Yksitoistakuinen tyttövauva painaa 7,8–11,4 kg ja on 69–79 cm pitkä.
Yksitoistakuinen poikavauva painaa 8–12,2 kg ja on 71–81 cm pitkä.

Viimeksi päivitetty 25.1.2005

Vauvasi on nyt yksitoista kuukautta vanha. Se tarkoittaa, että nyt käynnistyy hänen viimeinen kuukautensa vauvana. Eikö aika olekin kulunut uskomattoman nopeasti?

Seisomisharjoituksia

Yhdentoista kuukauden iässä lapsi pystyy poimimaan lattialta lelun yhdellä kädellä samalla, kun ottaa toisella kädellä tukea esimerkiksi tuolista. Jos lapsi kuulee tukea vasten seistessään takaansa kiinnostavan äänen, hän saattaa kääntyä 90 astetta seisaallaan. Silloin tällöin lapsi saattaa myös päästää kokonaan irti tuesta ja seistä pienen hetken täysin omilla jaloillaan.

Jotkut lapset saattavat jo kävellä sujuvasti. Muistathan kuitenkin, että lapset ovat yksilöitä, eikä ole tarpeen vertailla oman lapsen taitoja muiden lasten kehitykseen. Jos jokin lapsesi kehityksessä herättää huolta, ota asia puheeksi neuvolakäynnillä.

Pinsettiote hallussa

Istuessaan lapsi osaa kääntyä poimimaan esineitä sivuiltaan. Mukista juominen alkaa ehkä jo sujua, ja lapsi osaa syödä poimimalla ruuan lautaselta pinsettiotteella ja laittamalla sen suuhunsa. Hän osaa suojata silmiään käsillään ja pidellä hammasharjaa kädessään – eikä pidä siitä, jos se yritetään ottaa häneltä pois.

Äänialan testausta

Näihin aikoihin lapsen käyttämät äänteet tulevat selkeämmiksi, ja pian hän alkaa käyttää sanoja johdonmukaisesti niin, että tietty sana tarkoittaa joka kerta samaa asiaa. Ihmiset ja heidän nimensä sekä esineet ja niiden nimet yhdistyvät lapsen mielessä toisiinsa.

Lapsi nauttii juttelusta, laulamisesta ja loruleikeistä. Hän pitää myös lukemisesta aiempaa enemmän, sillä hän osaa nyt osoitella kuvia ja ymmärtää ainakin osan luetusta. Erityisesti leikkiessään lapsi puhelee paljon. Hän testailee mielellään äänialaansa: Kuinka matalia tai korkeita ääniä hän osaa tai kuinka paljon ääntä hänestä lähtee.  Hän pitää siitä, että häntä kehutaan ja toistaa mielellään asioita, jotka ovat herättäneet muissa myönteisiä reaktioita.

Lapsi oppii ilmeistä

Koska lapsi hallitsee kehonsa nyt jo hyvin, hän oppii käyttämään sitä kommunikoinnin välineenä aiempaa paremmin. Hän saattaa kontata luoksesi saadakseen huomiosi tai nousta seisomaan polviasi vasten.

Huomaat varmasti myös, että lapsi kiinnittää entistä tarkempaa huomiota kasvojesi ilmeisiin. Niitä tarkkailemalla ja tulkitsemalla lapsi oppii, onko jokin vaikkapa hauskaa, uutta, jännittävää tai vaarallista. Lapsi ottaa aikuisesta mallia, kuinka uusiin tilanteisiin suhtaudutaan ja miten erilaisia tunteita ilmaistaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?