 9 kuukauden ikäinen, mitä hän osaa, miten hän kehittyy ja minkä kokoinen hän on? Lue 9 kk ikäisen vauvan kehityksestä.

Viimeksi päivitetty 25.1.2005

Yhdeksän kuukauden iässä lapsella on jo kolme neljäsosaa vauvavuodesta takanaan. Hän on nyt elänyt suunnilleen yhtä kauan kohdun ulkopuolella kuin sen sisällä. Hän on monin tavoin jo iso vauva ja yhä kiinnostuneempi ympäristöstään. Samaan aikaan hän on tietysti hyvin pieni ja tarvitsee vielä paljon vanhemman syliä ja läheisyyttä.

Vauvan koko

  • Vauvan paino: Yhdeksänkuinen tyttövauva painaa 7–10,6 kg ja poikavauva painaa 7,5–11,2 kg
  • Vauvan pituus: Yhdeksänkuinen tyttövauva on 67–76 cm ja poikavauva on 68–77 cm pitkä.
  • Vaatekoko: 68-74
  • Kengän koko: 18-19
  • Hatun koko: 47–48 cm

Muistathan, että arviot vauvan koosta ovat suuntaa-antavia, sillä yksilöllinen vaihtelu on suurta.

Taitojen kehitys

Pinsettiote hallussa!

Näihin aikoihin lapsen vartalon hallinta kehittyy vauhdilla. Useimmat lapset pystyvät jo istumaan melko vakaasti ilman tukea. Jos tasapaino pettää, he osaavat ottaa tukea käsillään.

Moni lapsi osaa jo ryömiä tai liikkua muulla tavoin: kierien, itseään käsillään vetäen tai istuallaan raahautuen. Jotkut lapset saattavat jo kontatakin sujuvasti. Kaikki eivät vielä liiku ollenkaan, eikä siitä ole syytä huolestua.

Myös tukea vasten seisominen saattaa jo onnistua vauvalta. Samoin peukalon ja etusormen pinsettiote alkaa olla useimmilla hallussa.

Keskittymiskyky kehittyy

Yhdeksän kuukauden tietämillä vauvan käyttäytymisestä tule vakaampaa ja vähemmän sattumanvaraista. Uudet oivallukset rakentuvat aikaisemmin opitun pohjalta.

Vauva pystyy nyt keskittymään yhteen asiaan muutaman minuutin kerrallaan. Muovikipoilla ja kattiloilla leikkiminen kiinnostaa: On hauskaa laittaa esineitä astioihin ja ottaa ne taas sieltä pois.

Passiivinen sanavarasto karttuu

Yhdeksän kuukauden iässä vauva tietää, millaisin keinoin hän voi kommunikoida vanhempiensa kanssa ja saada heidän huomionsa: hymyllä, itkulla, liikehdinnällä, ääntelyllä. Ongelmatilanteissa hän osaa pyytää apua.

Vauvan äänenkäyttö käy vivahteikkaammaksi ja hänestä on mukava jutella. Hänestä on turhauttavaa, jos häntä ei heti ymmärretä. Taito muistaa ja luoda ”sisäisiä kuvia” ihmisistä, jotka eivät ole lähettyvillä, alkaa kehittyä näinä aikoina.

Lähes kaikki lapset tunnistavat oman nimensä ja reagoivat sen kuullessaan. Lisäksi yhdeksän kuukauden ikäinen vauva tunnistaa useita tavallisimmin käytettyjä sanoja. Passiivinen sanavarasto karttuu, ja lapsi ymmärtää myös yksinkertaisia lauseita, kuten ”Missä äiti on?”.

Taitojen esittelyä ja kuurupiiloa

Kun juttelet lapsesi kanssa, ole mukana tilanteessa eläytyen ja täysillä. Ilon jakaminen ja yhteinen nauru ja hauskanpito saavat lapsesi tuntemaan, että hänestä pidetään. Kuten kaikkina ikäkausina, kosketus on tärkeää lapselle myös nyt.

Vauvasta on ihana esitellä taitojaan ja ”auttaa” erilaisissa askareissa. Lukutuokiot vanhemman sylissä ovat mukavia ja edesauttavat lapsen kielellistä kehitystä. Lapsi ymmärtää nyt, että esineet ja ihmiset eivät lakkaa olemasta silloin, kun niitä ei voi nähdä. Siksi kuurupiilon leikkiminen on lapsesta todella hauskaa.

Nukkuminen 

Kiihtyvä motorinen kehitys saattaa hankaloittaa vauvan rauhoittumista yöunille. On silti parasta noudattaa selkeää päivärytmiä ja säännöllisiä nukkumaanmenoaikoja niin vauvan kuin muiden perheenjäsenten jaksamisen tukemiseksi. On myös tärkeää harjoitella nukahtamista ilman vanhemman syliä. Yösyöttämisestä voi myös alkaa luopumaan.

Imetys ja ravinto 

Vauvan varttuessa ruokavalio monipuolistuu vähitellen, mutta imetystä muun ruoan ohessa on hyvä jatkaa. Silloin, kun imetys ei ole mahdollista, vauva saa korvikemaitoa.

Ruoka voi puolen vuoden rajapyykin jälkeen olla jo karkeampaa, ja sormiruoat tuovat ateriointiin aivan uuden ulottuvuuden. Pinsettiotettakin on hauska harjoitella vaikkapa maissilla tai herneillä.

9kk iässä ei enää suositella täysimetystä. Kiinteiden aloittamisesta voit lukea lisää täältä: Kiinteiden aloitus – näin teet sen turvallisesti ja oikein

THL:n D-vitamiinin saantisuositusten mukaan täysimetetyille vauvoille sekä vauvoille, jotka saavat päivittäin alle 500 ml äidinmaidonkorviketta suositellaan 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Jos lapsi saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin D-vitamiinin saantisuositus on 6 mikrogrammaa vuorokaudessa ja jos lapsi saa päivittäin yli 800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin 6 kk ikäisen D-vitamiinin saantisuositus on 2 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Rokotukset 

9kk ikäiselle vauvalle ei anneta rokotteita. Seuraavat rokotteet annetaan 12kk ikäisenä.

Lue lisää rokotuksista: Rokotusaikataulu – nämä rokotukset lapsesi saa neuvolan kautta

Hampaat 

Ensimmäiset hampaat puhkeavat keskimäärin 7 kuukauden iässä. Jos vuoden ikäisenä vauvalla ei ole vielä puhjennut hampaita, on syytä käydä hammaslääkärissä. Ensimmäisenä puhkeavat yleensä alaetuhampaat ja pari kuukautta myöhemmin ilmestyvät yläetuhampaat. Niitä seuraavat tavallisesti yläetuhampaiden viereen puhkeavat hampaat. Hampaiden puhkeaminen voi olla epämiellyttävää lapselle ja se on hidas prosessi.

Poskihampaita voi alkaa odotella, kun vauva on noin 15 kuukautta vanha, ja noin 1,5-vuotiaana on kulmahampaiden vuoro. Koko ensimmäinen hammaskalusto on valmis noin 3-vuotiaana. Esikouluiässä maitohampaille onkin sitten aika jättää hyvästit yksi kerrallaan, kun ne vuosien kuluessa korvautuvat pysyvillä eli rautahampailla. 

Lue lisää vauvan hampaiden kehityksestä: Kutinaa, kuolaa ja kiukkua – hampaiden puhkeaminen on hidas prosessi

Vauvan 12 kuukautta

Mitä mieltä olet artikkelista?